İşte küresel ekonomiyi gölgeleyen 4 risk

08.06.2017 - 11:39 | Son Güncelleme :
İşte küresel ekonomiyi gölgeleyen 4 risk | Ekonomi Haberleri

Küresel ekonomi yedi yılın en hızlı büyümesine yaklaşıyor olabilir, buna karşın Dünya Bankası ufukta toplanan bulutlar için hala endişeli.

Dünya Bankası'nın Küresel Ekonomik Beklentiler raporunun baş yazarı Ayhan Köse, “Toparlanma yaklaşıyor, fakat kırılgan ve aşağı yönlü riskler hala güçlü” diyor. WSJ'nin haberine göre; bankanın bu hafta yayınlanan son raporunda altı çizilen birkaç önemli nokta şu şekilde:

GELİŞEN PİYASALARIN ETKİSİ

Yedi büyük gelişen piyasa, Çin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Türkiye, birlikte küresel büyümenin dinamosunu oluşturuyor. G- 7 ülkelerinin GSYİH açısından hala daha büyük olmalarına karşın, gelişen yedi ülkenin küresel büyümeye olan katkısı daha büyük.

Haberin Devamı

Dünya Bankası'nın raporunda Köse, “G-7 sağlıklı olduğu sürece makul büyüme rakamlarına sahip olacağız diyebiliyordunuz, fakat artık gelişen 7 müthiş bir kuvvet” dedi. Bu, küresel ekonomideki -dünya için hem iyi hem de kötü olabilecek- temel değişiklik.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

İyi tarafından bakılacak olursa, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya,Japonya, İngiltere ve ABD'den oluşan G-7 ülkeleri zor durumdayken, gelişen piyasalar küresel piyasaları taşıyabilir. Dünya Bankası'nın tahminine göre gelişen piyasaların büyümesi geçtiğimiz yılki yüzde 3.5'ten gelecek yıl yüzde 4.5'e yükselecek.

Diğer yandan gelişen piyasalar küresel ekonomi için büyük bir sorun oluşturabilir. Çin'de genişleyen kredi piyasasının daralmaya girmesi riski bulunuyor. Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye ise hem siyasi hem de borç sorunları ile uğraşıyor.

PARA POLİTİKASINA İLİŞKİN BELİRSİZLİKLER

Köse, “Piyasalar para politikasına ilişkin riskleri olduğundan düşük fiyatlıyor olabilir” diyor.

Bankaya göre politika belirsizliği zaten yüksek bir seviyede bulunuyor. Daha fazla artması ise “güveni ve yatırımları sarsabilir ve finansal piyasalarda stresi tetikleyebilir”. Diğer bir de deyişle ABD, Çin ve diğer daha küçük gelişen piyasalarda beklenen para politikasında gidilecek değişiklikler yatırımcıları aniden portföylerini yeniden değerlendirmeye zorlayabilir. Böylece hisse senetleri, tahviller ve Döviz kurları önemli ölçüde yeniden fiyatlanabilir.

Haberin Devamı

TİCARET SAVAŞI

Ticaretin serbestleşmesi -kurban vermeden gerçekleşmemiş olmasına karşın- küresel büyümeyi tetikledi. Dünya Bankası, olası bir ticaret savaşının küresel ekonomi üzerinde zarar verici etkileri olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Bankanın tahminine göre ticaretin serbestleşmesi, küresel GSYİH'ye geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca her yıl yaklaşık yüzde 1 eklediğini tahmin ediyor. Banka, “Artan ticari kısıtlamalar ticaretteki kırılgan toparlanmayı rayından çıkartabilir ve daha önceki, serbestleşme çabalarının kazançlarını geri verebilir.

Banka özellikle Trump yönetimine vurgu yaparak, Beyaz Saray'ın missilleme niteliğindeki önlemleri küresel çapta tetikleyerek, hem ABD hem ticari ortaklarında faaliyetlere zarar verebileceğini belirtti.

YÜKSELEN BORÇ RASYOLARI

Sanayileşen birçok ülke, yeni yatırımlar yapmak için tarihi olarak düşük seyreden faizlerden faydalandı. Fakat beklentiden daha zayıf büyüme ve emtia fiyatlarındaki düşüş, küresel bir borç sorunu oluşturdu. Çin, endişelerin ilk durağı; ama sorun çok daha büyük. Gelişen ekonomilerin yarısından fazlasının GSYİH'ye göre borcunun miktarı 10 yüzde puanı arttı ve üçte birinde bütçe dengesi 5 yüzde puanından daha fazla bozuldu.

Küresel büyümenin göreceli olarak iyi olmasına karşın banka, ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmadan önce bütçe, verg ve borç yönetimi yapma konusunda uyarıda bulunuyor. Köse, “Gerekli reformları yapmak ve bu ekonomileri risklerden korumak için iyi bir zaman” diyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 29.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3680 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9607 Değişim: -0,30%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,32 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.