Her şey dahil ofis dönemi

11.06.2018 - 16:03 | Son Güncelleme :
Her şey dahil ofis dönemi | Genel Haberler

İstanbul’da ofis pazarında boşluk oranı yüzde 25’i buldu. Küçülen ofisler, değişen çalışma alışkanlıkları ve yeni ofis kurma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle hazır ofislere ilgi artıyor. İstanbul’da 2020 yılına kadar hazır ofis arzının 242 bin metrekareye ulaşması bekleniyor.

Gülistan ALAGÖZ

YENİ gelen arz, şirketlerin küçülmesi, Türkiye’ye giriş yapan yabancı sermayeli şirket sayısındaki düşüş nedeniyle İstanbul ofis piyasasında boşluk oranının yüzde 25’lere ulaştığı belirtiliyor. Mevcutta 5.3 milyon metrekare ofis alanı stok olduğu düşünülürse 1.3 milyon metrekare ofis alanı boş anlamına geliyor.

HAZIR OFİSE DÖNÜŞ

Gayrimenkul ve yatırım hizmetleri sunan JLL Türkiye’nin Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, 2.5 yılda 2.1 milyon metrekare yeni arz geleceğine de dikkat çekiyor. Mal sahiplerinin ve yatırımcıların piyasa koşullarının düzelmesini bekleyecek kadar zamanı olmadığı için bu alanları alternatif yollar ile doldurmaya yöneldiklerini belirten Mermer, hazır ofis seçeneğinin bu noktada öne çıktığını belirtiyor.

Haberin Devamı

HIZLI BÜYÜME

Mermer’in verdiği bilgilere göre hem yeni yatırımlarda hem de biten ama boş bekleyen ofislerde hazır ofise dönüş var. Pahalı kiralar, yatırım maliyetlerinin fazla olması ve öngörülemeyen büyüme ve küçülme durumlarının etkisiyle çoğu firmanın çalışanları için sabit ofis tutmak yerine otel ofis dediğimiz hazır ofis firmalarına yöneldiğini belirten Mermer, “Hazır ofislerin Türkiye’deki gelişimine baktığımızda 1999 yılında açılan ilk hazır ofis alanı 1.800 metrekareyken 2018 yılı itibari ile 157 bin 491 metrekareye ulaştı. 2017 yılında yüzde 19 büyüyen sektörün büyüme hızının 2020 itibari ile yüzde 25’e ulaşacağı tahmin ediliyor. 2020’de hazır ofis arzı İstanbul’da 241 bin 991 metrekareye ulaşacak. Tüm dünyada hazır ofis konseptine ilginin arttığını dile getiren Mermer, 2020 yılında hazır ofis sayısının 26 bine, kullanıcı sayısının 3.8 milyona ulaşacağını ifade etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.