"Türkiye sanayicisi de ülkesindeki makinelere güvenmeli”

19.09.2018 - 16:57 | Son Güncelleme :
"Türkiye sanayicisi de ülkesindeki makinelere güvenmeli” | Ekonomi Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Makine İhracatçıları Birliği’nin yönetim kurulu toplantısına sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Bakan Varank’ın önceki gün açıkladığı ‘Yerli Makine Teçhizat Destek Programı’ değerlendirildi.

Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sanayicilere 1 milyon liralık yerli makine teçhizat alımında 300 bin lira finansman desteği sağlanmasına yönelik programın, Türk sanayicisine Türk makinesi kullandırmak açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Karavelioğlu şunları ifade etti: "Son 15 yılda makine ihracatını 9 katına çıkararak, en çok artıran ülkeyiz. Yurtdışına her gün 40 milyon doların üzerinde makine satıyoruz. ABD’li firmalar bu makineler için bize kilogram başına 14-15 dolar ödüyor. Biz aynı makineleri Türkiye’de TL üzerinden son derece avantajlı fiyatlara satıyoruz. Dünya sanayicisi Türkiye’nin makinecilerini tercih ediyorsa Türkiye sanayicisinin de ülkesine, ülkesinde üretilen makinenin kalitesine güvenmesi gerekir. Bu anlamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı program son derece değerli ve önemlidir”

Haberin Devamı

“TÜRKİYE SANAYİSİ VERİMLİĞE ODAKLANMALI, İSRAFTAN KURTULMALI"

Türkiye sanayisinin verimlilik odaklı yeniden yapılanmaya ve kaynak israfından kurtulmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Karavelioğlu şöyle konuştu:

“Bankacılık sektörü 2001 krizi sonrası dönemde bunu başardı, biz de bu süreci fırsata çevirebiliriz. Kaynak maliyetlerinin arttığı ve finansmana erişimin zorlaştığı bir süreçte petrol ürünlerinden sonra en çok ithal ettiğimiz ikinci kalemin makine olması hak ettiğimiz bir durum değil. Türkiye sanayisi artık yeni bir döneme kapı açmalı ve dövizle borçlanarak makine ithal etme anlayışı tamamen bitmeli diye düşünüyoruz.Sanayicimizin yeni veya tevsi yatırımlarında yerli makine kullanımını teşvik eden her türlü açılımı da sonuna kadar destekliyoruz. Kamu kesimi yeni alımlarda Türk makinesini mecburi hale getirerek üzerine düşeni yaptı. Simdi sıra mal ve hizmet üretenlerde.”

Haberin Devamı

“İTHAL EDEN DEĞİL, İHRAÇ EDEN ÜLKE OLALIM”

Türkiye’nin makine imalatında uzmanlaşmış, teknik ve mühendislik bilgisi kuvvetli bir ülke olduğunu da sözlerine ekleyen Karavelioğlu “Sanayicilerimiz makine, yani üretim konusundaki çözüm ortaklarını Türkiye’den seçerlerse yabancıya bağımlılıktan kurtulurlar. Teknolojileri de emin ellerde, hatta kendi bünyelerinde gelişir. KOSGEB’in kredi faiz desteği, yüksek teknolojiye erişilebilir fiyatla ulaşma noktasında önemli bir fırsattır. Teminat sorunu yaşayan KOBİ’ler başta olmak üzere sanayicimiz bu tip destekleri sonuna kadar kullansın, Türkiye teknolojiyi ithal eden değil, üretip ihraç eden bir ülke olsun istiyoruz” diye konuştu.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5376 Değişim: -0,03%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8063 Değişim: -0,17%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.436,67 Değişim: 0,27%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.