IMF`den Türkiye`ye `stres` uyarısı

29.04.2014 - 15:35 | Son Güncelleme :

IMF, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin stok sorunlarına ilgisiz olmaları nedeniyle stresle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imf_9.jpg" align="right">IMF, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin stok sorunlarına ilgisiz olmaları nedeniyle stresle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) aralarında Türkiye`nin de bulunduğu Orta, Doğu ve Güney Doğu Avrupa bölgesinde ekonomik toparlanmanın geçen yıla göre güçlenmesine rağmen, gelişmiş ülkelerin sıkılaşan para politikaları ve jeopolitik riskler nedeniyle bölgenin ağırlıkla ihtiyaç duyduğu dış finansmanın koşullarının sıkılaşabileceğini belirtti.

IMF`nin Avrupa bölümü tarafından hazırlanan ve ilki geçen yıl yayımlanan Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu`na göre bölgede gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yıl yüzde 1.9 artması, 2015`te de ise yüzde 2.6 büyümesini bekleniyor. IMF Türkiye için büyüme beklentisini ise daha önce açıkladığı tahminlere göre bu yıl için yüzde 3.5`ten yüzde 2.3`e indirmiş, 2015`te ise GSYH`nin yüzde 3.1 artacağını öngörmüştü.

Bölgenin gelişmekte olan ülkelerin ortalamasından daha yüksek oranda dış fonlamaya ihtiyaç duyduğuna dikkat çekilen raporda, ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde para politikasının sıkılaşması ve jeopolitik risklerden dolayı bölgeden sermaye çıkışının ihtimalinin söz konusu olabileceğini belirtilerek, şöyle denildi:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Geçen yıla oranla büyümenin belirgin olarak hızlanması beklense de dış fonlamaya 2013 ortasından bu yana da oynak bir hal aldı... Fon girişleri yılın son çeyreğinden itibaren toparlansa da bölgede jeopolitik gerilimin artması, gelişmiş ülkelerin para politikasının normalleşmesi ve euro bölgesinde ekonomik büyümenin zayıflaması tekrar baskı yaratabilir.

Raporda gevşek para politikası ve istihdamdaki iyileşmeye bağlı olarak çoğu ülkede iç talebin büyümede itici rolü oynayacağı ifade edilirken, Türkiye`nin ise büyümede bölge genelinden ayrıştığı ifade edildi.

TL`deki belirgin değer kaybının etkisiyle büyümede ihracatının rolünün artacağı belirtilen raporda, Özel tüketimin ise daha sıkı politikası ve makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yavaşlaması bekleniyor denildi.

Raporda incelenen ve 22 ülkeden oluşan bölge içinde farklı büyüklük ve temellere sahip ekonomiler bulunuyor. Bölgede Baltık ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri gibi görece küçük ekonomilerin yanı sıra Rusya, Türkiye ve Polonya gibi ekonomisi ve piyasaları daha geniş ölçekli ülkeler de bulunuyor. Ülkelerin döviz kuru rejimleri farklılık arz etse de IMF bölgenin gelişmekte olan ülke genelinden daha yüksek oranda dış fonlamaya ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Raporda piyasalardaki dalgalanmanın son zamanlarında, genellikle düşük kamu ya da özel sektör borcu ile Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin stok sorunlarına ilgisiz olmaları nedeniyle stresle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

OLASI DIŞ ŞOKLAR KARŞISINDA POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ

IMF ABD`nin para politikasını tahvil alımlarını azaltarak sıkılaştırması ve faizlerin yükselme eğilimine bağlı olarak bölge ülkelerinde büyümenin ve borç yönetiminde baskı altında kalacağını ifade ederek ülkelerin maliye veya para politikası araçlarını kullanarak potansiyel dış şoklardan kendilerini koruması gerektiğini belirtti.

Bölge içinde Türkiye ve Estonya dışındaki ülkelerin maliye politikasında hareket alanının kısıtlı olduğunu belirten IMF, bölgenin daha küçük ekonomilerin yatırımcı tabanını genişletmeleri gerektiğini belirtti.

Rapor ayrıca euro bölgesinde büyümesinde yavaşlamasıyla birlikte bölge ülkelerinde dezenflasyon trendini güçlenebileceğine dikkat çekti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.