Petrol fiyatlarında ‘Çin’ gerginliği! Risk sürüyor mu?

26.04.2022 - 15:10 | Son Güncelleme :
Petrol fiyatlarında ‘Çin’ gerginliği! Risk sürüyor mu? | Emtia Haberleri

Petrol fiyatları Çin'de Covid-19 vaka sayılarının artmasıyla beraber, oluşabilecek petrol talebi gerilemesine dair beklentilerle düşüşünü sürdürürken; bu gelişmeler petrol fiyatlarında aşağı yönlü riski beraberinde getiriyor. Petrol fiyatları üzerinde yaşanan tüm gelişmeleri ve olası senaryoları Gedik Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırma Analisti İdil Su Kesken hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Şenay Zeren

Petrol fiyatlarında düşüş eğilimi sürerken, Brent petrolün varil fiyatı dünkü işlemlerde 100 doların altına gerileyerek 2 haftanın en düşük seviyesini gördü. Haftanın ikinci işlem gününde de petrol fiyatlarında değer kaybı sürüyor. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşte, Çin’de Covid-19 sebebiyle can kayıplarının artması öne çıkıyor. Çin, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda bulunurken; petrol piyasasında talebin zayıflayacağına dair beklentiler piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. Bugün Çin Merkez Bankası’ndan gelen ekonomiye destek mesajıyla piyasalar biraz nefes alsa da yeterli bulunmadı ve fiyatlar üzerinde ciddi değişiklikler yaşanmadı. Gedik Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırma Analisti İdil Su Kesken, “Çin, petrolde büyük bir ithalatçı konumda ve petrolde olası bir talep azalması, fiyatlarda aşağı yönlü bir risk oluşturuyor” şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

Diğer taraftan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma politikasında daha da agresifleşeceği beklentisi dünyada dolar varlıklarını güçlendirirken; bu durum petrol fiyatlarına olumsuz yansıyor. Fed para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 3-4 Mayıs’ta toplanacak.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Önümüzdeki günlerde de Çin’deki Covid-19’un seyri ve Çin’den gelecek haber akışları önemli olacağından; uzmanlar bu gelişmelerin yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilmesi konusunda uyarıyor. Haftanın kalanında piyasaların önemli gündem maddeleri arasında ise, perşembe günü açıklanacak olan ABD ilk çeyrek büyüme rakamları ve cuma günü açıklanacak olan Avrupa Birliği büyüme rakamları bulunuyor.

Haberin Devamı

PETROL FİYATLARINDA SON DURUM

Brent petrolün varil fiyatı düşüş eğilimini sürdürürken, 3 gündür aralıksız değer kaybediyor. Brent petrol, dün günü 102 dolardan tamamlarken; yeni günde 100 dolar ile 103 dolar arasında işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, saat 13:26 itibarıyla dünkü kapanışına göre yüzde 0,01 oranında düşüşle 100 dolar seviyesinde hareket ediyor.

ABD ham petrolü ise 100 doların altında işlem görmeye devam ederken; aynı dakikalarda yüzde 0,31 oranında düşüşle 98,91 dolardan işlem görüyor.

ÇİN’DEKİ GELİŞMELER DİKKATLE TAKİP EDİLMELİ
İdil Su Kesken – Gedik Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırma Analisti

Petrol fiyatları, artan jeopolitik risklere karşın dolar endeksinin güçlü duruşu, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel ekonomik büyüme tahminini düşürmesi ve hem ABD hem de Euro Bölgesinden yükselen şahin tondaki sesler nedeniyle cuma günü düşüş yaşadı. Geçtiğimiz hafta yaşanan satıcılı seyrin yeni haftaya da taşındığı gözlemlendi. Enflasyon ve büyüme baskısının yanı sıra, küreselde etkisini kaybetmiş olsa da Çin'de artan Covid- 19 vaka sayıları ve karantina önlemlerinin artırılması konusu da petrol fiyatlarında yaşanan düşüşü destekleyen faktörlerden. Çin, petrolde büyük bir ithalatçı konumda ve petrolde olası bir talep azalması, fiyatlarda aşağı yönlü bir risk oluşturuyor.

Öte yandan, Libya'da geçtiğimiz haftalarda, protestolar sebebiyle sevkiyatlara ara verilmişti. Libya bu hafta sevkiyatların yeniden başlayacağını duyurdu. Çin Merkez Bankasından da petrol arzına yönelik destek açıklamaları geldi. Bu gelişmeler arz açısından olumlu olsa da şu an için fiyatlarda ciddi bir hareketlenme yarattığı izlenmiyor.

BU VERİLER ÖNEMLİ OLACAK

Tüm bunların sonucu olarak, haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatlarında yüzde 4’ün üzerinde kayıplar izlendi. Avrupa Birliği'nin Rus petrol ithalatına karşı "akıllı yaptırımlar" hazırladığı konusu gündemden düşmüş görünüyor. Çin’deki gelişmeler ve Covid-19’un seyri, petrol piyasası üzerinde etki oluşturacağı için önümüzdeki süreçte dikkatle takip edilmelidir. Haftanın devamında, özellikle AB tarafında açıklanacak olan enflasyon verisi ve ABD’den gelecek olan büyüme verisi, para politikası konusunda yön belirleyici nitelikte olabilir. Bu veriler sonucunda alınacak kararlar da petroldeki oynaklık açısından önem arz edebilir.

Haberin Devamı

Teknik açıdan, 2021 yılının aralık ayından bu yana yükseliş trendi etkisinde hareket eden Brent petrol fiyatının, son fiyat hareketlerine göre trend dibine kadar bir geri çekilme yaşadığı ve bugün ise son iki işlem günü yaşanan düşüşün ardından yukarı yönde bir tepki alımıyla karşılaştığı gözlemleniyor. 21 ve 50 günlük basit hareketli ortalamalarının altında işlem gören fiyatı için, 101.10 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması önem arz ediyor. Bu seviye altı fiyatlamalarda teknik açıdan aşağı yönlü risk artabilir. 101.10 dolar seviyesi altındaki fiyat hareketleri için 97.90 dolar ve 94.72 dolar seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 101.10 dolar seviyesi üzerinde ise 106.44 - 111.44 dolar ve 116.81 dolar seviyeleri önemli direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5025 Değişim: 0,05%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9717 Değişim: 0,00%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.436,79 Değişim: 0,02%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.