Büyüme yüzde 8`i aşar

25.06.2004 - 07:55 | Son Güncelleme :

Yılın ilk üç ayında yüzde 13.5 artan sanayi üretimi ve yüksek ithalatın da tetiklediği hizmetler hızlı büyümenin sinyalini verdi. İlk çeyrekte büyümenin yüzde 8`i aşacağı tahmin ediliyor

Yüksek kapasiteyle çalışan sanayi sektörünün yakaladığı çift haneli üretim artış oranı ilk çeyrekte büyümenin yüzde 8`i aşacağı sinyalini veriyor. Yüksek ithalatın da tetiklediği hizmetler, belediye seçimleri öncesi kıpırdayan inşaat sektörü büyümenin yüksek çıkacağına ilişkin diğer işaretler olarak değerlendiriliyor.
Devlet İstatistik Enstitüsü`nün çarşamba günü açıklayacağı büyümeye ilişkin beklentiler yüzde 8 ve üzerinde yoğunlaşıyor. Bu beklentiye temel oluşturan en önemli veri ise ilk çeyrekte gerçekleşen üretim ve kapasite kullanım verileri... 2003 yılının son çeyreğinde yüzde 10.8 büyüyen sanayi üretimi, büyümenin yüzde 7.2 çıkmasında önemli rol oynamıştı.

Sanayiden önemli katkı
Ocak - Mart 2004 arasındaki üç aylık dönemde ortalama yüzde 13.5 artan sanayi üretiminin benzer bir katkı yapacağı görülüyor. Kapasite kullanımının da teyit ettiği bu üretim artışı, büyümeye en önemli katkının sanayi sektöründen geleceğine işaret ediyor.
Büyümenin bir diğer önemli kalemi hizmetler sektörü de üretim sektörünün yüksek artışına ayak uydurdu. İthalatın da tetiklemesiyle ticaret ve ulaştırma sektöründe oluşan hareketlilik 2003 yılının son çeyreğinde olduğu gibi bu yılın ilk üç aylık döneminde de büyümeyi yükseltecek. Ayrıca ilk üç ayda 20.1 milyar doları aşan ithalattan alınacak vergi de büyümenin yükselmesinin bir diğer nedeni oldu.
İthalat vergisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.2 büyüyen hizmetler sektörünün gelişme hızını yüzde 6.7`ye çıkarmış, bir başka deyişle sektörün büyümesini 1.5 puan yükseltmişti.

Tarımdan umut yok
2003`ün son çeyreğinde yüzde 2.7 büyüyen inşaat sektörünün 2004`ün ilk çeyreğinde de büyüme eğilimini sürdürmesi bekleniyor. Martta yapılan yerel seçimler öncesi artan bina yapımları ise inşaat sektörünün pozitif yönde katkı yapacağı ihtimalini güçlendiriyor.
İlk çeyrekte sel felaketiyle karşı karşıya kalan tarım sektörünün ise büyümeye geçen yıl olduğu gibi bu yılın ilk çeyreğinde olumsuz katkı yapması bekleniyor. Yılın kalan bölümünde ekonominin soğutulması gerektiği konusunda fikir birliği bulunurken büyümenin bedelinin enflasyon ve dış açık olarak geri dönebileceği belirtiliyor.
Öncü verileri değerlendiren finans kurumlarının ekonomistleri de büyümenin ortalamada yüzde 8.4 düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin etti. Reuters`in 21 banka ve aracı kurumdan derlediği tahminlere göre beklenti yüzde 7.7 ile 10.6 arasında değişiyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.