Türk Telekom’da bankalar dönemi

23.01.2018 - 10:00 | Son Güncelleme :
Türk Telekom’da bankalar dönemi | Ekonomi Haberleri

Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip Otaş’a kredi veren ve geri alamayan en büyük üç bankanın Ulaştırma Bakanlığı ile anlaştığı ve sürecin hukukileştirilmesine karar verildiği öğrenildi. Bankaların nihai amacının Otaş’ın iflasını isteyerek ya da anlaşarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduğu görülüyor.

Erdal Sağlam'ın haberine göre; Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip Otaş’a kredi verip, yaklaşık 2 yıldır taksitlerini tahsil edemeyen bankalar alacakları karşılığı Türk Telekom’a ortak olmaya karar verdiler. Bir başka deyişle, Türk Telekom’da ağırlıklı hisseye sahip olmak için harekete geçtiler. Hükümet ile alacaklı bankalar anlaştığı ve yüzde 55 paya sahip Otaş’a karşı hukuki sürecin başlatılmasına karar verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar en büyük alacaklı üç bankanın hükümet adına Ulaştırma Bakanlığı ile anlaştığını ve sürecin hukukileştirilmesine karar verildiğini söyledi. Bankaların nihai amacının Otaş’ın iflasını isteyerek ya da anlaşarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek olduğu görülüyor.

Bilgi veren bankacılar, ise sürecin daha çok başında olduklarını söyledi. Bir karar verilmiş olmasının önemli olduğunu kabul eden bankacılar, üç büyük bankanın yanında Otaş’a kredi vermiş çok sayıda banka olduğunu, bu bankalarla teker teker konunun konuşulmasına başlandığını söyledi. Bu sürecin sonunda Otaş’ın borcuna karşılık ya iflasının istenip varlıkları yeni şirkete devredilerek bankaların bu şirketin sahibi olacağı, ya da anlaşma olursa Otaş’ın sahibinin bu bankalar olacağı söylenebilir.

Bankaların verdikleri krediler karşılığında ellerinde rehin olarak Telekom hisseleri bulunuyor ama operasyonun rasyonel hale getirilip Telekom’a zarar verilmemesi için, kredi verilen şirket olan yüzde 55 paya sahip Otaş’a sahip olmak daha uygun yol olarak görüldü. Verilen bu karar doğrultusunda da adımlar geçen hafta atılmaya başladı.

ASLAN PAYI 3 BANKADA

Tamamı Öger Telekom’a ait Otaş şirketi Türk Telekom’da yüzde 55 paya sahip. Otaş 2013 yılında 29 bankadan toplam 4.7 milyar dolarlık kredi almıştı. Kredide en büyük pay 1.5 milyar dolarla Akbank’a aitken, ardından gelen bankalar ise yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi ile Garanti Bankası ve 500 milyon dolarlık kredi ile İş Bankası olarak sıralanıyor. Kalan 1.7 milyar dolarlık kredi ise 26 bankaya ait.

Haberin Devamı

2016 yılında kredilerin geri ödenme zamanı gelince, 290 milyon dolarlık ödeme tranşları tahsil edilmemeye başlandı. Yani alacaklı bankalar 2016 yılından bu yana, anapara ve faizler dahil, hiçbir alacak tahsilatı yapamadı.

3 MİLYAR DOLAR TRANSFER

Öger Telekom’un sahibi olan Hariri ailesinin girdiği darboğaz nedeniyle bu durumun oluştuğu belirtilirken, hükümetin da araya girmesiyle şimdiye kadar çeşitli yollar denendi ama hiçbirinden sonuç alınamadı. Grubun o zamana kadar kar payı olarak yurtdışına 3 milyar doları aşkın para transfer ettiği de biliniyor. Bir ara Otaş’ın elindeki hisselerin Saudi Telekom başta olmak üzere talipli üçüncü şirketlere satışı söz konusu olmuştu ama alacaklılar kredinin bir bölümünün ve faiz ile gecikme cezalarının silinmesini istemişlerdi. Bu konudaki pazarlıklardan, özellikle bir bankanın direnmesi nedeniyle, hiçbir sonuç alınamamış ve tıkanıklık bu yılın başına kadar gelmişti.

Kesinleşince NPL yazılacak

Bankalar 2016’dan bu yana alacaklarını tahsil edememelerine karşılık, BDDK’ya danışarak, şimdiye kadar bu tahsili gecikmiş alacaklar için kanuni takibe gitmemişlerdi. Ancak 2017 yıl sonu bilançolarında bankaların bu kredileri takipteki kredilere (NPL) attıklarını öğreniyoruz. Bankacılara “bilançoya ne zaman tümüyle tahsil edilemeyen kredi olarak yazacaklarını” sorduğumuzda ise bunun gelişmelere bağlı olduğunu, operasyonun netleşmesiyle birlikte kesinleşmiş tahsil edilemeyen alacak kalemine yazacaklarını söylediler. Bir bankacı bunun 2018 Mart ya da haziran bilançosu olabileceğini söyledi.

Bankacılara bu operasyonun ne kadar süreceğini, ne zaman kesin olarak bankaların Telekom’un en büyük payına sahip olacaklarını sorduğumda ise, hukuki sürecin ağır işlediğine dikkat çekerek, bu yıl sonunda olabileceğini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Bankalar daha sonra satar mı?

Bankacılara bu operasyonun sonunda bankaların sahip olacağı Otaş ya da Otaş’ın varlıklarına sahip olacak yeni şirketin ne olacağını sorduğumda ise net bir yanıt alamadım. Şimdilik daha işin çok başında olduklarını, operasyon somutlaştığında buna karar verilebileceğini söylediler. Açıkca söylemeseler de bankaların sahip olacakları şirketi uygun fiyat bulduklarında satma yoluna gitmeleri büyük ihtimal. Belki de operasyonun Telekom’da yüzde 55, yani ağırlıklı paya sahip olan şirket üzerinden yapmalarının en büyük nedeni de bu. Çünkü alıcılar için tek tek azınlık hisselerini satın almak yerine, şirkette ağırlığa sahip bir şirketi satın alarak Türk Telekom’a sahip olmaları çok daha cazip gelecek. Böylece bankalar da birlikte davranarak, konjonktüre göre, satış zamanı geldiğinde ya zararlarının büyük kısmını karşılamış olacaklar ya da kar elde ederek satış imkanına kavuşmuş olacaklar.

Özetle; neredeyse 2 yıldır sıkıntı yaratan, bankalar hatta ekonomik dengeler için sorun olmuş, kangren haline gelmeye başlayan bu sorunun çözülmesi için inisiyatif alınması, sonunda bir karar verilmiş olması önemli bir adım. Bu operasyonda Türk Telekom gibi önemli bir şirketi etkilemeden yapılacak yolun seçilmiş olması da ayrıca sevindirici.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5773 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7947 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.510,77 Değişim: 1,06%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.