Makine ihracatı 3 milyar doları geçti

14.03.2021 - 15:01 | Son Güncelleme :
Makine ihracatı 3 milyar doları geçti | Ekonomi Haberleri

Makine İhracatçıları Birliği, yılın ilk 2 ayında yapılan toplam makine ihracatının 3 milyar dolar olduğunu duyurdu.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, ihracatının yarıdan fazlasını AB'ye gerçekleştiren Türk makine sektörü, koronavirüs kısıtlamalarının ilk çeyrekte de devam ettiği birçok ülkede ihracatını artırdı. İhracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artan sektör, ilk 2 ay sonunda 3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ikinci çeyrekte büyük artışlar yaşanacağını belirterek, "2020'nin ilk 2 ayında imza attığımız yüzde 5 ihracat artışının üzerine bu yıl ilave 7,4 puan daha koymayı başardık. Salgındaki ilk dalga sebebiyle geçen yıl yüzde 28 düşüş yaşadığımız ikinci çeyrek, bu yıl ihracatta sıçrama ayları olacak. Aşı çalışmalarının devam ettiği Avrupa'da açılmaların başlaması ve geçen yılın baz etkisiyle birlikte nisan ve mayıs aylarında yüzde 100'e varan artışlar yaşanacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"AB'Lİ ÜRETİCİLERİN 2021'DE DE GÖZÜ KULAĞI TÜRKİYE'NİN MAKİNECİLERİNDE OLACAK"

AB'li üreticilerin son birkaç ayda önemli bir sipariş yoğunluğu oluşturduğunu aktaran Karavelioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi AB'nin önde gelen ülkelerine makine ihracatımız son çeyrekte sıra dışı bir yükselişe geçti. Bu ülkelerde ihracat artışımız sadece aralık ayında yüzde 20 ila yüzde 50 arasında gerçekleşti. AB'li üreticilerin 2021'de de gözü kulağı Türkiye'nin makinecilerinde olacaktır. Yılın ilk ayında AB'nin en büyük üreticilerinde yüzde 20'lere ulaşan ihracat artışımız, oluşturduğumuz memnuniyetin ve bize olan ilginin sürdüğünün bir göstergesidir.

Dünyanın durma noktasına geldiği geçen sene Türkiye'de 577 milyar TL makine teçhizat yatırımı yapıldı ve bunun yüzde 36'ya denk gelen 210 milyar TL kadarı yılın son 3 ayında gerçekleşti. Son çeyrekte bir önceki yıla göre yaşanan yüzde 38,7'lik artışın bir önemi de 2019 son çeyreğindeki yüzde 13 artışın üzerine eklenmesi ve baz etkisi içermemesiydi. Salgına rağmen makine ve teçhizat yatırımlarının son sürat devam etmesinin birkaç sebebi var. Öncelikle Türkiye, tedarik zincirlerinin yeniden yapılandığı bu süreçte dış ticaretten daha fazla pay almak istiyor. Yurt içinde üretimi artırma isteğinin yanında sürdürülebilirlik uyumu, enerji verimliliği ve dijitalleşme gibi zorunluluklar da üretim tesislerinin tevsi modernizasyonunu gerekli kılıyor. Yatırım teşvik belgelerinin de katkısıyla yatırımlardaki artışın bu yıl da süreceğini öngörüyoruz. Fakat bu yatırımlar için makine ithalatına harcanan para, mineral yakıt ve yağ ithalatı için harcanan paraya yaklaştı. Ekonomimize büyük külfet getiren bu duruma karşı, kalite ve performansın sigortası olan teknik mevzuat ve gümrük muayeneleri ile piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarının tavizsiz ve en yaygın biçimde uygulanması gerekiyor."

Haberin Devamı

"YERLİ MAKİNEYİ ÖNCELEYEN TEDBİRLER, ÖZELLİKLE TEŞVİK SİSTEMİNDE ACİL HALE GELMİŞTİR"

Kutlu Karavelioğlu, geçen yıl ithal edilen 28,4 milyar dolarlık makinenin 14,8 milyar dolarlık kısmının yatırım teşvikleriyle geldiğini belirterek, son çeyrekte yüzde 27,3 artan ithalat tutarının 6,1 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Karavelioğlu, "Makine dış ticaret açığımızın yeniden 10 milyar doların üzerine çıktığı bir yıldan sonra ithalattaki artış trendinin bu yıl da devam ettiğini ve ocak ayında yüzde 12,6 artış daha yaşandığını görüyoruz. İthalatımız ihracatımızdan fazla artmayı sürdürürse sektör telafi edilemez hasarlar alacaktır. Yerli makineyi önceleyen tedbirler, özellikle teşvik sisteminde acil hale gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Makinenin, raftan teslim edilmeyen ve büyük oranda sipariş üzerine üretimi yapılan bir ürün olduğu için imalatçıların son durumunu güncel anketlerle de ölçmeye çalıştıklarını aktaran Karavelioğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Görüştüğümüz firmaların yüzde 40'ı salgına rağmen 2020 cirolarının yarıdan fazlasının ihracat kaynaklı olduğunu, firmaların yüzde 70'i ise geçen yılı ciro artışı ile kapattıklarını ifade ettiler. Makine imalatçılarımız, salgın sürecinde Avrupalı KOBİ'lerin tamamlayamadığı işlerin üstesinden kolayca geldi. Konfor hissine kapılmak için henüz erken olmakla birlikte şu anda her dört firmadan üçünün elinde ikinci çeyreği de geçirecek iş var görünüyor. Siparişleri normal düzeyine dönen firmaların oranı yüzde 50'yi buldu, bunların kapasite kullanım oranları yüzde 80'e yaklaşıyor. Sektör, 2021'e moralli başladı. Kurdaki hareketlilik, likidite problemi ve seyahat engelleri gibi konular kontrol altına alındığında çok daha rekabetçi hale geleceğiz."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5360 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,8991 Değişim: -0,21%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.437,88 Değişim: 0,07%
Düşük 2.435,28 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.