AB ile müzakereye başlarsak yollar açılır

23.05.2002 - 09:07 | Son Güncelleme :

Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Başkanı Berkman, Türkiye`nin AB ile müzakere sürecini başlatması halinde gelecek yıl tahminlerin üzerinde gelişme göstereceğini vurguladı

Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Başkanı Mehmet Ali Berkman geleceğe dönük en büyük iki riski, programdaki taahhütler yerine getirilirken ağırdan alınmasında ve politik belirsizlikte görüyor. Berkman`a göre Türkiye`nin yol tutuşunu etkileyecek en önemli olay ise Avrupa Birliği konusundaki çalışmalar. Türkiye bu konuda ne kadar çabuk davranırsa gelişimi de o derece güçlü olur...

* Piyasanın ilk dört aylık gelişimine göre bütçelerde revizyon yapıldı mı?

2002 bütçesini yaparken en kritik varsayımlar enflasyon, döviz, büyüme ve faiz oranları idi. Ekonomik programın aksaksız uygulanacağını, bankacılık sisteminin düzgün çalışması için yürütülen faaliyetlerin en kısa sürede tamamlanacağını varsaydık. İlk üç ayda, gelişmeler beklentilerimiz doğrultusunda oldu. Dalgalı kur rejiminde günlük ve aylık tahmin yapmak çok zordur. Ancak önemli olan yıl ortalamasının doğruya yakın tahminidir. Böyle bakıldığında yıllık ortalama kur tahminimizi tutturacak gibi gözüküyoruz. Bugüne kadarki gelişmeler bunu gösteriyor.


GELİŞMENİN ANAHTARI AB
* Piyasaların önünde risk var mı?

Yeniden politik belirsizlik oluşması ve ekonomik programdaki taahhütlerin yerine getirilmemesi gördüğümüz en büyük risk. Politik belirsizliği artırıcı etkenlere dikkat etmemiz gerekiyor.

* Sizi en çok korkutan senaryo bu mu?

Bu, insanların gözardı etmemesi gereken bir risk ursuru tabii. Bunun yanında kontrolümüz dışında gelişen, ancak bizi etkileyecek bir diğer faktör de Ortadoğu`daki krizin bölgeye yayılması.

* Türkiye`nin önünü açacak gelişme ne olacak?

Türkiye akıllı davranırsa önümüzdeki dönemde üzerine düşen görevleri yerine getirir ve Avrupa Birliği ile müzakere süreci başlar ki bunun için halledilmesi gereken çok fazla konu kalmamıştır. Bu konuları da halledip bu tarihi fırsatı kaçırmamamız gerekir. Müzakere sürecine geçebilirsek, seneye tahminlerimizin çok üstünde gelişme gösteririz.

* Ekonomi büyümeye ne zaman başlayacak?

Türkiye bugüne kadar sıcak parayı teşvik ederek hızlı büyüme dönemleri yaşadı, ancak bunları hep ani kriz dönemleri takip etti. Seçilen yeni model sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaya yönelik. Bu modelde ani talep patlamaları yaratmamak için, suni teşvikler olmaması gerekir. Bütçe dengelerini ve faiz dışı fazla hedefini olumsuz etkileyecek hareketler olmamalı. Diğer taraftan bankacılık sektöründe de belirsizliğin sona ermesi, bilançoların şeffaf hale gelmesi lazım.

Tahminime göre Haziran ayı sonunda bu sektördeki belirsizlik azalır. Ayrıca, yazla ile birlikte piyasaların hareketleneceğini, dengeli yükselişin de 2003`te gerçekleşeceğini düşünüyorum. Özetle bundan sonra eskisi gibi ani büyümeler olmaz.

* Erken seçim havası görüyor musunuz?

Borçlanma ve bütçe yasalarında yapılan değişikliklerle seçim sürecinde siyasi amaçlar için ekonomik dengeleri bozacak uygulamalara imkân kalmadı. Bu nedenle, ekonomiyi seçim sürecinde olumsuz etkilemek eskisi kadar kolay olmayacak. Ancak yasalarla yapılan düzenleme, işin matematiksel tarafı. Bir de işin psikolojik tarafı var. Seçim sürecinin getirdiği belirsizlik talep ve harcamaları etkiliyor. Yine de bunun eskisi kadar etkili olacağını zannetmiyorum.


REFORM VAR UYGULAMA YOK
* Programın ihmal edilen tarafı var mı?

Program genel olarak uygun gidiyor, ancak çıkarılan yapısal reformların kararlı uygulamalarını henüz görmedik. Meclis, Türkiye`nin ihtiyaçları doğrultusunda yeni yasalar çıkarıyor ancak, uygulamalar ertelenerek zaman kazanılmaya çalışılıyor. Kısa süreli ertelemelerin gerçekte Türkiye`ye kaybettirdiği zaman çok daha fazladır. Diğer yandan ekonomik programın reel ekonomiyi de doğrudan içine alacak şekilde geliştirilmesi ve devletin planlama anlayışının, özel sektörde olduğu gibi, daha kapsamlı olması gerekir. Türkiye`nin geleceği açısından her iki konunun da çok önemli olduğu kanaatindeyim.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.