Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2003 10:20
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, verimliliğin artmasının, işsizliğin azalmasını engellediğini söyledi.
Türkiye`nin uyguladığı tip programlarda ilk başta yüksek işsizliğin rastlanan bir durum olduğunu belirten Serdengeçti, `Muhtemelen 2004`te işsizlik azalmaya başlar` dedi
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, işsizliğin yüksek olduğu Türkiye gibi ortamlarda `Hayır enflasyon daha önemlidir` diyen bir kuruluşun yalnız olduğunu söyledi.
Konya Sanayi Odası`nın düzenlediği koferansta özerkliğin yanı sıra hükümetle uyumun da çok önemli olduğunu vurgulayan Süreyya Serdengeçti, Bütün dünyada merkez bankaları yalnızdır. İşsizliğin yüksek olduğu Türkiye gibi ortamlarda `Hayır enflasyon daha önemlidir` diyen bir kuruluş yalnızdır. Bu, dünyada da böyledir diye konuştu.
2003`te yüzde 5`lik büyüme tahmininin tutmaması için hiçbir nedenin olmadığını vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, şunları söyledi:
Aynı gelişmenin 2004 yılında da sürmesini bekliyoruz. Bundan sonra
ekonomi politikalarının talebi artırıcı değil, arzı teşvik edici olması üzerinde durmamız gerekiyor. `Büyüme olursa işsizlik olmaz`, deniyordu. `Büyüme var ancak işsizlik devam ediyor` deniliyor. Bu tip programlarda ilk başta işsizliğin yüksek oranda devam etmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Özel sektörde yaşanan çok ciddi oranlardaki verimlilik artışı işsizliğin azalmamasının en büyük nedenidir. Bu durum sağlıksız değil. Muhtemelen 2004 yılında istihdamın artmaya başlamasıyla bu sorun da giderilecek. İşsizlik azalmaya başlayacak.
Bankacılıkta reforma devam
Bankacılık reformunda da katedilecek çok mesafe olduğunu belirten Serdengeçti, Enflasyonun düşürülmesi için nasıl direnildiyse, bankacılık reformunda da bu ölçüde direnilmesi gerekir. Halen bazı problemler devam ediyor dedi. Uygulanan ekonomik programda reel sektörün ayağa kaldırılması için bir çalışma yapılmadığı yönünde eleştiriler olduğunu anımsatan Süreyya Serdengeçti sözlerine şöyle devam etti:
Bizim 2002 yılında söylediğimiz şey şuydu: `Siz göremiyorsunuz, bu programda reel sektör için tek bir şey var.
O da bankacılık reformudur.` Çünkü bu ülkede bankacılık reformu yapılamazsa reel sektör için de yapabilecek hiçbir şey yoktur. Bu gerçek, umarım zaman içinde daha iyi anlaşılacak. İyi yönetimin de ekonomik kalkınma için etkili bir unsur olduğuna işaret eden Serdengeçti, Maalesef bugün Türkiye, benzer durumdaki birçok ülkeden daha geri bir konumdadır diye konuştu.