Güncelleme Tarihi:
Bankacılara Inside Job filminin cd`sini hediye eden Tevfik Bilgin bir anlamda bankacılığın kumar olmadığını bir kez daha hatırlattı
Dokuz yıllık görevi boyunca her konuşmasında risk yönetiminin öneminin altını çizen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin`in vedası da oldukça manidar oldu.
Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği`nin ortaklaşa düzenlediği veda yemeğinde banka genel müdürlerine 2008 krizinin perde arkasını anlatan Inside Job filminin cd`sini hediye eden Tevfik Bilgin bir anlamda bankacılığın kumar olmadığını, toplumun yararına yapılan bir hizmet olduğu mesajını verdi.
Peki merak edip sorduk? Veda yemeğine katılan bankacılar `Inside Job`filmini izledi mi? Hangi mesajları aldı? Sektör temsilcilerine göre 9 yıllık sürece damgasını vuran kararlar neler oldu? İşte banka genel müdürlerinin izlenimleri, aldıkları mesajlar ve 9 yıllık dönemin özeti:
Yapısal sorunlar çözüldü sermaye yapıları güçlendi
İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali:
Türkiye 2000`li yılların başında mevcut bankacılık usulleriyle devam edemeyeceğini anladığı bir kriz döneminden geçti. Bu dönemin ardından sektör risklerini yönetebilir seviyelere çekmiş ve hızlı bir büyüme performansı yakaladı. Bu dönemde sermaye yapısının sağlamlaştırılması, denetleyici ve düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesi, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve sektördeki sorunlu bankaların sistemden çıkarılması süreçleri, Sayın Tevfik Bilgin`in başkanlığındaki BDDK tarafından son derece yoğun bir konsantrasyon ve koordinasyon ile yürütüldü. Sayın Tevfik Bilgin, görev süresince sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip etmiş, Kurum olarak şeffaf ve denetlenebilir bankacılık sistemine sahip olmamız konusunda önemli çabalarda bulunmuştur.
Toplumu felakete değil refaha götüren elçiler olun` mesajı
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş:
Çok başarılı bir dönem geçirmiştir. Zaman zaman kızdığımız bazı sert kararlara maruz kalmışızdır ama zaman içerisinde o kararların da aslında bir gerekçeye dayandığını hep anlamışızdır. Kendisiyle saygı ve sevgi ölçüleri içerisinde düzgün bir çalışma dönemi yaşadık.
Hafızalarda güzel bir iz bırakacak. Veda yemeğimiz de çok hoş geçti. Inside Job filminin cd`sini bize hediye etmesi gerçekten manidardı. Inside Job; bankacılığın `casino banking` dediğimiz son yıllarda aslında krizi hazırlayan türde yapılan bankacılıktan ibaret olmadığını toplumun ihtiyacı olduğunu çok açık seçik ortaya seren bir yapıt niteliğini taşıyor.
Yarattığınız sanayinizden, tarımınızdan, hizmet sektörünüzden, ortaya çıkardığınız artı değerin çok üzerinde finans sistemini kullanarak para sistemini büyütürseniz, bunun sonu hüsrandır.
Filmin ana fikri bunu anlatıyor. Anekdotlarla ve geçmiş olaylarla örülmüş, bunların en çarpıcı noktalarını yoruma yer bırakmayacak kadar açık kurguda birleştirmiş ve tüm çıplaklığıyla ortaya sermiş bir film. O bakımdan ben Sayın Bilgin`in mesajını `Siz şu filmde eleştirilen türde bankacılık yapmayın arkadaşlar. Her zaman bu toplumun ihtiyacı olan ve toplumu felakete değil refaha götüren finans elçileri olun` şeklinde algıladım.
Sektörün riskli ürünlere girmesini engelledi
Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez:
Film risk yönetimiyle ilgili. Tevfik Bey başkanlığı döneminde bu konuya çok hassas davranmıştır. Dünyaya örnek gösterilebilecek başkanlardan bir tanesi. Türkiye`deki bankacılık sektörünün dünyaya örnek olmasında BDDK`nın, bunun içerisinde de kuşkusuz Tevfik Bilgin`in çok büyük rolü var. Atılan adımlarla sektörün özellikle türev ürünlere, riski yüksek ürünlere girmesini engelledi. 2008`den sonra yaşanan krizde dünyada iki ülke yara almamıştır. Biri Kanada, diğeri Türkiye.
Bireylere dövizle kredi verilmesinin önüne geçti
Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan:
Henüz filmi izlemedim ama mutlaka izleyeceğim. Tevfik Bey`ii tecrübesi ve sektöre katkılarıyla her zaman takdir ediyoruz. Bankacılık sektörünü koruyan, verdiği mesajlarla önceden erken uyarılar veren bir başkandı. Onun döneminde sermaye yeterlilik oranları güçlendi, sermaye yapıları sağlamlaştı. En önemli alınan kararlardan birisi de bireylere dövizle kredi verilmesinin önüne geçti. Bence bu özellikle döviz geliri olmayan vatandaşlar açısından önemli bir olaydı.
Sektör şeffaflaştı, güncel bilgilere ulaşmak mümkün
TÜRKİYE Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz:
Filmi henüz izlemedim. Bilgin dönemi sektör açısından oldukça olumlu geçti. Aslında `ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz` ama son 9 yıl içerisinde bankacılık sektörü ile çok iyi bir diyalog kuruldu. En önemli adım Bankalar Kanunu`nun yenilenmesi oldu. Sektör daha şeffaf bir hale geldi. Bankacılık sistemi ile güncel bilgilere erişim imkanı doğdu.`