İşte KOBİ`lere kredi destek programı...

12.11.2010 - 09:45 | Son Güncelleme :

Nihat Ergün, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) toplam 3 milyar liralık kredi destek paketini açıkladı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, küçük ve orta ölçekli <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Nihat-Ergun.jpg">işletmelere (KOBİ) toplam 3 milyar liralık kredi destek paketini açıkladı.

Ergün, paketin İhracat Kredisi Destek Programı ile Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı`ndan oluştuğunu bildirdi.

Nihat Ergün, Yeni Başbakanlık Binası`nda düzenlediği basın toplantısında, İhracat Kredi Destek Programı`nın üst limitinin işletme başına 200 bin dolar olacağını söyledi.

Ergün, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı kapsamında işletme başına verilecek mikro ölçekli kredinin üst limitin 30 bin lira, küçük ölçekli işletmeler için üst limitin 50 bin lira, orta ölçekli işletmeler için üst limitinise 80 bin lira olarak tespit edildiğini kaydetti.

Bu çerçevede mikro kredi 10 işçiden az işçi çalıştıran, yıllık ciro toplamı 1 milyon liradan az olan, küçük ölçekli işletme kredisi 10-49 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 1-5 milyon lira arası olan, orta ölçekli işletme kredisi 50-249 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 5-25 milyon lira arası olan işletmelere verilecek.

Destek paketi çerçevesinde verilecek kredilerin faizlerinin dörtte üçünü KOSGEB, dörtte birini işletme karşılayacak.

KOSGEB`den sağladıkları kredi faiz destekleriyle 2003 yılından bugüne kadar 136 bine yakın Esnaf Sanatkar ile KOBİ`lere toplam 7,4 milyar liralık kredihacmi oluşturduklarını belirten Ergün, bu kredilerle, KOBİ`lerin 2,2 milyar dolarlık ihracat yapması sağlanırken, 32 binden fazla kişiye ise yeni istihdam yarattıklarını bildirdi.

Önümüzdeki dönemde finansman sıkıntılarını gidermek amacıyla, KOBİ`ler için ikinci bir borsa oluşturmayı planladıklarını hatırlatan Ergün, ancak şimdi,kısa ve orta vadede etkili olması için, iki yeni kredi faiz desteği programını hayata geçirdiklerini kaydetti.

Küresel kriz sonrasında, Türkiye`de, tüm dünyadaolduğundan çok daha ciddi bir toparlanma süreci başladığına işaret eden Ergün, bu yılın ilk yarısında yüzde 11 oranında büyüyen ekonominin, yılın tamamında yüzde 7`den fazla büyüyeceğinin anlaşıldığını söyledi.

Hızlı toparlanma sürecinin,sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranları gibi öncü göstergelerinartması ve işsizlik oranlarının düşmesiyle de pekiştiğini belirten Ergün, Pazartesi günü açıklanan ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 oranında artış gösteren Eylül ayı sanayi üretim endeksinin, ekonomideki canlanmanın devam edeceğini ortaya koyduğuna söyledi.

Bu yılın ilk 10 ayında ihracatın, geçen yılınaynı döneminde yüzde 11,4 oranında arttığını, Ekim ayında otomotiv sektörü satışlarının geçen yıla göre yüzde 249 oranında artarak 73 bine ulaştığını belirten Ergün, yine otomobil satışlarına bakıldığında, sadece bir aylık satışın, 2002`de satılan otomobil sayısının yarısına yakın olduğunu kaydetti.

Böyle büyüme süreçlerinde, özellikle KOBİ`lerin hızlı hareket ettiğini belirten Ergün, KOBİ`lerin yatırım, ihracat ve istihdama yöneldiklerini söyledi. Bu yeni kredi faiz destekleriyle stratejik önceliklerinin KOBİ`leri ihracata ve büyümeye yönlendirmek olduğunu belirten Ergün, bu nedenle KOBİ`lere toplam 3 milyar liralık yeni bir kredi desteği sağlayacaklarını bildirdi.

Ölçek endeksli büyüme kredisi

Söz konusu desteğin KOBİ`leri ihracata yöneltmek için İhracat KredisiDestek Programı ile yine KOBİ`lerin büyümeye yönlenmeleri için Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı`ndan oluştuğunu belirten Ergün, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı`nda kredi üst limitlerini, mikro ölçekli işletmeler için 30 bin Lira, küçük ölçekli işletmeler için 50 bin Lira, ortaölçekli işletmeler için de 80 bin Lira olarak belirlendiğini söyledi.

Ancakdileyen KOBİ`lerin, ihtiyaçlarına göre, bu rakamların daha altında miktarlarda da kredi kullanabileceklerine işaret eden Ergün, daha önceki bazı programlarımızda olduğu gibi, bu programda da kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yaparak kredi üst limitlerini 10 bin lira daha arttırdıklarını bildirdi.

Söz konusu kredinin vadesinin ilk altı ayı ödemesiz, geri kalanı eşit taksitler halinde toplam 18 ay olarak belirlendiğini ifade eden Ergün, faiz veya kar payının sadece 4`te 1`inin işletme tarafından ödeneceğini, kalan 4`te 3`ünüise KOSGEB`in karşılayacağını kaydetti.

Kredinin en üst limitte kullanılması halinde, bankaya ödenmesi gerekenfaizin, mikro ölçekli işletmelerde 859 lira, küçük ölçekli işletmelerde bin 431lira, orta ölçekli işletmelerde ise 2 bin 300 lira ile sınırlı kaldığını belirten Ergün, bu durumda KOSGEB`in payının ise mikro ölçekli işletmeler için 2 bin 576 lirayı, küçük ölçekli işletmelerde 4 bin 294 lirayı ve orta ölçekli işletmelerde 6 bin 900 lirayı bulabildiğini söyledi.

Ergün, bu programdan 44 bin civarında işletmenin yararlanmasını ve yaklaşık 1,5 milyar lira kredi hacmi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

KOBİ`lere kullandıracakları ikinci kredi faiz desteğinin, İhracat Kredi Destek Programından oluştuğunu belirten Ergün, Türkiye`nin ekonomik kalkınmasındave zenginliğini artırmasında ihracatın çok önemli bir yer tuttuğunu, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için yıllık ihracatını 500 milyar dolara çıkarması gerektiğini anlattı. Ergün, şunları kaydetti:

Bu amaca ulaşmak için, ihracatçı işletmelerin sayılarını artırmalı, pazarlarımızı genişletmeli, mevcut pazarlara daha derinlemesine nüfuz etmeli,ihracatımızın içinde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmalıyız. İhracat Kredisi Destek Programı`nı böyle bir perspektifle hazırladık ve KOBİ`lerin ihracat potansiyelini artırmayı hedefledik. Bu destekten yararlanan KOBİ`ler, küresel rekabet güçlerini ve ihracattaki paylarını artırabileceklerdir. Program, hali hazırda ihracat yapan KOBİ`lerimizin ihracatyeteneklerini geliştireceği gibi, birçok işletmenin de sıfırdan ihracat yapmaya başlamasını sağlayacaktır. Kambiyo mevzuatına göre döviz kredisi kullanmaehliyetine sahip, yasal süresi içinde ihracat taahhüdünde bulunabilecek işletmeler, bu programdan yararlanabileceklerdir.

Üst limit 200 bin dolar

İhracat Kredisi Destek Programı`nda, işletme başına kredi üst limitinin200 bin dolar olduğunu, dileyen firmaların, daha az miktarlarda da kredi kullanabileceklerini belirten Ergün, söz konusu kredinin vadesinin 6 ay olacağını, faiz veya kar payının dörtte üçünü KOSGEB`in, geriye kalan dörtte birini ise işletmelerin ödeyeceğin kaydetti.

Böylece en üst miktarda kredi kullanan işletmelerin, sadece 874 dolar faiz öderken, KOSGEB 2 bin 623 dolar faiz ödeyeceğini ve bu programdan 5 binin üzerinde işletmenin yararlanmasını planladıklarını belirten Ergün, 1,5 milyar liralık kredi hacmi oluşacağını bildirdi.

Böylece destekten yararlanan KOBİ`lerimizin en az 1 milyar dolar ilave ihracat yapmalarını bekliyoruz diyen Ergün, bu programdan yararlanmak isteyen ve KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olan işletmelerin, istenen belgelerle anlaşma yapılan banka şubelerinden herhangi birine başvuru yapabileceklerini kaydetti.

Başvurular 23 Kasım`dan itibaren...

Her iki kredi destek programı kapsamında bankaların alacakları masrafların, uyguladıkları cari rakamlardan daha düşük olacağını söyleyen Ergün, şunları kaydetti:

KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmayan işletmelerin ise öncelikle veritabanına kayıt olmak için, www.kosgeb.gov.tr adresinden başvuru yapmaları veyaKOSGEB Hizmet Merkezleri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir. KOSGEB, İhracat Kredisi Destek Programı için 17, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı için de 18 banka ile anlaşma yapmıştır. Desteklerden yararlanmak isteyen işletmeler, bu bankaların herhangi bir şubesine, hemen bayram sonrasında, 23 Kasım tarihinden itibaren başvuru yapabileceklerdir. Teminat sıkıntısı çeken işletmelerimiz, bu konuda Kredi Garanti Fonu A.Ş.`ye başvurabilecektir. KOBİ`lerimiz ve girişimcilerimiz, programlar hakkındaki bilgilere KOSGEB`in websitesinden, 444 1 567 numaralı KOSGEB Çağrı Merkezi`nden veya KOSGEB Hizmet Merkezlerinden ulaşabileceklerdir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.