Merkel ve Macron kritik konuda anlaştı

20.06.2018 - 14:40 | Son Güncelleme :
Merkel ve Macron kritik konuda anlaştı | Ekonomi Haberleri

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron euro bölgesi için bütçe oluşturma konusunda anlaşarak ortak para birimi euro için "yeni bir sayfa" açtılar. Ancak iki lider üzerinde 19 ülkeden oluşan euro bölgesinin diğer üyeleriyle birlikte çalışılacak olan bütçenin ayrıntılarını açıklamadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Marcon ile Avrupa Birliği (AB) için inisiyatifler getirilmesi konusunda yeni sayfa açtıklarını söyledi. Merkel, Brandenburg eyaletindeki Meseberg Sarayı'nda düzenlenen Alman-Fransız ortak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Macron ile ortak basın toplantısı yaptı.

"Avrupa Birliği için inisiyatifler getirilmesi konusunda yeni bir sayfa açıyoruz." diyen Merkel, dünyada ortaya çıkan yeni sınamalara karşı Avrupa'nın ortak cevap vermesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Merkel, toplantıda özellikle dış, güvenlik ve savunma politikaları, göç, ekonomi ve rekabet edilebilirlik olmak üzere dört konuyu ele aldıklarını ifade etti. 

##$HABER_1446956$##

AB ülkelerinin dış, güvenlik ve savunma alanında daha fazla birlikte çalışması gerektiğini belirten Merkel, bundan dolayı savunma alanındaki yapısal iş birliğini "Avrupa müdahale inisiyatifi" ile genişletmek istediklerini, böylelikle ortak stratejinin sadece silah sistemlerinin geliştirmede değil, askerlerin görevlendirilmesinde de uygulanabileceğini kaydetti.

Merkel, hızlı değişen dünyada AB'deki ortak dış ve güvenlik politikasının daha güçlü bir şekilde ortaya konması gerektiği konusunda Macron ile hemfikir kaldıklarını aktardı.

Göç konusunu "AB'nin ortak sınaması" olarak gördüklerini dile getiren Merkel, bu alanda ilk önce göçün sebeplerini ortadan kaldırmak için çaba sarf etmek istediklerini söyledi.

Merkel, sığınmacılara ilişkin AB ülkeleri arasında koordinasyon sağlanmasından yana olduklarını, ancak bunun zor olduğunun altını çizdi.

Bu alanda ikili işbirliklerin yapılabileceğini ifade eden Merkel, "Ancak buradaki hedef Avrupa'nın buna ortak cevap vermesi." yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

AB'nin dış sınırlarının güçlendirilmesi gerektiğini ve Avrupa sınır koruma ajansı Frontex’i daha fazla destekleyeceklerini belirten Merkel, AB'de iltica başvurularına bir standart getirilmesini istedi.

Merkel, Macron ile sığınmacılardan etkilenen ülkelere daha fazla destek verilmesinden yana olduklarını ifade ederek, AB'ye üye tüm ülkelerinin dayanışma göstermeleri gerektiğini kaydetti. 

Ekonomi alanında ise iyi bir çözüm bulduklarını söyleyen Merkel, "Euro bütçesi için çaba sarf edeceğiz." dedi.

Böylelikle Euro Bölgesi’nde yatırımları artıracaklarını belirten Merkel, Avrupa İstikrar Mekanizmasını (ESM) da "Avrupa Para Fonuna" doğru geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. 

Merkel, Avrupa’daki banka sektörünün krizlere karşı dayanıklı olması konusunda da yeni öneriler getirdiklerini anlattı.

AB'de yapısal reformlar konusunu da ele aldıklarını aktaran Merkel, AB'de görev yapan komiserlerin sayısının azaltılması konusunda Macron ile aynı görüşte olduklarını söyledi.

Merkel, Macron ile kapsamlı bir uzlaşmaya vardıklarını, Avrupa için önemli bu konularda gelecek dönemde diğer AB ülkeleriyle üzerinde çalışılacağını belirterek, 2018’in sonuna kadar somut sonuçlar elde etmek istediklerini dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, göçten dolayı Almanya’da suç oranının arttığı iddiasına ilişkin bir soru üzerine Merkel, Almanya İçişleri Bakanının kısa süre önce suç istatistik raporunu açıkladığını belirterek, "Biz orada hafif olumlu gelişmeler görüyoruz." dedi. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.