Alo Telekom! Hat koptu ihracat ya-pa-mı-yo-ruz

Güncelleme Tarihi:

Alo Telekom Hat koptu ihracat ya-pa-mı-yo-ruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2003 09:54

Cezayir depremiyle zarar gören internet altyapısı, siparişlerini ve yazışmalarını internette yapan tekstilci ve turizmcileri vurdu

Cezayir depremi nedeniyle özellikle Avrupa-Uzakdoğu arasındaki bölgede zarar gören internet altyapısı, iş hayatını da olumsuz etkiledi. Gönderilen elektronik postalar 1 gün sonra adrese ulaşmaya başlayınca modern haberleşme sistemiyle iş yapan, siparişlerini, yazışmalarını internet üzerinden yürüten şirketlerin iş akışları bir anda aksadı. Uydu hatlarının devreye sokulması da şirketlerin derdine çare olamadı.

Telekom yetkilileri konuyla ilgili olarak geçmişte yapılan açıklama dışında yeni bir açıklama yapmazken, ilk resmi açıklamada sorunun Singapur Telekom`un sorumluluğundaki bir kablodan kaynaklandığı belirtilmişti. Ancak internet şirketleri Telekom`un bir kriz senaryosuna sahip olmamasının temel neden olduğunu belirtiyor. Sipariş ve tekliflerini elektronik posta yoluyla gerçekleştiren tekstil ihracatçıları 1 güne varan gecikmelerin kendilerini zor durumda bıraktığını söylüyor. Otel ve bilet rezervasyonlarını internet üzerinden gerçekleştiren turizm şirketleri bu çağdışı durumun Türkiye açısından oldukça kötü bir izlenim oluşturduğunu belirtiyorlar.

KAMU ÖNEMSEMEDİ
İnternet Derneği Başkanı Emre Kurttepeli, sorunların, Türkiye`nin internet altyapısının kamu tarafında ciddiye alınmadığının göstergesi olduğu yorumunu yaparken, turizmde bilet ve otel rezervasyonlarının yüzde 15`nin tamamen internet üzerinden yapıldığını sorunun en çok turizm ve tekstil sektörünü etkilediğini belirtti.

Bilişim dernekleri patladı

`Türk Telekom`un kriz planı yok`
Bilişim sektörünün sivil örgütleri de konuyla ilgili açıklama yaptı. Türkiye Bilişim Derneği(TBD) Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ortak açıklamada şunları söyledi Cezayir depremi nedeniyle kesintiye uğrayan İnternet trafiği, Türkiye`nin bilişim sorunlarını ve sorunlu kurumlarını bir kez daha gündeme getirdi. İnternet krizi karşısındaki yetersizlik, devlet politikası düzeyinde radikal ve liberalleştirici girişimlerin zorunluluğunu göstermektedir. Cezayir depreminden sonra uzunca bir süre sessiz kalan Türk Telekom`un(TT), baskılar karşısında yaptığı açıklama da, sorunun çözümüne ilişkin yeterli ve kesin bilgiler içermemektedir. TTNet`in kriz yönetim planı olmadığı zaten biliniyordu. Özellikle bilişim kuruluşlarının can damarı olan internet alt yapısının, ne yazık ki, yedeklenmeden ya da kriz çözüm yöntemleri sağlanmadan sunulduğu anlaşılmıştır. Türk Telekom`un, uluslararası deniz altından fiber projesi için ihale açtığı açıklandı. Ancak, A.Ş niteliğinde olan TT`nin kamu İhale Yasası kapsamına alınması, başta, yılan hikayesine dönüşen xdSL olmak üzere bir çok hizmetin aksamasına ve gecikmesine yol açacaktır. Bu durumda, şimdiki gibi bir internet krizinin çıkmasına karşı ne yapılabileceği belirsizdir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!