Büyük kaçakçılıkta 8 tutuklama talebi

11.11.2014 - 16:54 | Son Güncelleme :

Et kaçakçılığındaki son gelişme

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/et_kacak.jpg">

Mersin Gümrüğü'nde gerçekleştirilen 28 milyon liralık bin 44 ton kaçak et operasyonu ile ilgili olarak gözaltına alınan 8 kişi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden biri, adliyeye sevk edilirken basın mensuplarının soruları üzerine 'etlerin ne olduğunu depo sahibine sor' şeklinde konuştu.

Mersin’de gümrüklü antrepolara yönelik başlatılan ithal kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişi, adliyeye sevk edildi. Cihan'ın haberine göre; 4 antrepoda sayım devam ederken, kaçakçılığın nasıl yapıldığına yönelik araştırma çok yönlü devam ediyor.

Soruşturma kapsamında Mega isimli antreponun sahibi İnanç Ersoy, ithalatçı firmanın sahibi Suat Güneş ile isimleri açıklanmayan 6 kişi gözaltına alındı. 8 şüpheli, sorgularının ardından Mersin Adliyesi’nde soruşturmayı yürüten savcıya ifade vermeye başladı.

Şüpheliler adliyeye sevk edilirken gazetecilerin etleri ne yaptıkları şeklindeki sorularını cevaplamazken biri ise Etlerin ne olduğunu depo sahibine sor. şeklinde cevap verdi.

Irak'a giderken Türkiye'de satıldı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin bizzat el koyduğu ve 2012- 2013 yılları ortalaması, kaçak et tespiti 300 ton civarında idi. Bir defada 1044 ton kaçak et tespit edilmesi bu anlamda kayda değerdir sözleriyle vurgunun boyutunu açıkladığı ithal kırmızı et kaçakçılığı, 4 Ekim’de alınan bir istihbarat üzerine başlatılan soruşturmada ortaya çıktı.

Yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre Irak’a gitmesi gereken kırmızı et, merkezi Hatay’da faaliyet gösteren Suat Güneş’in sahibi olduğu Güneş Dış Ticaret firması tarafından Arjantin ve Paraguay’dan Mersin’e getirildi.

Resmi belgelerde Türkiye’den transit geçiş işlemine tabi tutulan ithal kırmızı et, İnanç Ersoy’un sahibi olduğu Çay Mahallesi’nde yer alan Mersin’in eski Gümrük Müdürlerinden emekli Doğan Kanmaz’ın da yüzde 25 hissesi bulunan 8 ortaklı Mega isimli antrepoya konuldu. Bunun üzerine Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri operasyon başlattı.

Operasyonda Mega isimli antrepoda yapılan sayımda 1044 ton kırmızı etin kaybolduğu ortaya çıkartılırken, etin tamamının Türkiye’de iç pazara sürülerek büyük rant elde edildiği saptandı.

Kaçakçılar piyasadan tavukayağı, tavuk kıyması ve benzeri sakatatı toplayıp, piyasaya sürülen kırmızı etin aynı ambalajında depolara stokladı. 1044 ton kırmızı ete karşılık bu ürünleri yurtdışına çıkarmak için işlemi başlatıldı. Böylece piyasaya sürülen kırmızı kaçak et yurtdışına çıkarılmış gibi gösterilecekti.

Depoları basan gümrük muhafaza ekipleri depolarda kırmızı et yerine bayat et ve sakatatı buldu.

Bakan açıklamıştı

Yapılan operasyonun ardından Mersin’e gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaçakçılığın boyutunun çok büyük olduğunu belirterek şunları söylemişti:

Antrepolara konulan gümrük vergisi yüzde 225 olan et iç piyasaya satılarak çok ciddi anlamda rant elde ediliyor. Onun karşılığında bir şeyin çıkartılması gerekiyor. İktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntısı ya da bozulmuş tavuk ürünleri dışarı çıkarılıyor. Zaten bu depoda da çıkartılmak amacıyla bin tona yakın kırpıntı tavuk ve iktisadi kıymeti olmadığını düşündüğümüz tavuk kıyması gibi gözüken mallar da bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
991 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.