ABD enflasyon verisi açıklandı! İşte piyasalarda son durum

11.05.2022 - 12:29 | Son Güncelleme :
ABD enflasyon verisi açıklandı! İşte piyasalarda son durum | Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalar için yön belirleyici olan ABD enflasyon verisi açıklandı. 40 yılın zirvesinden gerileyen kritik veri sonrası piyasalarda negatif yönlü hareketler yaşanırken; sonrasında toparlanmalar görüldü.Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı tüm gelişmeleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Şenay Zeren

Haftanın en kritik verisi olan ABD enflasyonu bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklandı. Buna göre; nisan ayında ABD’de yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde gelerek yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle ABD enflasyonu 40 yılın zirvesinden gerilemiş oldu. ABD yıllık çekirdek enflasyon, yüzde 6 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri aştı. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı beklentilerin üzerinde gelen veri ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Bu veriye rağmen borsa endekslerinde en azından günün yatay tamamlandığına şahit olursak ileriye yönelik güçlü pozitif bir sinyal olarak yorumlamak daha yerinde olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Piyasa beklentisi nisan ayında ABD enflasyonun, mart ayına göre gerileyerek; yüzde 8,1 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. ABD mart ayı enflasyonu yüzde 8,5 gelerek 40 yılın zirvesini yenilemişti. ABD enflasyonu, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izlediği sıkılaşma politikasının hızı konusunda belirleyici olabileceğinden piyasalar açısından oldukça önemli bir veri olarak yerini koruyor. Fed, rekor üzerine rekor kıran enflasyondaki yükselişin önüne geçemediği için faiz artırım takvimini öne çekmiş ve faiz artırım miktarını yükseltmişti. Ayrıca yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosunda daralma kararı almıştı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Altının ons fiyatı ABD enflasyon verisi öncesi 1850 dolar seviyesinde hareket ederken, veri sonrası değer kaybına yönelerek 1837 dolara kadar geri çekildi. Ons altın sonrasında toparlandı ve saat 17:37 itibarıyla yüzde 0,57 oranında yükselişle 1848 dolar seviyesinde hareket etti. Ons gümüş fiyatları, veri sonrası dalgalı bir seyir izlerken şu dakikalarda yüzde 2,73 yükselişle 21,84 dolarda işlem görüyor. Küresel borsa endekslerine satış gelirken; S&P 500 vadelileri veri sonrası kazançlarını geri vererek yüzde 0,2 negatife döndü. ABD 2 yıllık tahvil faizi beklentilerin üzerinde gelen veri sonrası 10 baz puan yükselirken; ABD 10 yıllık tahvil faizleri de 10 baz puan yükselerek yüzde 3,03 seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

Doların dünyada en çok işlem gören 6 para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, veri sonrası yükselişe geçerek 104,11 seviyesini görürken; sonrasında tekrar kayba yöneldi ve şu sıralarda yüzde 0,40 oranında düşüşle 103,51 seviyesinde bulunuyor. Bitcoin fiyatları ise beklentilerin üzerinde gelen veri sonrası, yeniden 30 bin  dolar seviyesinin altına gerileyerek 11 ayın en düşük seviyesini görürken; en popüler ikinci kripto para birimi olan Ethereum'da ise kayıp yüzde 5'i aştı. Sert düşüşlerin ardında kripto para piyasaları da toparlanmaya başladı. Bitcoin yüzde 1,61 yükselişle 31 bin 547 dolarda; Ethereum yüzde 1,63 değer kazancıyla 2 bin 361 dolarda hareket ediyor.

PİYASALARDA NELER YAŞANDI?

Geçtiğimiz hafta, oldukça kritik olan Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı geride kalırken; piyasalar kısa süreli nefes aldı. Ancak sonrasında, yükselen enflasyon endişeleri ve resesyon korkularının sürmesiyle piyasalarda sert hareketler yaşandı. Küresel borsa endekslerinde büyük değer kayıpları oldu; dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıktı; ABD 10 yıllık tahvil faizi Fed’in daha hızlı faiz artırımına gidebileceği beklentisi ile 3,5 yılın en yüksek seviyesine tırmandı; kripto para piyasalarında deprem oldu ve Bitcoin 10 ay sonra 30 bin doların altını gördü.

Haftanın üçüncü işlem gününe geldiğimizde ABD enflasyon verisi öncesi, enerji fiyatlarında yaşanan gerilemenin öncülüğünde piyasalardaki risk iştahında toparlanma yaşandı. Ons altın fiyatları ise ABD enflasyon verisinin baskısıyla 1832 dolara kadar geri çekilerek, yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesini gördü.

Haberin Devamı

PİYASALAR İÇİN NEGATİF
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

2022 yılı, dünya genelinde enflasyonun tarihi zirvelere tırmandığı ve eş zamanlı olarak ekonomik aktivitenin yavaşladığı bir seyre sahne oluyor. ABD bu yolculukta baş aktör ve Fed’in aksiyonları finansal piyasaları domine ediyor. İkinci yarıyılda gerek faiz artırımının hızını gerek faiz oranlarının ulaşacağı zirveyi enflasyonun seyri belirleyecek. İşte bu nedenle bugün açıklanan ABD TUFE verisi büyük önem taşıyordu.

Mart ayında yıllık yüzde 8,5’a tırmanan enflasyon oranı yüzde 8,1 piyasa beklentisine karşın nisan sonunda daha sınırlı bir düşüşle yüzde 8,3’e geriledi. Manşet veriden çok daha önemli ve etkili olan ise çekirdek enflasyon oranı. Bu veri enflasyonun momentumu yani gelecekteki seyri hakkında sinyal ürettiği için gerek Fed’in uygulayacağı politikada gerek ise piyasalardaki fiyatlamada çok daha etkili oluyor.  Beklenti aylık çekirdek TUFE için yüzde 0,4 iken gerçekleşme yüzde 0,6 oldu.

Veri sonrası, tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yeniden yükseliş borsa endekslerinde satış görüyoruz. Tek bir veri senaryo analizlerinin sil baştan yazılmasında yeterli olmayacaksa da enflasyonun katılaştığına işaret ettiği için piyasa negatif olduğunu söyleyebiliriz. Günün devamı özellikle ABD seansında kötü habere dayanıklılık anlamında bir teste sahne olmaya aday görünüyor.

Bu veriye rağmen borsa endekslerinde en azından günün yatay tamamlandığına şahit olursak ileriye yönelik güçlü pozitif bir sinyal olarak yorumlamak daha yerinde olacaktır.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5997 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8010 Değişim: 0,40%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.406,08 Değişim: -1,10%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.