Fransızlar Türkiye`ye yatırımı kesti

20.04.2012 - 13:04 | Son Güncelleme :

Asya ülkelerinden gelen doğrudan yatırım girişi 413 milyon dolar arttı. Doğrudan yatırım girişi en çok azalan ülke Fransa oldu

Asya ülkelerinden gelen doğrudan yatırım girişi 413 milyon dolar arttı. Doğrudan yatırım girişi en çok azalan ülke Fransa oldu.
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/turk_lirasi_TL.jpg">
AA muhabirinin doğrudan yabancı yatırım verilerinden derlediği bilgilere göre, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 2012 yılının ocak-şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak, 1 milyar 280 milyon dolara ulaştı.

Aynı dönemde Türkiye’ye AB ülkelerinden gerçekleşen sermaye girişi ise, yüzde 22 oranında azalarak, 716 milyon dolara geriledi. Ocak-Şubat 2011 döneminde bu rakam 913 milyon dolardı. AB ülkelerinin Türkiye’ye giren toplam doğrudan yabancı yatırımlar içindeki payı da, bu dönemde yüzde 79’dan yüzde 56’ya düştü.

Böylece, AB doğrudan yatırım girişinin toplam yabancı yatırımlardaki payı 2008 yılı Ocak-Şubat döneminin ardından en düşük seviyesine geriledi. 2008 yılının ilk iki aylık dönemde bu oran yüzde 52,4 olarak gerçekleşmişti.

AB ülkelerinin toplam doğrudan yabancı yatırım girişi içindeki payı 2009’da yüzde 93, 2010’da ise yüzde 75 olarak açıklanmıştı.

Fransa yatırımlarında büyük düşüş

Bu yılın ilk iki ayında AB ülkeleri arasında Türkiye’ye doğrudan yatırım girişi en çok azalan ülke Fransa oldu. Ocak-Şubat 2011 döneminde 193 milyon dolarlık doğrudan yatırım yapan Fransa’dan, bu yılın ilk 2 ayında Türkiye’ye sadece 8 milyon dolarlık yatırım geldi.

Bu dönemde Almanya’nın yatırımları 120 milyon dolardan 72 milyon dolara, Hollanda’nın yatırımları ise 392 milyon dolardan 385 milyon dolara geriledi.

AB yatırımları azalırken, Asya yatırımları rekor kırdı

Ocak-Şubat 2012 döneminde, AB ülkelerinden gelen doğrudan yabancı yatırım girişi yüzde 22 oranında azalırken, Asya ülkelerinden Türkiye’ye gerçekleşen doğrudan yatırım girişi ise, yaklaşık 21 katına çıktı. Geçen yılın ilk iki ayında 21 milyon dolar olan Asya kaynaklı doğrudan yatırım miktarı, bu yılın aynı döneminde 434 milyon dolara yükseldi.

Geçen yıl ocak-şubat döneminde 15 milyon dolar olan yakın ve Orta Doğu ülkelerinden Türkiye’ye doğrudan yatırım girişi de, bu yılın aynı döneminde 173 milyon dolar oldu.

Böylece Asya ülkelerinin toplam doğrudan yabancı yatırım girişleri içindeki payı, yüzde 1,88’den yüzde 34’e ulaşmış oldu. Aynı dönemde yakın ve Orta Doğu ülkelerinin toplam doğrudan yabancı yatırım girişlerindeki payı da, yüzde 1,35’ten 13,5’e yükseldi.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri,

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.