Ukrayna ile indirimli tahıl anlaşması

07.06.2022 - 09:01 | Son Güncelleme :
Ukrayna ile indirimli tahıl anlaşması | Ekonomi Haberleri

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İstanbul’da bu hafta Ukrayna, Rusya, Birleşmiş Millet (BM) temsilcileriyle planlanan 4’lü zirve ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ziyaretiyle tarım koridorunda istikşafi görüşmelerin başlayacağını söyledi. Kirişci, Ukrayna’dan tahılın yüzde 25 daha ucuz alınmasında mutabık kalındığını açıkladı. Bakan Kirişci, “Hem Rusya hem de Ukrayna bir tek bize güveniyor” dedi.

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'ın haberine göre; son günlerin en çok konuşulan konuları arasında Ukrayna ile oluşturulması planan ‘tahıl koridoru’ yer alıyor. Henüz durum ‘tahıl koridoru’ durumu netleşmese de bir grup gazeteciyle Kızılcahamam’da sohbet eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ukrayna depolarında bekletilen 20 milyon tondan fazla tahılın çıkarılması için yürütülen diplomasi trafiğini şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

“Ukrayna ile görüşmelerimiz devam ediyor. ‘Free on board’ (FOB) yani gemi güvertesinde teslimden yüzde 25’ten daha aşağıya tahıl verme konusunda mutabakatımız var. Ancak güvenlik ve ürünü ihraç etme konusunda ikilem yaşıyorlar. Bizim de burada Türkiye olarak hakemliğimizi arzu ediyorlar. Hem Rusya hem de Ukrayna bir tek bize güveniyor. BM’nin gözetiminde de o görüşmeler devam ediyor. İstanbul’da bu hafta bir görüşme yapacağız. Ayın 8’inde Rusya Dışişleri Bakanı Sayın Lavrov geliyor. Bu görüşmeleri ‘istikşafi’ görüşme’ olarak nitelendirebiliriz.

KÖPRÜ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ukrayna’ya ’Siz bu ürünleri dışarı çıkarabilirsiniz’ diyoruz. Koridor açıldığında Rusya size saldırmayacak. Ukrayna şu anda ihraç edebileceği limanlarda kendini mayınlarla koruyor. ‘Bu mayınların temizlenmesi halinde Rusya bana saldırabilir’ endişesi taşıyor. Biz de ‘Rusya’ya bu ürünler çıkana kadar lütfen saldırmayın. Siz de sözünüzde durun. Bunlar bu ürünü çıkarsın’ diyoruz. Çünkü dünyanın da ticarete ihtiyacı var. Dolayısıyla Ukrayna ve Rusya arasında köprü olmaya çalışıyoruz.”

ETTE ARTIŞ GERİLEDİ

Bakan Kirişci et fiyatlarındaki artış ile ilgili ise, “Et fiyatlarındaki artış şu anda geriledi. 120 liraya kadar çıkmış olan et fiyatları şu anda geriledi. Ciddi bir gerileme var. Üreticinin elbette kendine göre maliyeti var. Tüketici de var. Bizim tüketiciyi de korumamız gerekiyor. Çünkü enflasyon denilen şeyden en çok etkilenen çiftçilerimiz. Örgütlü olmadıkları için. Çiftçi kesiminin böyle bir organizasyon kabiliyeti yok. Enflasyon en çok onları ezer. Petrol, doğalgaz, gübreden kaynaklı. İlaç 3 katına çıktı. Yüzde 106 arttı. Bunun gübredeki karşılığı yüzde 228, mazottaki karşılığı yüzde 208 ve yemdeki karşılığı yüzde 107 artış. Fiyatlar da artıyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘VERİMLİLİK SORUNU VAR’

Edinilen bilgiye göre et fiyatlarındaki artış Bakan Kirişci’nin Kızılcahamam’da milletvekilleri ile yaptığı toplantıda da gündeme geldi. Kirişci toplantıda hayvan sayısının Türkiye’de yeteri kadar fazla olduğunu söylemesi üzerine, bir milletvekilinin hayvan sayısının fazla olmasına rağmen et fiyatlarının neden yüksek olduğunu sorduğu öğrenildi. Kirişci’nin ise bu soruya, “Hayvan sayımız fazla ama verimlilik sorunumuz var. Yem gibi bir çok etken çok pahalı bu da çiftçiyi etkiliyor. Et fiyatında şu an ciddi düşüş var” dediği belirtildi.

Bakan Kirişci, tarımsal ürünlerde yüzde 85 oranında cari fazla verildiğini aktarırken, “Biz buğday ithal ediyoruz ama onları işleyip satıyoruz. Türkiye’de en fazla cari fazla verdiğimiz en önemli alanlardan biri oluyor. Bu Türkiye’nin hala kendi kendine yeten bir ülke olduğunu ifade ediyor” ifadelerini kullandı. Kirişci, üreticiyi zora sokan gübre konusunda ise çok ciddi yatırımcıların olduğunu, kısa sürede birkaç farklı girişimciyle bu işi halledeceklerini dile getirdi.

‘YÜZDE 70’İNİ DEVLET KARŞILIYOR’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yaptığı sunumda, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide çok ilerlediğini belirtti. Dünyada doğal gaz fiyatlarının neredeyse dolar bazında 5 kat arttığını söyleyen Dönmez, şu anda hala her bir hanenin doğalgaz faturasının yüzde 70’inin devlet tarafından karşılandığını, hanelerde senelik 12 bin, iş yerlerinde ise 7-8 bin lira katkının olduğunu ifade etti. Sönmez ayrıca, Avrupa’ya göre hala en ucuz gazın Türkiye’nin verdiğini kaydetti. Bakan Nebati’nin de petrol fiyatlarının yaşanabilecek muhtemel artışların yıl sonuna kadar pompa fiyatlarına yansıtılmaması ile ilgili bir irade olduğunu dile getirdiği öğrenildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5845 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9971 Değişim: 0,48%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,8286
2.427,15 Değişim: 0,16%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.430,18
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.