Ünlü & Co'dan 'yatırım bankacılığı' hedefi

28.05.2021 - 15:31 | Son Güncelleme :
Ünlü & Co'dan 'yatırım bankacılığı' hedefi | Ekonomi Haberleri

Ünlü & Co, hafta başında yapılacak halka arzından sağlayacağı kaynakla kurumsal finansman alanında ölçek büyütmeyi ve iki yıl içinde yatırım bankasına dönüşmeyi hedefliyor.

Ünlü & Co'yu oluşturan birimlerin çatı şirketi Ünlü Yatırım Holding, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde halka arz edilecek. Şirket halka arz ile yaklaşık 260 milyon lira kaynak elde edecek.

Ünlü & Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Reuters'a yaptığı açıklamada, halka arz sonrası elde edecekleri gelirle sadece yurtdışından buldukları fonlarla değil, şirketin kendi parasıyla da müşterilerine finansman sağlayabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Ünlü, "Halka arz geliriyle) müşterilere finansman içerikli paketler sunmak için kullanmayı hedefliyoruz" dedi. Şirketin özkaynaklarının halka arz sonrasında 500 milyon lirayı aşacağını belirten Ünlü, "Bu sağladığımız kaynağı kaldıraç olarak kullanabilmek için bir ila iki yılda yatırım bankasına dönüşme hedefimizi koruyoruz" dedi. Ünlü'nün verdiği bilgiye göre halka arz sonrası şirketin özkaynakları BDDK'nın yatırım bankaları için şu ana kadarki örneklerde istediği 200-300 milyon lira olan sermaye tutarını karşılıyor olacak.

##$HABER_1470047$##

Ünlü & Co, 25 yıl önce kurulduğunda sadece kurumsal finansman alanında faaliyet gösteren; yurtdışındaki yatırımcılardan Türkiye'ye sermaye veya fon sağlayan, şirket alım satımlarına aracılık eden bir kurumu olarak yola çıktı.

Şirket sermaye artırımı ile birlikte kurumsal finansmanda danışmanlığın ötesine geçerek kendi parasıyla fon sağlayıcı haline gelecek. Böylece Ünlü & Co'nun müşterileri için başka yatırımcılardan da kaynak bulması kolaylaşacak veya maliyeti düşecek.

Ünlü, yatırım bankası olmasıyla birlikte yeni bir yatırımcı kitlesine erişebileceğini ifade ederek, "Bizi doğrudan fonlayacak kurumlar olacağını düşünüyoruz, direkt onlarla çalışacağız" dedi.

Haberin Devamı

Şirket, halka arz gelirlerinin bir kısmını ise tahsili gecikmiş alacaklar iş kolunda kullanacak. BDDK'nın ödemesi geciken kredilerin tahsili gecikmiş alacaklara dönüşmesini 180 güne çıkaran kararı nedeniyle biriken tahsil edilemeyen kredileri bankaların bir süre sonra elden çıkarılacağını ifade eden Ünlü, "Büyük kurumsal krediler dahil bunların satılması teşvik edilecek. O yüzden bu alanda ilave bir kaynak ihtiyacımız var, kaynağın bir kısmını oraya aktaracağız" dedi.

Ünlü & Co, tahsili gecikmiş alacaklardan sonra 2017 yılında bireysel yatırımcılara finansal danışmanlık alanına adım attı. Şirketin bu alandan sağladığı gelirlerin kurulduğundan beri her yıl yüzde 100 arttığını belirten Ünlü, gelirlerin daha küçük bir kısmının ise bu alana aktarılacağını belirtti.

Ünlü Yatırım Holding'in özkaynakları 2020 yılı sonu itibarıyla yüzde 18 artışla 245 milyon lira, net kârı neredeyse dört kat artışla 61 milyon lira, hasılatı ise yüzde 28 artışla 2.5 milyar lira oldu.

ULUSLARARASI YATIRIMCI YAPISINDA DEĞİŞİM

Ünlü Türkiye'ye yurtdışından portföy ve doğrudan yabancı yatırımların (FDI) değişimi hakkında da değerlendirmede bulundu.

Portföy yatırımları kapsamına giren hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcıların payı kurdaki sert yükselişler nedeniyle 2019 yılında yüzde 65 seviyesinden inişe geçerken, 2020'de dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile kesintisiz bir düşüşe geçerek bu ay itibarıyla son yılların en düşük seviyesi olan yüzde 42'ye kadar geriledi.

Hisse senedi piyasasında aldıkları pozisyonları birkaç yıllık vadelerde tutan yatırımcıların 2018 yılından sonra birkaç yıllık vadelerle pozisyon alan büyük fonların Türkiye'den çıktığını ifade eden Ünlü, "Gerek Türkiye'ye özel konular olsun, gerek pandemi olsun long-only fonların çıktığını gördük. Gelişmekte olan ülkelerin tamamı olumsuz etkilendi salgından" dedi.

Ünlü uzun vadeli yatırımcılar yerine son iki yılda, 1 ila 18 ay arasında vadeyle ellerinde hisse tutan hedge fon veya bankaların özel işlem masalarının piyasaya girdiğini ifade ederek, "Trade olarak nitelediğimiz işlemleri yapmak için alıyorlar ama şirketlerin ilave kaynağa ihtiyacı olduğu dönemde iskontolu olduğu sürece de alıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'den çıkan uzun vadeli yatırım fonlarının ise yeniden gelmeyi "test ettiklerini" belirten Ünlü, "Çok aktif değiller ama test ediyorlar. Ancak onlar için kurdaki stabilite önemli" dedi.

Doğrudan yatırım tarafında ise Türkiye'de pazar payı veya üretim tesisi sahibi olmak için isteyen şirket veya yatırımcıların aktif olduğunu belirten Ünlü, "Şu an elimizdeki satış işlerinin büyük çoğunluğunda stratejik alıcılar işin başını çekiyor" dedi.

Ünlü önceki yıllara göre daha küçük boyutlarla olsa da 300-500 milyon dolar büyüklüğe kadar çıkan şirket alım-satımları üzerinde çalıştıklarını ifade etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 76.421 Mio.TL Son veri saati : 16:36
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5418 Değişim: 0,01%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9059 Değişim: 0,22%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.427,51 Değişim: 0,18%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.