2023’te petrolümüz bize yetecek

18.05.2009 - 10:23 | Son Güncelleme :

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’de tespit edilen  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349petrol3.jpg" align="right" vspace="5">yerlerin 4 milyar dolarlık yatırımla 3 yıl boyunca ’delineceğini’ söyledi ve Bilgiler gösteriyor ki 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de doğalgaz mevcut. Hızlı davranılırsa üretimler başlar, 2023’te maksimum düzeye çıkar. Türkiye petrol ithal etmeyen ülke haline gelir dedi.

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, 2023 yılında Türkiye’nin petrol ve doğal gaz ithal etmeyen bir ülke olacağını bildirdi. Uysal, aralarında genel müdür yardımcıları, daire başkanları ile bölge müdürlerinin bulunduğu bir ekiple Batman’da saha ve kuyularda incelemelerde bulunduktan sonra Kristal Park Tesisleri’nde düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Uysal, toplantıda yaptığı konuşmada, çok hızlı bir şekilde davranılması halinde 2018-2019’da Karadeniz’de üretime başlanabileceğini söyledi.

Karadeniz delinecek

Genel Müdür Uysal, TPAO’nun hedeflerine de değinerek şöyle konuştu:

2023 yılında Türkiye petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir ülke olacak. Bunu neden söylüyoruz, Karadeniz’de uzun yıllar yaptığımız çalışmalar, Akçakoca 1-2 kuyularının açılması, sismikler, Akçakoca’daki diğer üretim ve platformlar... Hepsi toplandığında yaklaşık 4 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Ve bilgiler gösteriyor ki 10 milyar varil üretilebilir petrol potansiyeli ve 3 trilyon metreküp doğal gaz mevcuttur. Tabii ki bunun ispatlanması gerekir. İspatlanması için de sondaj yapılması lazım. Karadeniz’de artık geri dönülmez bir yola girdik. 3 yıl boyunca Karadeniz’de tespit edilen bütün noktalar delinecek, içinde ne var ne yok hep birlikte göreceğiz. Bunun ispatlanması ve üretim pozisyonunun başlanması 7-8 yılda olacaktır. Çok hızlı davranılması halinde 2018-2019’da Karadeniz’de ilk üretimler başlayacaktır. 2023’te ise bu üretimler maksimum düzeye çıkarıldığı zaman Türkiye petrol ithal etmeyen bir ülke haline gelecek.

Türkiye’nin ihracatının 130 milyar doları aştığını, sanayiciye destek verilmesi halinde bu rakamın daha da artacağını söyleyen Uysal, Sanayicimize, ihracatçımıza bu konuda destek olabilirsek ki olabileceğimiz en büyük destek kullandığı enerji fiyatlarını azaltmaktır. Eğer sanayicimiz ucuz enerji kullanabilirse 130 milyar dolarlık ihracat kapasitesinin çok daha fazla olacağını biliyoruz. İhracatçımıza ucuz enerjiyi nasıl temin edeceğiz. Burada büyük görevlerden biride TPAO’ya düşüyor diye konuştu.

Mevsimlik işçi sorunu

Toplantı devam ettiği sırada, Batman Bölge Müdürlüğü’nde mevsimlik işçi olarak çalışan 81 işçi, Uysal ile görüşmek üzere Kristal Park Tesisleri önünde toplandı. Uysal, işçilere, Genel Müdür olduğumdan beri sizin kadroya geçiş yapabilmeniz için ilgili bakanlıklarla konuştum. Kadrolu işe alınmanız ancak KPSS sınavlarıyla olabiliyor. Hepiniz evladım gibisiniz. Bende kadroya geçmenizi isterim. Ne yazık ki mevzuat gereği yapabileceğim bir şey yok dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
984 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.