Türkiye'nin AB rüyası şimdilik sona erdi

02.05.2017 - 14:55 | Son Güncelleme :
Türkiye'nin AB rüyası şimdilik sona erdi | Ekonomi Haberleri

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminde Avrupa Birliği'ne üyelikten, en azından şimdilik, vazgeçtiğini ifade ederek, dostane ilişkilerin tekrar kuruması halinde ekonomi alanında işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Türkiye'nin 2005 yılında başlayan AB'ye tam üyelik görüşmeleri Kıbrıs kaynaklı siyasi engeller ve bazı AB üyelerinin 80 milyon nüfusa sahip büyük bir ülkeyi birliğe alma konusundaki tereddütlerinden dolayı son yıllarda fiilen durmuştu.

AB ülkeleri Erdoğan'ın yetkilerini artıran ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdığını belirttiği anayasa değişikliği nedeniyle artık üyelik sürecinin bittiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Aday ülkelerin AB'ye üyelik çalışmalarından sorumlu olan Hahn, Reuters ile söyleşisinde, "Türkiye'nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığı herkes için net, en azından şimdilik" dedi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

AB ülkeleri dışişleri bakanlarının Malta'daki toplantısının ardından konuşan Hahn, "İlişkilerimizin odağında başka bir şey olmalı" dedi. Fransa ve Almanya, dışişleri bakanları toplantısında Ankara ile ticaret ve güvenlik temelli yeni bir ilişki kurulması fikrine öncülük ettiler.

Hahn, "Gelecekte neler yapılabileceğini görmemiz, bir çeşit işbirliğini tekrar başlatabilir miyiz, bunu görmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin 2005 yılında başlayan AB'ye tam üyelik müzakereleri, Erdoğan'ın 2003 yılından itibaren başbakan olarak gerçekleştirdiği ilk ekonomik reformlarla aynı zamanda başlamıştı.

AB yetkilileri Türkiye'nin AB'ye giriş için yaptığı reformların ülkeye istikrar kattığını ve yabancı yatırım çektiğini belirtiyorlar.

AB Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı konumunda bulunuyor. Türkiye ise Suriye, Irak ile paylaştığı kara ve Rusya ile deniz sınırı nedeniyle AB için önem arz ediyor.

KİMİN SUÇU?

Hahn, AB ülkelerine gelecek yılın başında göndereceği bir rapor ile Türkiye'nin üyelik müzakerelerindeki durumunun netlik kazanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Diplomatlara göre Hahn'ın raporu hazırlamakta acele etmemesi AB ülkelerinin göçmenlerin Avrupa'ya geçmesini engelleyen Ankara'yı gücendirmek istememesinden kaynaklanıyor.

Ancak Hahn basın özgürlüğüne getirilen sınırlamalar, toplu tutuklamalar ve yurttaşlık haklarının daraltılması nedeniyle Türkiye'nin AB'ye girme kriterlerini karşılamasının bu durumda imkansız olduğunu söyledi.

AB kurallarının "pazarlık edilemez" olduğunu belirten Hahn, üyelik müzakerelerinin "insan haklarının durumundan ayrı yürütülemeyeceğini" ifade etti.

"Türk usulü demokrasi diye bir şey yoktur. Demokrasi tektir. Türk halkının da Avrupalılar gibi özgürlük içinde yaşamaya hakkı vardır" dedi.

Geçen ay yapılan anayasa referandumunda cumhurbaşkanlığı makamına geniş yetkiler verilmesi yüzde 51.4 gibi dar bir farkla kabul edildi. Cumhuriyetin kurulmasından bu yana siyasi sistemde en büyük değişikliği yapan anayasa referandumunun sonucu, muhalefetin usulsüzlük iddialarına rağmen kabul edildi.

Hahn Türkiye'de iktidarın daha merkezileştiği bir sisteme geçilmesinde Avrupa Birliği'nin kısmen de olsa sorumlu olup olmadığı sorusuna, değişikliğin Türkiye'nin içinden geldiği cevabını verdi.

"Kimse suçsuz olduğunu iddia edemez. Ama (politika kararları) her zaman bir ülkenin egemen kararıdır... Eğer aklınızda başka bir vizyon varsa anlamlı bir şekilde müdahale etmek zordur" dedi.

Orta ve Doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerin AB'ye katılmak için piyasa ekonomisine geçişine ve refahın reform artmasına olanak sağlayan sürece atıfta bulunan Hahn, "Bu reform çabaları Avrupa Birliği için yapılmadı, (Türk vatandaşları) için yapıldı... Burada Avrupalılara hizmet söz konusu değildir" dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.970 Değişim: 1,85% Hacim : 41.468 Mio.TL Son veri saati : 12:38
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3134 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0341 Değişim: -0,25%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.405,34 Değişim: -0,29%
Düşük 2.401,49 28.03.2024 Yüksek 2.406,33
Açılış: 2.406,33
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.