TÜSİAD: Büyüyoruz işsizlik azalmıyor

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Büyüyoruz işsizlik azalmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2003 09:44

Yeni yılla birlikte ‘‘İstihdammetre’’ adında üç ayda bir yayınlamayı planladığı çalışma ile işsizlik konusunu gündemde tutmayı planlayan TÜSİAD, ekonomideki iyileşmeye karşın istihdam rakamlarında ciddi bir iyileşme olmadığını vurguladı.

HER yıl yıl tarım dışında 750 bin kişiye istihdam yaratılması gerektiğini savunan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ‘‘Yaklaşık son bir yıllık dönemde yüksek üretim artışı sağlanmış olmasına rağmen, istihdam rakamlarında henüz ciddi bir iyileşme ortaya çıkmadığına’’ dikkat çekti.

Yeni yıl ile birlikte yayınlamaya başlayacağı ‘‘İstihdammetre’’ adlı bir çalışma ile işsizlik konusundaki gelişmeleri kamuoyuna duyuracak olan TÜSİAD, dün ‘‘Genişleme istihdam rakamlarına yansımıyor’’ başlıklı açıklamasıyla bu konuya değindi. Son 10 yılda yaşanan ekonomik krizler nedeniyle büyüme ve istihdam alanında olumsuz bir performans sergilendiğini, işsizlik oranlarının özellikle son krizle birlikte ciddi sıçrama gösterdiğini belirten TÜSİAD, ‘‘Her yıl işgücüne eklenen nüfus da dikkate alındığında, yüksek işsizlik oranlarının yarattığı ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların önüne geçebilmek önem kazanıyor’’ dedi. Açıklanan son verilere göre, kent nüfusunda işsiz sayısının 1 milyon 809 bin, işsizlik oranı yüzde 13.4 olduğunu hatırlatan TÜSİAD, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Yıllık ortalama yüzde 2.5 civarında artan tarım-dışı işgücü arzının gelecek on yılda artış oranının yüzde 4.1`e yükseleceği tahmin ediliyor. Yıllık yüzde 5 büyüme oranı varsayımı altında, önümüzdeki 2010 yılına kadar işgücüne yaklaşık 6 milyon kişinin ekleneceği öngörülüyor. Yüzde 13`ün üzerinde seyreden tarım-dışı işsizlik oranın aşağılara çekilebilmesi için her yıl 750 bin net istihdamın yaratılması gerekiyor.

3 AYDA 60 BİN KİŞİ

Oysa, 2001-2003 döneminde en yüksek istihdam artışı yıllık rakamlarla 460 bin kişi oldu, bu rakam son üç aylık dönemde 60 bin kişiye düştü. Yani, performans 750 bin kişinin çok altında. Bu büyüklükteki ek istihdamın yaratılabilmesi için yüksek sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin yakalanması önkoşul. Yaklaşık son bir yıllık dönemde yüksek üretim artışı sağlanmış olmasına rağmen, istihdam rakamlarında henüz ciddi bir iyileşme ortaya çıkmadı.

İçinde bulunduğumuz dönemde, verimlilik artışları ekonomik büyümeden daha hızlı gerçekleşiyor. Yaşanan krizin ardından uygulanmakta olan istikrar programı ve artan küresel rekabet, firma karlılıkları üzerinde baskı yarattı, karşılığında firmaların emek verimliliklerini artırmalarına neden oldu. Bu süreç, istihdam rakamlarındaki iyileşmeyi geciktirdi ve kayıtdışı istihdamı teşvik etti.

Türkiye`de işsizlikle etkili bir mücadelenin yolu sürdürülebilir ve yüksek ekonomik büyümeden geçiyor. Bu amaçla, yatırım ortamının önündeki engellerin kaldırılması, ekonomik programın tavizsiz uygulanmasına devam edilmesi ve ücret dışı işgücü maliyetlerinin düşürülerek kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi gerekli.

Hükümetin performansı istihdamla ölçülür

HAZIRLAYACAKLARI ‘‘İstihdammetre’’ adlı yeni çalışmaları hakkında bilgi veren Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Haluk Tükel, ‘‘Batı`da bir hükümetin performansı ne kadar istihdam yarattığıyla ölçülüyor. Türkiye`de ise hiçbir hükümet kendini bu konuda sorumlu hissetmiyor. Oysa yılda 750 bin istihdam yaratılması gerekiyor. Bu rakamın altında mıyız üstünde miyiz? Bunu 3 ayda bir İstihdammetre olarak yayınlayacağız’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!