Piyasalar bu açıklama ile hareketlendi

05.08.2015 - 09:34 | Son Güncelleme :
FED faiz artışına eylülde başlayabilir

Uluslararası piyasalar, Fed'in faiz artırımına yaklaştığına ilişkin işaretlerin artması ile hareketlendi

Avrupa hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gideceği beklentisi dolara değer kazandırırken, yukarı yönde hareket etti. Bakır düştü ve ham petrol ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:18'de yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 artarken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselişle kazancını genişletirken,  Avustralya'dan Japonya'ya, 10 yıl vadeli ülke tahvillerinin faizleri yukarı yönde hareket etti. Petrol yükselişini ikinci güne taşırken, bakırda kayıplar yeniden başladı.

Haberin Devamı

##$HABER_1425530$##

Traderlar, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın faiz artırımını yalnıca ekonomik verilerde önemli bozulmalar olması durumunda onaylamayacağını söylemesinin ardından, Eylül ayında faizn artırılacağına ilişkin bahislerini daha da güçlendirdi. Petroldeki yükseliş emtia piyasalarındaki güçlü kayıpları yumuşattı ve Çin'den Japonya ve ABD'ye, açıklanacak hizmet sektörü verileri öncesi enerji ve madencilik sektörü hisselerine gelen satışların azalmasını sağladı. Tayland merkez Bankası bugünkü toplantısında fazia değiştirmedi.

Tokyo'da SMBC Nikko Securities Inc. yöneticilerinden Hiroichi Nishi, "Denizaşırı ortam piyasa üzerindeki baskının sürmesine neden olacak," dedi ve "Lockhart'ın yorumları piyasanın faiz artırımı konusunda bir kez daha uyanık olmasını sağladı. Çin ekonomisine yönelik temkinli bakış da piyasa üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bilidirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Malezya ringgiti yüzde 0.6 geriledi ve Kore wonu yüzde 0.7 düşüşle kayıplarına yeniden başladı.

Haberin Devamı

LOCKHART: 'FAİZ ARTIRIMI İÇİN EYLÜL AYI UYGUN'

Fed Atlanta Şubesi Başkanı Lockhart, Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, Fed'in faiz artışına eylül toplantısıyla başlamasının uygun olacağını ifade etti.

Faiz artışını daha fazla ertelemenin ancak ekonomik verilerde ciddi kötüleşme görülmesi halinde makul olacağını kaydeden Lockhart, "Şu an itibariyle eylül toplantısıyla ilgili pozisyonum, ekonominin hazır ve faiz artışı için harekete geçmenin uygun olduğu yönünde" yorumunda bulundu. Lockhart, özellikle istihdam verilerinin ekonomiye dair olumlu sinyaller verdiğini dile getirirken, ilk çeyrekteki zayıflığın yılın geri kalanını etkilemediği değerlendirmesini yaptı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu noktada, "İkinci çeyreği, ilk çeyreğe göre iyi bir toparlanma olarak değerlendiriyorum. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerin de ikinci çeyrekten daha iyi olacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullanan Lockhart, enflasyonun ise yeniden düşüş eğilimine giren enerji fiyatları nedeniyle gerileyebileceğini sözlerine ekledi.  

Fed Atlanta Başkanı Lockhart'ın, Fed'in para piyasalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunuyor. FOMC'nin bundan sonraki 3 toplantısı, 16-17 Eylül, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, eylül toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyecek. (AA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5299 Değişim: -0,03%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9078 Değişim: 0,23%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.425,05 Değişim: 0,08%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.