Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'dan faiz mesajı

29.03.2021 - 09:22 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'dan faiz mesajı | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bloomberg'e özel bir röportaj verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu,  başkanlığında ilk faiz kararının verileceği Nisan ayında veya sonraki  aylarda gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK)  toplantılarında “hemen faiz indirileceği önyargısını” doğru  bulmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Bloomberg’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Kavcıoğlu, “Nisan  veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek  şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” değerlendirmesini  yaptı.

“Yeni dönemde de kararlarımızı kurumsal bir para politikası  anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde  almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Kavcıoğlu, “Bu çerçevede  şu ana kadar atılmış olan politika adımlarının etkilerini de  gözlemleyeceğiz” diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI %5 ENFLASYON HEDEFİNE SIKI SIKIYA BAĞLI"

Göreve geldikten sonra ilk kez bir söyleşi veren Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu dile getirdi.     Kavcıoğlu’nun TCMB Başkanlığına atanmasından hemen önce Naci Ağbal  başkanlığındaki Para Politikası Kurulu politika faizini beklentilerin  üzerinde artırmış, Ağbal’ın görevden alınmasıyla para politikasında da  ani bir değişiklik olacağı beklentileri ortaya çıkmıştı. Bu durum, Türk Lirasında sert satışlara yol açarken, yatırımcılarda ortodoks  olmayan politikalara dönüleceği endişeleri gündeme gelmişti.

"TCMB PARA POLİTİKASI ARAÇLARINI BAĞIMSIZ ŞEKİLDE KULLANMAYA DEVAM EDECEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sıklıkla dünyadaki birçok  merkez bankacısının aksine yüksek enflasyonun sebebi olarak yüksek  faizi gördüğünü dile getiriyor. Erdoğan iki yıl gibi kısa bir süre  içinde üç TCMB başkanını görevden aldı.

Haberin Devamı

Bu görevden almalar sonrasında piyasaları TCMB’nin araç  bağımsızlığının olduğuna nasıl ikna edeceği sorusuna Kavcıoğlu,  “Merkez Bankasına enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek için elindeki  araçları kullanmak konusunda kanunla araç bağımsızlığı verilmiştir.

Merkez Bankamız da değişen dünya koşulları altında ve başta enflasyon  görünümü olmak üzere yurtiçi makro ekonomik gelişmeler ışığında para  politikası araçlarını günün şartlarına göre bağımsız şekilde  kullanmaya devam edecektir” yanıtını verdi.

"PARA POLİTİKASINDA BENZER ÜLKELERİN REEL GETİRİLERİNİ DE DİKKATE ALACAĞIZ"

Ağbal göreve geldiği Kasım ayında agresif sıkılaşma döngüsünün  startını verene kadar yatırımcılar, TCMB’ye sıkılaştırmaya son vermek  için çabuk davrandığı ve risklere karşı adım atmakta çok yavaş kaldığı  eleştirilerini yöneltiyorlardı.

Kavcıoğlu prensip olarak da etik olarak da daha önceki kararlar  hakkında yorum yapmayı doğru bulmadığını belirtti.

Kavcıoğlu, “Hükümet ile belirlenen orta vadeli yüzde 5 enflasyon  hedefine sıkı sıkı bağlıyız ve bunun sürdürülebilir büyüme için de ne  kadar önemli olduğunun farkındayım. Para politikası duruşunu  belirlerken gerçekleşen ve beklenen enflasyonla birlikte küresel  sermaye akımları, benzer ülkelerin reel getirileri ve yerleşiklerin  portföy tercihlerini de dikkate alacağız” sözlerini kullandı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.769 Değişim: 0,48% Hacim : 66.527 Mio.TL Son veri saati : 15:39
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5332 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,8638 Değişim: 0,10%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.431,07 Değişim: 0,33%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.