Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar’dan iş dünyasına mesaj

11.08.2022 - 09:15 | Son Güncelleme :
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar’dan iş dünyasına mesaj | Ekonomi Haberleri

Reel sektör temsilcileriyle bir araya gelen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, geçen yılın temmuz ayına göre, firmalara kullandırılan kredilerin bu yıl 12 kat arttığını açıkladı ve “Siz kazandıkça ben kazanabilirim” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Bankalarımızdan işin feda kısmını reel sektöre, kâr kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; finansmana erişim istişare toplantılarının ikincisi dün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yapıldı. Toplantıya sektör temsilcilerinin yanı sıra TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih katıldı. Açılışta bir sunum yapan TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, bankacılık sistemindeki son verileri aktardı. Kredilerde 2021 ve 2022 yıllarını kıyaslayan Çakar bu yılın ilk 7 ayında toplam kredilerin 1.1 trilyon lira olduğunu, geçen yılın aynı döneminde ise bu rakamın 137 milyar TL olduğunu belirtti. 1.1 trilyon liralık kredinin içinde firmalara kullandırılan kredinin 901 milyar TL olduğuna dikkat çeken Çakar, “Geçen sene bu rakam 70 milyar liraydı. Geçen senenin 12 katı oranında kredi kullandırmış durumdayız” dedi. Geçen yıl temmuz ayı itibariyle Türk lirası cinsinden ticari kredilerde artış oranının yüzde 5, bu yıl ise yüzde 49 olduğunu vurgulayan Çakar, “Bu net veri” dedi.

Haberin Devamı

‘BERABER HAREKET ETMELİYİZ’

Kredileri selektif olarak imalat sektörüne daha çok kullandırdıklarını vurgulayan Çakar, tahsili gecikmiş kredi oranlarına bakıldığında sistemin işlediğinin görüldüğünü kaydetti. Reel sektör temsilcilerine “Size teşekkür ediyoruz” diyen Çakar şöyle devam etti:

“Bizim bilanço yapılarımız sağlam ve size önümüzdeki süreç itibarıyla destek verebilecek durumdayız. Bütün bankacılık sektörü adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Sizin kaybettiğiniz benim kazandığım bir ortam yok. Siz kazandıkça ben kazanabilirim, sizin bilançolarınız iyi oldukça benim bilançom iyi olabilir. Reel sektör ve finans sektörü bunlar işbirliği içerisinde olmak ve beraber hareket etmek durumunda. Ekonomi yönetimi, reel sektör ve finans sektörü biz birbirimizi tamamlamak durumundayız. Böyle hareket ediyoruz, önümüzdeki süreçte de böyle hareket etmeye devam edeceğiz. Esas olan ülke bilançosunun sağlıklı işlemesi, ülke bilançosu sağlıklı olduğu müddetçe hepimizin bilançosu doğru işlemeye devam eder. Çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan her bir müşterimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bizim ülkemiz büyümek zorunda, biz de o büyümeyi finanse edebilecek güç, kabiliyet, ödenek ve kaynağa sahibiz. Bundan hiç bir tereddüdünüz olmasın.”

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da açılışta yaptığı konuşmada, son dönemde firmaların finansmana erişiminin son dönemde zorlaştığını kaydetti ve “Bankalarımızdan işin feda kısmını reel sektöre, kâr kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz” dedi. En büyük sıkıntıyı da finansa en çok duyarlı olan KOBİ’lerin yaşadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

‘KREDİYE İHTİYAÇ ÇOK ARTTI’

“Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin yetersiz kaldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir. Firmalarımız bankalardan talep ettikleri kredileri alamıyorlar, alanlara ise çok yüksek faiz oranları uygulandığını görülüyor. Ayrıca yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre çok artmıştır. İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. Dolayısıyla, artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, krediye erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. 3 kamu bankamız da, en sıkıntılı süreçlerde, firmalarımızın yanında durdular, ayakta kalmaları için destek verdiler. Hepimizin ülkemiz için fedakârca çalışması ve hareket etmesi gereken bir dönemdeyiz.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6056 Değişim: 0,40%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7037 Değişim: -0,08%
Düşük 34,6047 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.522,95 Değişim: 1,55%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.523,57
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.