Trafik sigortasında sorun yaşayan otomotivciler şirket kuruyor

24.12.2018 - 09:23 | Son Güncelleme :
Trafik sigortasında sorun yaşayan otomotivciler şirket kuruyor | Ekonomi Haberleri

Konuyu, Emre Özpeynirci, ‘Noyan Doğan Bu İşe Ne Diyecek?’ başlıklı yazısı ile gündeme getirdi. Emre, pası attı, almamak olmaz!

İşte Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...

Önce, Özpeynirci’nin, 10 Aralık tarihli yazısından kısa bir alıntı yapayım: “Bine yakın yetkili satıcıyı çatısı altında toplayan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) zorunlu trafik sigortasında yaşanan sorunlar yüzünden kendi sigorta şirketini kuracağını açıklamıştı. OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, ‘Trafik sigortası üretimi sigorta şirketleri için zorunluluk, bu alanda üretim yapacağız. Kasko da fokus alanımız olacak. Ayrıca diğer branşlarda da var olacağız’ dedi. Sigorta konusu Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın uzmanlık alanı. O yüzden OYDER’in kuracağı şirketle ilgili gelişmeleri onunla da paylaşması lazım. Çünkü Hazine’nin yetki verip vermediği, diğer sigorta şirketlerinin bu duruma neler diyebileceği çok tartışılacak konular.”

Haberin Devamı

REKABETE AYKIRI MI?

OYDER’ciler, yeni girişimlerini bana da anlatmak için bir araya gelmek istediler. Geçen Cuma, Murat Şahsuvaroğlu ve OYDER temsilcileri ile buluştuk, sohbet ettik. Şunu belirteyim, OYDER’in sigorta şirketi kurma konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na henüz resmi başvurusu yok; 2019’un başında başvuruda bulunacaklar. Gelelim, benim bu işe ne diyeceğime. OYDER, temsilcilerine naçizane anlattıklarımı sizle de paylaşayım. Bir dönem trafik sigortası fiyatlarından her gün şikayet eden Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’e de “Başkan, sürekli şikayet ediyorsunuz, neden bir sigorta şirketi kurmuyorsunuz?” diye söylemiştim. Bence de OYDER, hiç beklemeden sigorta şirketini kurmalı. Kurmalı ki, deneyerek yaşasınlar, anlasınlar.

##$HABER_1451550$##

Haberin Devamı

Mesela, trafik sigortasından bahsediyorlar. Son 10 yılda, sigorta şirketlerinin, trafik sigortasındaki zararı 7 milyar TL’yi geçti. Bu işten zarar etmeyen hemen hemen şirket yok gibi. Bu yıl sonunda da zarar rakamı 100 milyon lirayı bulacak. Benim için bugünkü ortamda yeni şirket kurulması demek, trafik sigortasından zarar eden şirketler arasına bir yenisi daha eklenecek demek. ‘Ne olacak canım param çok, 10 yıl da zarar ederim, kime ne?’ deniyorsa; benim için de sorun yok.

RUHSAT VERİLMELİ Mİ?

Mesela, kaskodan bahsediliyor. Araçların sadece yüzde 25’i kaskolu. Trafik sigortasının fiyatından şikayet eden kasko sigortası yaptırmıyor. Bu yüzde 25’lik oranın büyük kısmı bankalardan verilen krediler ile yapılan sigortalar; diğer büyük kısmı da yine OYDER üyelerinin araç satışında yaptığı sigortalar. Yeri gelmişken belirteyim, OYDER üyelerinin her birinin en az iki-üç sigorta şirketinden acenteliği bulunuyor. Ne mi demek istiyorum? Sen, bugüne kadar, acentelik üzerinden sattığın kasko poliçelerini yeni kuracağın şirket üzerinden kesersen; bu bana göre pazarı büyütmek değil, bu küçük pazardan pay almak anlamına gelir. Yine söylüyorum, OYDER, sigorta şirketi kurmalı ve yüksekliğinden şikayet edilen trafik sigortasını Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği tavan fiyatın da çok altında satmalı. Araç onarımlarında da sadece orijinal parça kullanmalı. Tabi tüm bunları da hem rekabete aykırı olmadan hem de sigorta şirketleri ile yapılan servis anlaşmalarına zarar gelmeyecek şekilde yapmalı.
Son olarak şunu da belirteyim. Dünyada uygulamaları olduğu gibi Türkiye’de de bence yeni kurulacak sigorta şirketine trafik sigortası satma ya da başka bir deyişle trafik sigortası ruhsatı verilmemeli; en azından birkaç yıllığına. Böylece, bu süre içinde şirket, pazarda kalıcı olduğunu ve pazarı da büyütmek istediğini göstermiş olur.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.458 Değişim: -0,70% Hacim : 27.264 Mio.TL Son veri saati : 11:45
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5946 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7877 Değişim: 0,16%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.497,35 Değişim: 0,52%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.