Piyasaların gözü Fed'in sözlü yönlendirmelerinde

15.12.2020 - 12:43 | Son Güncelleme :
Piyasaların gözü Fed'in sözlü yönlendirmelerinde | Ekonomi Haberleri

Fed'in yılın son toplantısında ek bir önlem açıklaması beklenmiyor ancak varlık alımlarına yönelik sözlü yönlendirme konusunu daha fazla vurgulaması bekleniyor. Analistler, bankanın mali teşviklerin parasal teşviklerden daha etkili olacağı görüşüne sahip olduğunu dile getirdi.

Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarınki toplantısında varlık alımları üzerindeki sözlü yönlendirmesini güçlendirebileceğini belirtti.

Weidensteiner, konuya ilişkin olarak AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Fed'in toplantıda yeni bir önlem açıklanmasının beklenmediğini ifade etti.

Fed'in aylık 120 milyar dolar tutarındaki varlık alımına devam edeceği öngörüsünde bulunan Weidenstainer, bankanın yarınki toplantısında varlık alımları üzerindeki sözlü yönlendirmesini güçlendirebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Weidensteiner, ABD ekonomisinin zor bir kışla karşı karşıya olduğunu aktardı. Vaka sayılarındaki artışın büyümeyi yavaşlattığını ve iş piyasası üzerindeki iyileşmenin yavaşladığını dile getiren Weidensteiner ancak Fed'in buna varlık alımlarını artırarak cevap vermeyeceği öngörüsünde bulundu.

##$HABER_1467049$##

Weidensteiner, Fed'in iletişiminin de varlık alımlarının artırılacağını öne sürmediğini kaydetti. Bunun son örneğinin Chicago Fed Başkanı Charles Evans olduğunu belirten Weidensteiner, Evans'ın ekonomi için en önemli kısa vadeli teşvik biçiminin mali politikadan geldiğini vurguladığını anlattı.

Weidensteiner, mali teşvikin etkisini parasal teşvikten daha hızlı gösterebileceğini belirterek, mali teşvik paketinin gerçekleşmesi ihtimalinin arttığını, Washington yönetiminin anlaşmaya yaklaşıyor gibi gözüktüğünü söyledi.

Şu anki ekonomik zayıflığın bir kaç ayla sınırlı bir durum olabileceğini belirten Weidensteiner, ilkbaharda sıcaklıkların artmasıyla virüsün yayılma hızının yavaşlayabileceğini, her şeyin ötesinde de aşılamanın başlamasının pandeminin sona ereceği umutlarını artırdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Weidensteiner, Fed'in ekonomik görünüm daha net hale gelene kadar bekleyebileceğini aktardı. Weidensteiner, istihdam tam olana ve enflasyon hedefine ulaşılana kadar Fed'in faizleri sıfır seviyesinde tutacağını kaydetti.

"FED EKONOMİK GÖRÜNÜM DAHA NET HALE GELENE KADAR BEKLEYEBİLİR"

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey de Fed'in varlık alımları üzerindeki sözlü yönlendirmeyi daha belirgin hale getirebileceği öngörüsünde bulundu.

Marey, Fed'in mali teşviklerin Kovid-19'un kısa vadeli etkilerinin üstesinden gelme konusunda daha etkili olacağı düşüncesine sahip olduğunu söyledi.

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) Finansal Başekonomisti Chris Rupkey ise Fed'in son toplantısında ek bir önlem açıklamasının beklenmediğini belirtti.

Fed, kasım ayı toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakmıştı. Fed Başkanı Jerome Powell, varlık alımlarının finansal koşulları rahatlattığına ve ekonomiye önemli bir destek sağladığına inandıklarını dile getirmişti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.697 Değişim: 0,54% Hacim : 80.130 Mio.TL Son veri saati : 16:31
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5153 Değişim: -0,10%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8092 Değişim: -0,16%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.426,03 Değişim: -0,17%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.