Murat Ülker'den ikinci açıklama!

03.01.2018 - 16:50 | Son Güncelleme :
Murat Ülker'den ikinci açıklama! | Ekonomi Haberleri

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Ülker hisselerinin bir bölümünün Londra’da bulunan kendi şirketi pladis’e devrine ilişkin ikinci bir açıklama yaptı. Murat Ülker, sosyal medya hesabından sonra şirketin sitesinde yaptığı açıklamada söz konusu devri neden yaptıklarını 11 maddede sıraladı.

DÜNYA ÇAPINDA BİR ŞİRKET

Ülker’in temelinin 1944 yılında babası merhum Sabri Ülker ve amcası Asım Ülker tarafından atıldığını hatırlatan Murat Ülker “ Ülker, bugün dünya çapında bir şirket haline gelmiştir. Türkiye’den dünya markası çıkarma hedefimize yönelik kurduğumuz pladis, kendi alanında dünyada üçüncüdür. Ayrıca merkezi İstanbul’da bulunan aile şirketimiz Yıldız Holding de, Türkiye’deki tüm sınai ve ticari yatırımları ile bugün 40 milyar TL’ye ulaşmış cirosuyla, sahip bulunduğu 80’den fazla fabrika ve binlerce işyerinde, 60 bin kişiyi istihdam etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

PLADİS YÜZDE 40'I TEMSİL EDİYOR

Açıklamasının devamında “Başlıca Ülker, McVities ve Godiva markaları altında toplanmış olan atıştırmalık işimiz pladis, tüm işimizin % 40’ını temsil etmektedir ve Yıldız Holding’in faaliyetlerinin sadece dörtte birini oluşturmaktadır. pladis, Türkiye dışında Japonya’dan Amerika kıtasına, Güney Afrika’dan Rusya’ya ve kuzeyde İskandinav ülkelerine ulaşan ticari ve sınai endüstriyel faaliyetlerde bulunmaktadır” diyen Murat Ülker “Holdingimiz, Ülker Bisküvi’de sermayenin % 30’una denk gelen 102.6 milyon adet hisseyi 2 milyar Türk Lirası karşılığında, kendi gıda firması Pladis Foods Limited’e sattı.

YERLİ ŞİRKETİMİZ YILDIZ HOLDİNG

Yerli şirketimiz Yıldız Holding yani Ülker Ailesi, Ülker şirketindeki hak ve sorumluluklarına, niye yine % 100 kendi iştiraki olan pladis vasıtasıyla sahip oldu? Bu değişikliğin sebebi nedir? Yanıtı şu: sektör bazında odaklanılmış, farklı ülkelerde de artan kazanç ile büyüyen işler; istihdam, ihracat ve daha fazla vergi, katma değer üretmektir. Bizler bu hedefimize, uluslararası düzenleme ve rekabete göre yönetim becerisine sahip olarak ulaşacağız. Bu mal, vergi kaçırma değil büyüyen işler, artan kazanç, istihdam ve ihracat demektir. Biz buna kısaca global olmak dedik. Bu, bizim ailemizin ve işlerimizin milli oluşuna engel değildir. Aksine bu duruşu kuvvetlendirmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Murat Ülker açıklamasının devamında ise şunları kaydetti:
Bir kısmı ticari sır niteliğinde olan bu nedenleri aşağıda sıralıyorum.

1-Bu devir kararı tamamen gelecek başarıya dönük bir organizasyondur. Aksi takdirde pladis’te Türk ağırlığı ve etkisi hissedilmeyecek, sahibi Türk bir İngiliz şirketi olarak kalacaktı. Bu iş idaresi bakımından önemlidir.

2-Gelecekte pladis şirketi hem İngiltere’de halka açılacak, hem de Türkiye’de borsaya kote olacaktır.

3-pladis şirketinin en karlı ve hızlı büyüyen parçası Ülker’dir. Şirketin gelecekteki toplam değeri için mühimdir.

4-İçinde Türkiye, Ortadoğu ve Afrika (MENAT) yatırımı ve gelecek potansiyeli olmayan, global bir halka açık şirket düşünülemez.

5-İşveren markamızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Türkiye’deki bilgi birikimi, tecrübe ve teknolojiden istifade, inovasyon yeteneklerinin kullanılabilmesi ve sinerji için bu birliktelik şarttır. Ayrıca tüm Ülker çalışanlarının uzmanlıklarından global istifade bu şekilde olabiliyor. Mesela halen Türk üretim mühendislerinin uzmanlıklarından, Amerika’daki üretimlerimizde yararlanıyoruz.

6-Bu birliktelik sayesinde tüm dünyadaki pladis fabrikalarına üretim ve ihracat yapabiliyoruz. Bunun için ülkemizde yeni kapasite yatırımları yapıyoruz. İstihdam ve Türkiye’den ihracat için bu çok gerekli ve faydalıdır.

7-İngiltere-Türkiye arasında çifte vergilendirme yasası var. Yani vergi kaçakçılığı iddiasında bulunanların, yasalardan da habersiz olduğu görülmektedir.

8-Yıldız Holding olarak sadece 2017’de 850 milyon Türk Lirasını aşkın vergi ödedik veya yerine geçen bağışta bulunduk.

9-GOYAlıyorum. Her ay birçok ülkeye gidiyorum: operasyonlarımızı yerinde ziyaret ediyorum. Ama İngiltere’de ya da Türkiye dışında bir başka ülkede çalışma ofisim yok. İhtiyacım da…

Haberin Devamı

* GOYA NEDİR: GOYA (Gez, oturma yerinde artık) Ülker'in merkezi ofislerde yaptığı planları sahada kontrol ettiği bir model. Sahadan gelen bilgilerle planların ne kadar örtüştüğüne bakılıyor. Eksik ve aksayan taraflarla ilgili aksiyon alınıyor. 

10- “Mal kaçırma” vergi cennetlerinde olur. Bir başkası adına yapılır. Hisse devrinde bu ikisi de söz konusu değilken, bu tür iddialar kötü niyetin ve husumetin ispatıdır.

11-Yıldız Holding gibi tüm iştirakleri de T.C. Kanunları’na ve Yargısı’na tabidir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3748 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0329 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1782
Açılış: 35,0651
2.324,25 Değişim: 0,17%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.