"Kurumlar vergisi artışı sürpriz oldu"

29.09.2017 - 13:59 | Son Güncelleme :
"Kurumlar vergisi artışı sürpriz oldu" | Ekonomi Haberleri

QNB Finansbank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Aras, "Bankalara getirilen kurumlar vergisi artışı bizim açımızdan sürpriz oldu; önceki açıklamalar kurumlar vergisinin düşürüleceği yönündeydi" açıklamasında bulundu.

Katarlı QNB'nin ana ortağı olduğu QNB Finansbank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, hükümetin önceki gün açıkladığı ve bankalara 2 puanlık kurumlar vergisi artışını da içeren düzenlemenin kendileri için bir sürpriz olduğunu söyledi.

Bankanın 30. yılı kapsamında dün akşam gerçekleştirilen basın davetinde gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Aras, vergi artışıyla ilgili, "Bu regülasyon aslında bizim açımızdan bir sürpriz oldu. Çünkü Maliye Bakanlığı'nın daha evvelki açıklamaları kurumlar vergisinin düşürüleceği yönünde ya da belli bir vergi reformu üzerinde çalışıldığı yönündeydi" dedi.

Haberin Devamı

Aras, bütçe dengesi gelişmelerini de dikkate alarak hükümetin bu şekilde bir karar verdiğini belirterek, düzenlemelerin bankaya etkisi ile ilgili enine boyuna bir değerlendirmeyi ise henüz yapmadıklarını kaydetti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Hükümetin iki gün önce açıkladığı yeni düzenlemeler kapsamında, kurumlar vergisinde genel oran yüzde 20 olarak kalırken, finans sektöründe kurumlar vergisi oranı 2 puan artışla yüzde 22'ye çıkarıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, dünkü açıklamasında da, finans sektörünün bu 2 puanlık artıştan gelen yüke katlanabileceğini söyledi.

KREDİ MEVDUAT ORANI BELLİ SEVİYELERE GELDİ

Bankacılık sektörünün özkaynakları çok güçlü, sermaye yeterlilik rasyolarının da iyi bir düzeyde olduğunu belirten Aras, bu alanlarda bir sıkıntı olmadığını ancak kredi mevduat oranlarının belirli seviyelere geldiğine dikkat çekti.

"Kredileri bundan sonra büyütebilmek ne şekilde olacak sorusu daha önemli bir soru" diyen Aras, "Burada da tabi dış kaynak ön plana çıkıyor" dedi.

Aras bankacılık sektöründe ilk çeyrekten itibaren yoğun olarak kullandırılmaya başlanan ve kredilerde anlamlı bir büyümeye neden olan KGF kredileri ile ilgili olarak da şunları söyledi:

Haberin Devamı

"...KGF aslında bir ilaç, ekonomiye bir ilaç geldi, politik de bir ilaç, bankacılık sektörüne de ilaç geldi. Ama bu ilaç, bu bir kortizon. İyileştirici bir ilaç değil... Ekonomiyi ve kredileri büyüttü... Bir çarpan etkisi yarattı. Ama bundan sonra artık KGF yok, yatırıma dönük kredi teşvikleri doğru bir yaklaşım. Burada şunu gördük ki, kredi mekanizması ile verilen teşvik ekonomiye çok daha etkili oluyor. Yarın öbür gün, yatırımı teşvik edelim dediklerinde yine kredi mekanizması üzerinden bu yapıldığı taktirde çok daha etkili olur, yatırımlara da büyük bir hız gelebilir. KGF böyle bir deneyim kazandırdı."

BUNDAN SONRA KREDİ BÜYÜMESİ İÇİN DIŞ KAYNAK ÖNEMLİ

Toplantıda konuşan QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da KGF'nin Türkiye'deki faizlere anlamlı bir etkisi olduğunu ve mevduat faizlerinin yüzde 11'lerden 15'lere kadar tırmandığını belirterek, büyüme ortamında mevduat faizlerinin de yükseldiğini kaydetti.

Banka olarak bugün itibarıyla 14 milyar lira civarında da KGF kredisi kullandırdıklarını da belirten Güzeloğlu, "Biz sektörün en hızlı büyüyen bankasıyız ama bunun sebebi KGF değil. En hızlı büyüdüğümüz için KGF'de de hızlı büyüdük" dedi.

Güzeloğlu, sektörde kredi mevduat oranlarının belli seviyelere geldiğini belirterek, kredilerin bundan sonra büyümesi için bankaların daha fazla dış kaynak getirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Güzeloğlu, hükümetin yeni düzenlemeleri kapsamında türev ürünlerden BSMV'nin kaldırılmasının da doğru bir adım olduğunu belirterek, bunun yurtdışı borçlanmanın da önünü açacak bir düzenleme olduğunu belirtti.

Güzeloğlu banka olarak kredi mevduat oranlarının yüzde 118 civarında olduğunu ve bu alanda yüzde 120'yi aşmak istemediklerini kaydetti.

KATAR KRİZİ'NİN BİZE ETKİSİ OLMADI

Haziran başında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in terörizmi desteklediği gerekçesiyle Katar ile ilişkilerini kesmesinin ardından yaşananlar ve bunun Katar ortaklı bir banka olarak kendilerine etkileri ile ilgili ise şunları söyledi:

Haberin Devamı

"QNB Katar'ın en büyük bankası. Katar'ın diğer ülkelerle ihtilafları vs. oldu ancak bu belli bir durulma döneminde gibi görünüyor. Fakat bu dönemde QNB'nin bizden en ufak bir talebi olmadı, zaten olmasını da bekleyemeyiz... Biz Türkiye'de yerleşik ve BDDK'ya tabi faaliyet gösteren bir bankayız. Dolayısıyla, keyfi bir yardım etmek vs gibi bir şey yapmamız da mümkün değil. Zaten onların da bir talebi olmadı. Böyle ciddi bir ihtiyaç da olmadı. Bize herhangi bir etkisi olmadı."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.664 Değişim: 1,46% Hacim : 88.092 Mio.TL Son veri saati : 16:48
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5844 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8371 Değişim: 0,30%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,70 Değişim: 0,45%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.