Altın fiyatlarında hareketli seyir devam ediyor! İşte uzmanların önerisi

27.12.2022 - 13:43 | Son Güncelleme :
Altın fiyatlarında hareketli seyir devam ediyor! İşte uzmanların önerisi | Genel Haberler

Küresel piyasalardaki hareketlilik altına da yansıyor. Dolar, merkez bankalarının faiz kararları, işsizlik ve enflasyon verileri gibi birçok data altını hareketlendiriyor. Gram altın tarihi zirvelerini görürken ons altın ise yükselişini koruyor.

Altın fiyatları yatırımcıları heyecanlandırıyor. Gram altın tarihi yüksek seviyelerini görürken ons altının yeniden 2000 dolar seviyelerine çıkma gayreti devam ediyor.

Fed'in faiz artırımlarıyla birlikte bir dönem durağan seyir izleyen altın son zamanlarda güçlenmeye başladı.

Altın güne 1798 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1798.16 dolar en yüksek de 1810 doları gördü. Şu sıralar ons altın yüzde 0,61 oranında primle 1809 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

GRAM ALTIN PRİMLİ

Gram altın fiyatları da ons altın paralel ve tarihi yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Gram altın güne 1079,4 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1076 lira, en yüksek de 1089,5 lira seviyesini gördü. Şu sıralar gram altın yüzde 0,86 oranında primle 1088,4 liradan alıcı buluyor.

Uzmanlar ise 2023 yılında güvenli liman altının takip edileceğini, Fed'in atacağı adımların altının kaderini belirleyeceğine yönelik yorumlarda bulundu.

"ALTIN 2023'TE GÜVENLİ LİMAN OLARAK TAKİP EDİLECEKTİR"
Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya

"2022 Kasım başında içinde bulunduğu düşüş trendini bitiren ons altın yükseliş trendi içinde direnç seviyeleri 1840 ve 1900 dolara doğru yükselişini sürdürüyor. Teknik olarak 1770 dolar seviyesi aşağı kırılmadığı sürece bu hareketi yukarı yönde takip etmek doğru olacaktır. Gram altın ise hem ons altın hem de dolar TL'ye karşı koruma sağladığı için şuan güvenli liman olarak tercih ediliyor. Dünyada bir süredir merkez bankalarının altın rezervlerini arttırdığını görüyoruz. Bu neden yıllık olarak TL bazında yüzde 190, dolar bazında yüzde 110 getirisi olan Borsa İstanbul'da hisse tarafında pozisyonları kademeli azaltarak yükselen trend boyunca kademeli olarak portföylerin bir kısmında altın tarafında pozisyon alınabilir.

Haberin Devamı

Dünyada enflasyon ile mücadele devam ederken beklenen resesyon işleri zorlaştırıyor. 2023'de merkez bankalarının bu gelişmeye bağlı güvercin bir duruş ile faiz artışlarını yavaşlatmasını ve bir süre yüksek faiz ile süreci sözlü yönetmelerini bekleyebiliriz. ABD 10 yıllıkları 3,59 üzerinde kaldığı sürece piyasalardaki risk iştahını törpülemeye devam edecektir. 3,75 üzerinde ise yukarı yönlü güçlü görüntüsünü teyit etmiş olur. Çin'deki pandemi sonrası açılmalar emtia ve petrol fiyatlarını yukarı yönde hareketlendirdi. Ancak ne olursa olsun hem ABD hem de Avrupa'dan gelen datalara bağlı merkez bankalarının söylem ve aksiyonları piyasalarda belirleyici olacaktır. Belirsizlik ve mevcut ortama jeopolitik riskler de eklenince altın 2023'te güvenli liman olarak takip edilecektir."

"FED'İN KARARLARI ALTINI ETKİLEYECEK"
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem

"Altın fiyatlarında en etkili unsur şüphesiz Fed ’in faiz patikası olduğunu söyleyebiliriz. Fed ’in agresif faiz artışları Altın fiyatlarında baskı oluştururken bu politikalarda görülebilecek gevşemeler altın fiyatları üzerine olumlu yansıyacaktır.
 
Altın, 1805 destek seviyesi üzerinde fiyatlanıyor. Bu seviyenin korunması halinde 1829,1854 ve 1873 dirençlerini hedefleyebiliriz. Olası geri çekilmede ise 1785,1765 ve 1745 desteklerini takip ediyor olacağız.

Küresel gidişattaki sorunlar aslında altını güvenli liman algısıyla destekliyor. Ancak bu destek, altın fiyatlanmalarında bir katalist görevinden ziyade olası geri çekilmelerin daha çok sertleşmesini engelleme rolüyle ön planda yer alıyor.
 
Altın fiyatlanmalarında en etkili unsur şüphesiz Fed ’in faiz patikası olduğunu söyleyebiliriz. Fed ’in agresif faiz artışları altın fiyatlarını baskılarken bu politikalarda görülebilecek gevşemeler altın fiyatları üzerine olumlu yansıyacaktır. Fed dışındaki merkez bankalarının faiz artırımları gerçekleştirmesi, yatırımcılar üzerinde risk algısını törpüleyebilir. Bu durum altına olan talep üzerinde etki yaratabilir ancak bu etki Fed’e kıyasla etkisi çok kısıtlı kalabilir."

Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.