Erdoğan`a `arazi` yetkisi

25.06.2004 - 07:54 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı ve Başbakan`a Emek İnşaat aracılığıyla Hazine ve kamu kuruluşlarının taşınmazlarını ihalesiz değerlendirme yetkisi getiriliyor

Maliye Bakanı ve Başbakan`a Emek İnşaat şirketi aracılığıyla Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazları ihalesiz ve her türlü şekilde değerlendirme yetkisi tanınıyor.
Çok sayıda kanunda değişiklik yapılmasını öngören ve 60 maddeden oluştuğu için torba yasa olarak adlandırılan hükümet tasarısı TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Tasarıda, Hazine taşınmazlarının değerlendirilmesiyle ilgili 4706 sayılı kanuna ek bir madde eklenmesi öngörüldü. Ek maddeyle hisselerinin yüzde 98`i Emekli Sandığı ve Kızılay`a ait olan Emek İnşaat`a tanınan yeni yetkiler şöyle tanımlandı:
Emek İnşaat ve İşletme Anonim Şirketi; ... Hazine`ye ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazları inşaat yapmak, varsa üzerindeki muhdesat (sonradan ilave edilmiş) ile birlikte satmak, sattırmak, üzerinde sınırlı ayni hak tesis ettirmek, projeye dayalı kat karşılığı inşaat yaptırmak, gayrimenkul satış vaadi ve arsa payı karşılığında hasılat paylaşımı esasına göre inşaat sözleşmesi yapmak suretiyle değerlendirmeye, bu değerlendirme işlemleriyle ilgili olmak üzere şirket veya gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmaya, kurulmuş veya kurulacak şirket veya gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ortak olmaya yetkilidir.
Emek İnşaat`a tanınan bu yetkilerin kullanımı ise Hazine taşınmazları için Maliye Bakanı`nın, diğer taşınmazlar için ilgili Bakan`ın teklifi ve Başbakan`ın onayına bağlandı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`na da bu taşınmazlarla ilgili olarak imar mevzuatındaki mevcut düzenleme ve kısıtlamalara bağlı kalmadan her türlü planı yapma yetkisi tanındı.

Emek otelleri satılıyor
Tasarının 56`ncı maddesinde, işletme hakları uluslararası şirketlere devredilmek üzere protokollere bağlanan Emekli Sandığı otellerinin satışına imkân sağlandı.
Tasarıyla ayrıca, kapatılmayan ihracat taahhütlü kredi borçlarının vergi ve fon yükümlülüklerine af getiriliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu söz konusu yükümlülükleri Zarar niteliğindeki krediler ve diğer alacaklar kategorisinde kabul eder, ilgili banka başvuruda bulunursa ve vergi ile fon kesintilerinin asılları 3 ay içinde ödenirse birikmiş gecikme zammı, gecikme faizi, ceza faizleri ve vergi cezaları silinecek.


Tasarıyla Özel İletişim Vergisi`nin kapsamı genişletiliyor
Cep telefonu ve uydu platformu ve kablo ile iletilen radyo TV yayınlarında mevcut olan Özel İletişim Vergisi, Telekomünikasyon Kurumu`ndan ruhsat ve izin alan tüm işletmecilerin hizmetine de yüzde 15 olarak uygulanacak (yeni telefon operatörleri ve internet abonelikleri de kapsama giriyor).
Vergi barışı gecikme faizi 1 Ocak 2004`ten geçerli olmak üzere yüzde 10`dan yüzde 5`e düşürülecek. Böylece yılbaşından itibaren ödenen yüzde 10 gecikme faizinin yarısının mükellefe ödenmesinin yolu açılıyor.
Kurumların, yasal ve iş merkezi Türkiye`de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri kurum kazançlarını 30 Haziran 2005`e kadar Türkiye`ye getirmeleri halinde kurumlar vergisi alınmayacak.
Tüketici finansman şirketleri ile kişiler arasında düzenlenecek kredi kartı üyelik sözleşmeleri damga vergisinden istisna olacak.
Ar - Ge harcamalarının yüzde 40`ı, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilecek.
Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okulların kazançları beş vergileme dönemi gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.
Yabancı sermaye gelişini özendirmek amacıyla ödenmiş sermayesi en az 100 milyon dolar olan işletmelere, kayıtlarını Türk parası dışında başka bir para birimiyle tutma olanağı getirilecek.
İnsan taşımak üzere koltuk ve yanda pencere eklenerek binek tipine dönüştürülen araçlara motor silindir hacmine göre yüzde 6 - 75 arasında değişen oranlarda ÖTV getirilecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.