Yabancı yatırımcının gözü Türk girişimlerinde

17.01.2020 - 12:12 | Son Güncelleme :
Yabancı yatırımcının gözü Türk girişimlerinde | Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin teknoloji girişimi Getir’in Silikon Vadisi'nin önemli yatırımcısı Sir Michael Moritz liderliğindeki bir grup yatırımcıdan 38 milyon dolarlık yatırım almasının ardından, yabancı yatırımcıların Türk girişimlerine (startup) ilgisinin daha da artması bekleniyor.

Girişim ekosistemine ilişkin bilgi platformu Startupwatch’un verilerine göre, geçen yıl Türkiye’deki girişim şirketlerine toplamda 93 milyon yatırım yapıldı. Örneğin geçen yıl toplam 15 Türk girişim şirketi, AddVenture (Aimit BV), Hummingbird Ventures, Balderton Capital, Makers Fund, Revo Capital, Pytch Ventures, Telegraph Hill Capital, Wanda Capital, TT Ventures, Dubai Angel Investors, Middle East Venture Capitals gibi çok sayıda fondan yatırım çekmeyi başardı.

Haberin Devamı

Getir’in Seri A turunun gerçekleşmesini sağlayan Londra merkezli Numis Securities Üst Yöneticisi (CEO) Alex Ham, AA muhabirinine yapıtğı değerlendirmede, “Türkiye’de zaman geçirme fırsatım oldu. Yaklaşık 12 ay kadar. Getir son derece iyi bir tüketici ürünü. Bu yüzden de yatırım aldı. Getirin yatırımcısının ortağı olduğu şirket (Sequoia) zaten Asya’da oldukça büyük. Türkiye ise son derece stratejik bir lokasyona sahip. Türkiye’nin son derece etkileyici bir start up görünümü var.” ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki süreçte yabancıların Türkiye piyasasını daha yakından izleyeceğinin altını çizen Ham, “İki üç başarı hikayesinin ortaya çıkması yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin çekilmesine yetecektir. Şu anda üç Türk şirketiyle (yatırımcı bulunması) için çalışmaya devam ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Startupwatch Kurucusu Serkan Ünsal ise Getir’in aldığı yatırımın tüm ekosistem için moral kaynağı olduğunu belirterek, “Özellikle yabancı yatırımcının iyi bir ürün olduğunda Türkiye’ye çekinmeden yatırım yapabildiğini görmek açısından da güzel oldu. Yatırımın 2019 yılı sonunda tamamlanmış ve 38 milyon dolar civarında olması sayesinde 2019 yatırım toplamımız ciddi oranda artmış oldu.” dedi.

Haberin Devamı

Ünsal, “Bu da Doğu ve Güney Doğu Avrupa’daki yatırım rekabeti anlamında Türkiye’ye avantaj sağladı.” ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin BiTaksi ve Getir'in Kurucusu Nazım Salur , “Aldığımız bu yatırım yalnızca bizim için değil ülkemiz ekonomisi ve startup ekosistemi için de çok önemli. Türkiye’den bizim gibi başarılı ve kıymetli fikirlerin çıkabileceğini tüm dünyaya kanıtlamış olduk. Bu da elbette yabancı yatırımcıların Türkiye’yi odağına almasına, farklı startupları değerlendirmelerine olanak sağlayacak bir gelişme. Gelecek dönemde Türkiye’deki girişimcilerin yatırım alabilmesinin önünün bir nebze açmış olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

"TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ BÜYÜK"

Türkiye’nin girişim (startup) pazarını cazip kılan özelikleri de sıralayan Salur, “Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye, henüz gelişim aşamasında ve genç nüfus olarak büyük potansiyelli bir ülke. Türkiye’nin nüfusu 82 milyon. Elbette bu ülkeden fayda sağlayacak, değer katacak fikirler çıkıyor. Ancak teknolojik girişimler başlı başına bir risk.” değerlendirmesinde bulundu. Salar sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde maalesef bu fikirlerin pek çoğu yatırımcı bulunamadığı için ya ölü doğuyor ya da kısıtlı bütçeler dolayısıyla kısa zaman içinde yok oluyor. Maalesef bu durum uluslararası arenada geride kalmamıza neden oluyor. Bu noktada Türkiye’de yabancı yatırımcılar için çok büyük fırsatlar var. Getir’in aldığı bu yatırımla, onların da dikkatini ülkemize çekmiş olmayı umut ediyoruz.”

Getir’den dün yapılan açıklamada ünlü yatırımcı Michael Moritz’in kişisel yatırım fonu Crankstart aracılığıyla şirkete 25 milyon dolar yatırım yaptığı, Moritz'in ardından Brezilya ve Türkiye'den bazı yatırımcıların şirkete 13 milyon dolarlık ek fon sağladığı kaydedilmişti. Getir, Seri A turunu toplamda 38 milyon dolarlık yatırımla tamamlamıştı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3649 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0985 Değişim: 0,10%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1782
Açılış: 35,0651
2.324,48 Değişim: 0,18%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.