Tarihin en büyük vergi skandalı

07.11.2014 - 12:01 | Son Güncelleme :

Lüksemburg üzerinden milyarlarca euro 'vergi kaçırdığı' belirlendi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/euro_650_6985.jpg">

Uluslararası şirketlerin yasal boşlukları kullanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca euro 'vergi kaçırdığı' belirlendi. 28 bin sayfalık belgeler incelenince, dünyanın 340 dev firmasının bu yolla vurgun yaptığı ortaya çıktı. Türkiye'de de 6 yabancı menşeli firma kaçakçılığın parçası

Aralarında Pepsi, IKEA, FedEx, Accenture, Burberry, Procter&Gamble, Heinz, JP Morgan, Amazon, Deutsche Bank gibi devlerin bulunduğu 340 uluslararası şirketin yasal boşlukları kullanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca euro vergi kaçırdığı tespit edildi. Skandal, WikiLeaks'te olduğu gibi büyük bir gazetecilik başarısına imza atan Uluslararası Araştırmacı gazeteciler Konsorsiyumu tarafından ortaya çıkarıldı. 26 ülkeden, 80 gazeteci 28 bin belgeyi ele geçirerek vurgunu ispatladı. Buna göre, Lüksemburg'la yapılan gizli bir anlaşmayla şirketler, milyarlarca euroluk gelirlerini yüzde 1 gibi küçük bir oranla vergilendirdi. Belgeler ağırlıklı olarak PricewaterhouseCoopers'dan (PwC) sızdı.

2002-2010 arası incelendi

2002-2010 yıllarına ait sızan belgelerde birçok sektörden dev firmalar var. Başı enerji, finans, yiyecek, sağlık, sanayi, medya, perakende, teknoloji ve turizm sektörleri çekiyor. Vergi kaçırma sistemi şöyle işledi: Uluslararası holdingler, Lüksemburg'daki şubelerine şirket içi kredi aktardı. Böylece, faaliyet gösterilen ülkelerde daha az vergi ödendi. Ayrıca gayrimenkul projeleri için fon şirketleri devreye sokularak, vergi indirimi sağlandı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

OECD Avrupa'yı uyarmıştı

Son aylarda Lüksemburg, Hollanda ve İrlanda'nın uluslararası şirketlere vergi kolaylığı sağladığı iddia ediliyordu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), AB'yi vergi kaçakçılığıyla mücadele etmesi konusunda uyarmıştı. AB Komisyonu ise soruşturma başlatmıştı.

Türkiye'den 6 firma var

Belgelerde Türkiye ile alakalı olan firmalar ise Türkiye menşeli değil. Ağırlıklı olarak Türkiye'de faaliyet gösteren yatırım bankaları. BC Partners, Bridgepoint, JER Partners, Merrill Lynch, Unicorn Inverstment Bank ve York Capital Management Türkiye ile alakalı olarak belgelerde vergi kaçağı tespit edilen firmalar. Finans alanındaki firmaların yurtdışındaki iştirakleri ile olan bağlantıları da belgelerle apaçık ortaya çıkıyor. Konu hakkında firmalardan sorularımıza herhangi bir yanıt gelmedi. Ortaya çıkan belgeler Pricewaterhouse- Coopers ağırlıklı olsa da Türkiye'de de faaliyet gösteren dört büyük danışmanlık firmasının bu işten büyük darbe alacağı belirtiliyor. KPMG, Deloitte ve Ernst&Young'ın da bu firmalar arasında oldukları belirtiliyor.

Juncker döneminde oldu

Her ne kadar Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Lüksemburg yanlış yapmaz. Ülkemiz bir vergi cenneti değil dese de ülkede finansın büyüklüğüne bakınca gerçek apaçık ortaya çıkıyor. 500 bin nüfuslu küçük bir ülke olan Lüksemburg, yatırım fonlarının büyüklüğünde ABD'nin ardından dünya ikincisi. Belgelerin ortaya çıkması dönemin başbakanı şimdiki AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'i de yaktı. Juncker, Eğer soruşturma açılırsa görevimi suistimal etmeyecek, soruşturmanın gidişatı üzerinde herhangi bir etkide bulunmayacağım dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3416 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0900 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,99 Değişim: 1,34%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.