"Konut fiyatlarına bir süre daha zam yapılmamalı"

18.04.2018 - 11:48 | Son Güncelleme :
"Konut fiyatlarına bir süre daha zam yapılmamalı" | Ekonomi Haberleri

GYODER Başkanı Yetgin, "Sektör olarak zammı uzun süredir erteliyoruz, mevcut durum buna izin vermiyor. Bu dönemi bu şekilde atlatmamız lazım. Ama sonrasında zam yapılacaktır" dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektöründe uzun dönemden beri maliyetlerin arttığını belirterek, "Sektör olarak zammı uzun süredir erteliyoruz, mevcut durum buna izin vermiyor. Bu dönemi bu şekilde atlatmamız lazım." dedi.

Yetgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut kredisi faiz oranlarının son 8,5 yılın en yükseğinde olduğunu, bu faizlerin satışlarda çok büyük önem arz ettiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Faiz oranlarının yüzde 1'in altına indiğinde konut satışlarında patlama yaşandığını dile getiren Yetgin, konut kredisi kullanma oranının yüzde 60'lara ulaştığını vurguladı. 

##$$KONUTKREDIWIDGET##$$

Yetgin, şu anda toplam satışlar içinde ipotekli satışların yüzde 30'un altına düştüğünü kaydederek, konut kredisi faiz oranlarının da yüzde 1,4'lere ulaştığını anlattı. 

Bu süreci senetli satışlarla atlatmaya çalıştıklarını ifade eden Yetgin, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığı bildirdi. Yetgin, konut kredisinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesiyle konut satışlarında patlama yaşanabileceğini söyledi. 

Yetgin, "Bir an önce konut kredisi faiz oranlarının aşağı çekilmesi gerekiyor. Konut ihtiyacı yüksek. Bu ihtiyacı karşılamaya sektör olarak devam etmek zorundayız. Geçmiş 10-15 yıllık perspektife baktığınızda iniş çıkışlar yaşanmıştır ama talep her zaman güçlü." diye konuştu. 

Faiz oranlarının belirli bir dönem sonra inişe geçeceğini dile getiren Yetgin, düşük enflasyonun hedeflendiğini, bunun faiz oranlarını da düşüreceğini söyledi.

"BU DÖNEMİ ZAM YAPMADAN ATLATMAMIZ LAZIM" 

Yetgin, gayrimenkul sektörünün yüzde 80'den fazla yerli ürün kullandığını, çok fazla kur riskine maruz kalmadığını kaydederek buna rağmen maliyet artışı olduğunu bildirdi. 

Haberin Devamı

Sektör olarak zammı uzun süredir ertelediklerini, mevcut durumun buna izin vermediğini dile getiren Yetgin, "Her şirketin nakit akışı, durumu farklı. Bu dönemi bu şekilde atlatmamız lazım. Ama sonrasında zam yapılacaktır. Önümüzdeki aylarda konut fiyatlarına zam mutlaka olacaktır." ifadelerini kullandı. 

Yetgin, sektörün faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü, 15 yılda 7,5 milyon konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gerektiğini anlattı. 

Şu anda yıllık 100-120 bin civarında konutun dönüştürüldüğünü dile getiren Yetgin, bu rakamın yıllık bazda 500 bine çıkacağını sözlerine ekledi.

"BU KALICI BİR ATMOSFER DEĞİL" 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, Türkiye'nin şu an gelecekte var olacak tehlikeleri defetmek için sınır ötesi operasyon yaptığını belirterek, "Bunlar bugün için değil, yarın için. Suriye'deki karışıklıklar da ömür boyu sürecek değil. Sona erecek ve en yakın komşu olarak Türkiye bu ülkenin imarına katkı sağlayacak. Bu da büyük bir değer oluşturacak." dedi. 

Sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akbal, "Bu kalıcı bir atmosfer değil. Gayrimenkul sektörü, girdi maliyetleri yükselmesine rağmen fiyatları artırmadı. 1 yıl önceki fiyatlarla sahadasınız. Bu çok önemli bir nokta." diye konuştu. 

Akbal, döviz bulunduran yatırımcılar için ideal bir zaman olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 

"En düşük rakamlarla bakarsak konutlar 60 bin lira daha düşüğüne satılıyor. Belirsizlik çözüldüğünde gayrimenkul fiyatları kesinlikle artacak. Ülkede konut ihtiyacı 10 milyon civarında, bu nedenle sektör varlığını sürdürecek. Bu önemli bir gösterge. Sürekli artan bir nüfusumuz var. Tüm dünyada spekülatif bir ortam var. Sadece Türkiye'de değil. Şimdi alım zamanı." 
Akbal, bankaların kredi oranlarının yüksek olmasından dolayı şirketlerin 60 aya varan vadeyle satış yaptığına dikkati çekerek, "Faiz oranlarını yansıtmadığı için konut ucuz. Konut fiyatlarının bir an önce artması gerekiyor ki biz biraz rahatlayalım. Bizim yeni yatırımlarda finansman kaynaklarını kullanmamız gerekirken, öz kaynaklarımızdan harcıyoruz." bilgisini verdi.

Haberin Devamı

"BÖYLE BİR FIRSAT 7-8 YIL GELMEYEBİLİR"

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz oranları yüzde 1'in üzerine çıktığında konut satışlarının yavaşladığını belirterek, ancak son iki yılda Türkiye'de yüksek faize rağmen satışlarda rekorlar kırıldığını söyledi. 

Şu anda özellikle büyük üreticilerin kârından fedakarlık yaparak banka faizine müşterilerini yönlendirmeden senetli satış yaptıklarını dile getiren Yılmaz, sektörün böyle alternatifler ürettiğini aktardı. 

Yılmaz, Türkiye'nin yıllar önce emlak bankası olduğunu kaydederek, gelişmekte ve gelişmiş ülkelerin hepsinde konutla alakalı bir-iki hatta üç-dört banka olduğunu ancak Türkiye'de olmadığını bildirdi. 

Ziya Yılmaz, "Türkiye'de konutbank gibi bir banka olsa sektör çok daha uyguna konut kredisi ve finans sağlayabilir." dedi. 

Uzun zamandır artan maliyetlerin satış fiyatlarına yansıtılmadığını dile getiren Yılmaz, artık bunun sürdürülebilir olmadığını, özellikle yeni projelerde maliyet artışlarının yansıtılacağını vurguladı. 

Yılmaz, "Böyle bir fırsat en az 7-8 yıl daha gelmeyebilir. Tüketici için tam anlamıyla şu an alım zamanı. Ben kısa süre içerisinde yüzde 12-15 fiyat artışı olabileceğini düşünüyorum." diye konuştu. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3661 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9633 Değişim: -0,29%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,76 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.