AB fonlarında rota değişiyor

08.02.2021 - 08:59 | Son Güncelleme :
AB fonlarında rota değişiyor | Genel Haberler

Avrupa Birliği’nin (AB) yeni dönemde IPA 3 Programı kapsamında Türkiye’ye fon desteği sağlayacağını belirten Dışişleri Bakan Yarımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, “Bu programda öncelikler değişecek. AB artık aday ülkelere fon tahsis etmeyecek. Dijitalleşme ve yeşil projelere ağırlık verilecek” diye konuştu.

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre; Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB-Türkiye ilişkilerinde gelinen son noktayı Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleri ile paylaştı. Kaymakçı, Türkiye’nin AB ile müzakere süreci devam eden bir aday ülke konumunda olduğunu ve dolayısıyla ‘Katılım Öncesi Mali Yardım’ olarak adlandırılan IPA fonlarından yararlanmaya devam ettiğini açıkladı. Türkiye’nin 2002-2020 arasında, toplam 9.2 milyar Euro’luk IPA fonu kullandığını söyleyen Kaymakcı, “2020 yılında, tahsis edilen fonlarda yüzde 99.2’lik kullandırma oranı yakaladık. Bu bir rekor’’ dedi.

Haberin Devamı

AB, IPA’DA KESİNTİYE GİTTİ

Mali işbirliğini geliştirmek ve AB fonlarını etkin kullanmak amacında olduklarını kaydeden Faruk Kaymakcı, ancak bunun Türkiye-AB ilişkilerindeki gelişmelere de bağlı olduğunu ifade etti. Kaymakcı, özellikle 2016 sonrası Türkiye ile AB ilişkilerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve bu sorunlardan dolayı, AB’nin ve Türkiye’nin yaptırım olarak Türkiye’ye tahsis edilen IPA fonlarında kesintiye gittiğini hatırlattı. Kaymakcı ayrıca, Türkiye’nin çok başarılı olarak kullandığı Avrupa Yatırım Bankası kredilerinin de AB’nin yaptırım kararlarına konu olduğuna dikkat çekti.

ÖNCELİK YEŞİL PROJELERE

AB’nin yeni dönemde IPA 3 Programı kapsamında Türkiye’ye fon desteği sağlayacağını belirten Kaymakcı, 2021-2027 dönemini kapsayacak bu programda önceliklerin değişeceğini ve bu yeni anlayışla AB’nin artık aday ülkelere fon tahsis etmeyerek, belirlediği öncelik alanlarında, AB politikalarıyla uyumlu projeleri ve özellikle de dijitalleşme ve ‘yeşil’ gündemle ilgili projeleri destekleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

3.5 MİLYAR EURO BÜTÇE

Bu alanda hazırlıkların devam ettiğini ve sadece 2021-2022 yılları için, toplam bütçesi 3.5 milyar Euro olan 355 proje önerisi hazırladıklarını anlatan Faruk Kaymakcı, mevcut çerçevede 2021 yılı için en az 500 milyon Euro’luk IPA fonu kullanımını hedeflediklerini açıkladı. AB’nin 7 aday ülkeye, 7 yıllık dönemde tahsis edeceği toplam tutarın 12.5 milyar Euro kadar olduğunu anlatan Kaymakcı, “Türkiye’nin, bu 7 yıllık dönemde 3.5-5 milyar Euro’luk bir bantta fon almaya çalışması gerekecek” diye konuştu.

700 BİN KİŞİ YARARLANDI

Erasmus kapsamında Türkiye’den diğer Avrupa ülkelerine yapılan seyahatlere dikkat çeken Kaymakcı, 2004’ten bu yana 700 bin kişinin bu program kapsamında Erasmus ülkelerine gittiğini belirtti.

VİZESİZ SEYAHAT ÖNEMLİ

Vize serbestisinin de önemli olduğunu ifade eden Kaymakcı, sağlanacak mali imkanların yanı sıra, insandan insana diyaloğu artıracağını, bunun da Türkiye’nin AB üyeliği önündeki sorunların ve önyargıların kaldırılmasında önemli rol oynayabileceğine işaret etti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ESKİDİ

Gümrük Birliği konusunda da bilgi veren Faruk Kaymakcı, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin iki taraf için de eskidiğini, AB’nin ve Türkiye’nin artık yeni nesil ticaret anlaşmaları yaptığını hatırlattı. Türkiye’nin halen en büyük pazarının AB olduğunun altını çizen Kaymakcı, olası Gümrük Birliği güncelleştirmesi sonrasında AB tarım ürünlerinin de Türkiye’ye serbestçe girecek olması nedeniyle hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti.

İSTİKRAR GETİRECEK

AB bütçesinin büyük kısmının tarım ve bölgesel gelişmişlik farkları için harcandığına dikkat çeken Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin bu alanlarda elde edeceği gelişmelerin üyelik sürecini hızlandıracağını da vurguladı. Kaymakcı, Gümrük Birliği güncelleştirilmesinin bir süreç alacağını, ancak bu konuda müzakerelere başlanmasının çok önemli olacağını, ilişkilere güven ve istikrar getireceğini
belirtti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.010 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.