Piyasaların erken seçime tepkisi neden olumlu oldu? Mehmet Şimşek değerlendirdi

20.04.2018 - 09:06 | Son Güncelleme :
Piyasaların erken seçime tepkisi neden olumlu oldu? Mehmet Şimşek değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Seçimleri öne almanın, Türkiye'nin beklentilerini iyileştirdiğini düşünüyorum" şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının "Bahar Toplantıları" kapsamında ABD'nin başkenti Washington'da bulunuyor. Şimşek, ABD Ticaret Odası ve Turkish Heritage Organization iş birliğinde düzenlenen etkinlikte Amerikalı iş adamları ve sivil toplum liderleriyle bir araya geldi.

Katılımcılara Türkiye ekonomisi hakkında ayrıntılı bir sunum yapan Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen yıl birçok kurumun ve analistin beklentilerini geride bırakarak yüzde 7,4 büyüdüğünü ve bunun G20 ülkeleri arasındaki en hızlı büyüme performansı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Hükümetin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 5,5 seviyesinde belirlendiğini anımsatan Şimşek, artan yatırımlar, güçlü iç ve dış talep ile yükselen turizm gelirlerinin büyümeyi destekleyeceğini dile getirdi.

##$HABER_1445574$##

"AB İLE KİŞİ BAŞI GELİR FARKI YÜZDE 28 AZALDI"

Türkiye ekonomisinin 2003 yılından bu yana ortalama yüzde 5,7 büyüme kaydettiğini ve bunun satın alma gücüne yansıdığını bildiren Şimşek, "Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile arasındaki kişi başı gelir farkını son 25 yılda yüzde 28 daralttı. Bu oldukça çarpıcı. Türkiye, bu hızda büyümeye devam ederse, kişi başına düşen gelir bakımından AB ortalamasına 14 yıl içinde ulaşacak. Türkiye, ABD ile arasında bulunan kişi başına gelir farkını ise yüzde 20 azalttı. Bu da güçlü bir performans." ifadelerini kullandı.

Şimşek, öte yandan, tüm yükselen ve gelişen ekonomiler gibi Türkiye'nin de bazı makroekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, "Bunlardan biri enflasyon. Enflasyonu güçlü performansın anahtarı olduğu için yeniden tek haneli rakamlara düşürmek önemli. Şu an geçici olarak çift haneli rakamlara yükselen enflasyonda döviz kurundaki zayıflık belirleyici rol oynadı." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin diğer bir sorunun cari açık olduğuna işaret eden Şimşek, petrol ve altın haricindeki cari açığın ise gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 0,5'i kadar düşük olduğuna vurgu yaptı.

"CARİ AÇIĞIN DA AZALMAYA BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Cari açığın ayrıca kredi büyümesiyle yakından ilişkili olduğuna dikkati çeken ve kredi büyümesinin sıkılaşan finansal şartlar ve parasal duruşla 2008-2016 yıllarının ortalamasının altına indiğini kaydeden Şimşek, "Kredi büyümesi yavaşladığı için cari açığın da azalmaya başlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cari açığın finansmanın yüzde 58'i doğrudan yabancı yatırımlar ve uzun vadeli borçlar ve geri kalanı ise portföy yatırımlarıyla sağlanıyor. İleriye dönük olarak, finansmanı daha fazla hisse senedi ağırlıklı olmasını istiyoruz ve bu hedefe ulaşmak için gerekli tedbirleri alıyoruz."

Ayrıca kısa süre önce açıklanan 135 milyar Türk lirası değerindeki yatırım teşviklerinin de cari açığın azaltılmasını hedeflediğini anlatan Şimşek, Türk hükümetinin cari açığını küçültmesine yardımcı olacak yatırımcıların yanında olacağını belirtti.

Şimşek, sunumunda "Eğer bize cari açığı düşürmekte yardım ederseniz, biz de size istediğiniz şekilde yardım ederiz." ifadesine yer verdi.

"YERLİ ASKERİ EKİPMANLARIN ORANI YÜZDE 86'YA ÇIKTI"

Buna ilaveten, ithalatın düşürülmesi amacıyla Türkiye'de üretim yapan şirketlerin teşvik edileceğini bildiren Şimşek, savunma alanında halihazırda büyük başarı sağlandığı ve yerli askeri ekipmanların oranının yüzde 86'ya çıktığını bilgisini verdi.

Türkiye'nin kırılganlıklarından kurtulmak için makro ihtiyati önlemleri de kullandığını vurgulayan Şimşek, bu çerçevede mali disiplin, sıkı para politikası duruşu ve yapısal reformların büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Şimşek, hükümetin döviz piyasasında yaşanan dalgalanmaları önlemek için şirketlerin döviz üzerinden borçlanmasına yönelik bazı düzenlemeler getirdiğini hatırlatarak, "Bu düzenlemeyle, kura karşı doğal olarak korumaya sahip olan ihracatçı şirketler veya kendilerini finansal olarak koruyabilecek şirketlerin dövizle borçlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin görece düşük mali açığa ve kamu borcuna sahip olduğunu aktaran Şimşek, mali açığın geçen sene gibi mali genişleme politikalarına başvurulduğu bir yılda dahi GSYH'nin yüzde 2'sini geçmediğini ve kamu borcunun GSYH'ye oranının yüzde 28'de kaldığını kaydetti.

Mehmet Şimşek, söz konusu oranların diğer yükselen ekonomilere kıyasla çok düşük olduğuna değinerek, "Türkiye çok iyi kamu finansmanına sahip. Bize şoklara yanıt verme alanı tanıyan bu avantajı korumayı umuyoruz." dedi.

"YENİ ŞİRKET KURMAK SADECE BİR SAAT ALIYOR"

Türkiye'nin Dünya Bankası ile iş yapma kolaylığı konusunda sıkı şekilde çalıştığını da gündeme getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Sizlere iyi bir haberim daha var. Çok önemli bir yatırım iklimi reformu hakkında konuşacağız. Bu yılın mart ayında birinci sınıf bir reform gerçekleştirdik. İş yapma kolaylığı açısından ilk üçte genelde Yeni Zelanda, Singapur ve Hong Kong yer alır. Bu ülkelerde yeni bir şirketin kurulması yarım gün alır. Türkiye'de şirket kurmak artık sadece bir saat alıyor. Bu önemli reformla, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı listesinde önce 30, sonra 20'li basamaklara yükselmesini umuyoruz. Türkiye şu an 60'ıncı sırada yer alıyor."

"BANKACILIK SEKTÖRÜ TÜRKİYE'NİN PARLADIĞI ALAN"

Şimşek, Türkiye'nin diğer yükselen ekonomilere kıyasla parladığı alanlardan birinin ise bankacılık sektörü olduğunu belirtti.

Uluslararası standartlara oranla çok daha iyi sermayelendirilmiş Türk bankalarının şoklara karşı dirençli olduğunu vurgulayan Şimşek, ayrıca ülkedeki bankaların yüksek karlarla hizmet vermeye devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, yatırımlar bakımından da diğer yükselen ekonomilerle yarışını başarıyla sürdürdüğünü belirten Şimşek, Çin, Hindistan ve Endonezya'nın ardından dördüncü sırada yer aldığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin yapısal reformlar konusunda da kayda değer ilerleme kaydettiğini ifade ederek, vergi, eğitim, iş gücü piyasası, adalet alanlarındaki reformları katılımcılara ayrıntılarıyla anlattı.

"ALGIYLA GERÇEK ARASINDA KOCA BİR FARK VAR"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sunumunda Türkiye hakkındaki karalama kampanyalarını eleştirirken, "Maalesef, algıyla gerçek arasında koca bir fark bir. Algı gerçeklerden çok daha kötü durumda." yorumunu yaptı.

Türkiye'nin dünyanın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ve insani yardımlara GSYH'nin en büyük bölümünü ayıran ülkesi olduğunun birçok kişi tarafından bilinmediğine işaret eden Şimşek, "Kimse bunlardan bahsetmiyor. Bunlar gazetelere manşet olmuyor. Bu nedenle sizlerle çalışmamız önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, sunumunun sonunda erken seçim kararına değindi.

Erken seçim kararına piyasaların verdiği tepkiyle ilgili değerlendirmesini aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

"Piyasaların erken seçime tepkisi çok olumluydu. Neden? Çünkü normalde yerel seçimler Mart 2019'da, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ise Kasım 2019'da yapılacaktı. Bu nedenle, insanlar gelecek 1,5 yıl boyunca belirsizlikten endişelenecekti. Seçimleri öne almanın, Türkiye'nin beklentilerini iyileştirdiğini düşünüyorum çünkü bu şekilde çok daha hızlı olacak seçimlerden sonra ikinci ve üçüncü nesil reformlara odaklanabileceğimiz beş yıllık yeni bir dönem başlayacak."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.