TÜRKSAT 5A Ekimde uzayda

02.07.2020 - 08:59 | Son Güncelleme :
TÜRKSAT 5A Ekimde uzayda | Ekonomi Haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A uydusunun ekim ayında uzayda olacağını açıkladı. Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizin üçü haberleşme üçü de gözlem amaçlı 6 aktif uydusu bulunuyor” diye konuştu.

Hürriyet gazetesinden Eral Görgülü'nün haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A’nın Ekim ayında uzaya fırlatılacağını açıkladı. Türkiye’de 5G’nin ilk kez İstanbul Havalimanı’nda kullanılacağını da belirten Bakan Karaismailoğlu, “Üç operatörün de test çalışmaları tamamlandı. Terminal geliş-gidiş katında 5G teknolojilerinin vatandaşlarımız tarafından deneyimlenebilmesini sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin uydu çalışmalarına ilişkin Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Bakan Adil Karaismailoğlu, “2000’li yıllara kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz uzay teknolojilerini, 2000’li yılların başından itibaren milli olarak geliştirmeye başladık. Şu an geldiğimiz noktada Türkiye olarak uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biriyiz. Ülkemizin üçü haberleşme üçü de gözlem amaçlı 6 aktif uydusu bulunuyor. TÜRKSAT tarafından yapılan bu yatırımlar sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika’da 118 ülkede yaşayan 3 milyar insana ulaşan uydu kapasitesine sahibiz. TUSAŞ bünyesinde uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı. Türkiye’nin yörünge haklarının korunup, uydu filosunu genişletmek kapsamındaki çalışmalar TÜRKSAT tarafından kesintisiz olarak sürdürülüyor” diye konuştu.

YÜZDE 91’İNE ERİŞİM

TÜRKSAT 5A uydusunun uzay şartlarına uygun performans testleri devam edildiğini belirten Karaismailoğlu, “Bu doğrultuda TÜRKSAT 5A uydusunu eylül ayında fırlatma merkezine yerden teslim ederek, ekim ayı başında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Ayrıca TÜRKSAT 5B uydusunu 2021’in ikinci çeyreğinde, Türkiye’nin ilk yerli mühendislik ve tasarımıyla yapılan uydu projesi TÜRKSAT 6A’yı ise 2022’de uzaya göndermeyi hedefliyoruz. TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu, mali kaynağı, tasarımı ve yazılımı tamamen yerli olan bir projemiz. Tüm çalışmalar nihayetine erdiğinde ve uydularımız uzaya ulaştığında ülkemiz, görüntü, ses ve data iletişimi ile birlikte diğer katma değerli hizmetlerimizle dünyada söz sahibi olacak. 2022’de uydu filomuzla Güney Amerika, Kuzey Amerika’nın doğusu, Avrupa, Asya ve Afrika’nın tamamı ile Avustralya’nın batısını kapsama alanımıza katmayı planlıyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirdiğimizde dünya nüfusunun yüzde 91’ine Türk uyduları aracılığıyla erişim imkanı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YÜZDE 45 YERLİLİK HEDEFİ

Elektronik haberleşme sektöründe yerli üretimin stratejik olduğunu belirten Karaismailoğlu, şunları söyledi: “Biz de bu nedenle son yıllarda ‘yerli üretim ekosistemi’ oluşması için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. 2015 yılında 4.5G işletmecilerine belirli oranlarda yerli malı belgeli ürün kullanma yükümlülükleri getirmiştik. Yerlilik oranları ilk yıllarda çok düşüktü. Ancak Bakanlığımız ve BTK ile yürütülen çalışmalar neticesinde dördüncü yatırım dönemi itibariyle yüzde 23’ün üzerinde yerlilik oranına ulaştık. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yüzde 45 yerlilik hedefinin üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte, ülke olarak 5G teknolojisine de yerli ve milli ürünlerimiz ile geçmeyi planlıyoruz.“


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3235 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0599 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,70 Değişim: 1,32%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.