Hükümetten 'enflasyon' değerlendirmesi

03.08.2017 - 15:01 | Son Güncelleme :
Hükümetten 'enflasyon' değerlendirmesi | Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zeybekci, enflasyonda kalıcı düşük seviyeye ulaşmak istediklerine işaret ederken; Kalkınma Bakanı Elvan, "Yıl sonunda TÜFE yıllık artış hızının tek hanede neticelenmesini bekliyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Enflasyonun tek haneli rakama düşmesi bizi sevindiriyor ama bunun kalıcı hale gelmesi lazım. Enflasyonun aşağı yönünün, eğiminin kalıcı olması lazım. İnşallah bu süreç bu şekilde devam eder, kalacağına da inanıyorum." dedi. Bakan Zeybekci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yıl sonu enflasyon tahminiyle bugün açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Gıda fiyatları yüksek vergilerle korunduğunda, çiftçiye kötülük yapıldığını belirten Zeybekci, ortadaki spekülasyon alanının cazip olması nedeniyle çiftçinin zarar gördüğünü söyledi.

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Zeybekci, çiftçiden belirli bir rakamla alınan ürünlerin, yıl içinde fiyatlarının yüzde 50'lere varan oranda oynatılarak speküle edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hükümet olarak yapmaya çalıştığımız şu: Çiftçinin korunması gereken fiyat marjını belirleyelim, arpa ve buğdayı alalım. Buğdayın tonu 650-670 lira aralığında, biz de 950 lira. Buğdayı yüzde 140 gümrük vergisiyle koruduğunuz zaman şunu diyorsunuz, Türkiye'de buğday fiyatları bin 600 liraya çıkıncaya kadar spekülasyon yapabilirsiniz. Spekülasyonu hedefleyerek, çiftçiyi koruma altına aldık."

Zeybekci, arpa fiyatlarının geçen yıl yükselmesiyle çiftçinin bu ürüne yöneldiğini ancak arpanın bollaşmasıyla fiyatın tekrar gerilediğini hatırlattı.

Çiftçinin elindeki arpanın düşük fiyatlarla toplanmasına bu yıl müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Zeybekci, "Kararın etkileri hemen görülmeye başlandı. Spekülatörlerin gıda fiyatlarıyla oynamasına müsaade etmeyeceğiz. Çiftçiye zarar verecek şekilde spekülasyona izin vermeyeceğiz, müdahale edeceğiz. 'Ben tarımı daha çok düşünüyorum.' diyenlere benim diyeceğim, hadi canım sen de işine git. Biz bu konuda bilerek çalışıyoruz. Tarım ve diğer bakanlıklarımızla bu konuda oluşmuş ortak fikirle yapıyoruz."

Haberin Devamı

MAZERETLERİ ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahminini artırmasına ilişkin Zeybekci, "İnşallah düşürürler. Artırmasına gerekçe olacak bir şeyler görmüş, onun için artırmışlardır belki ama ben o gerekçelerin bir an önce onları düşürme yönünde karar almaya zorlamasını istiyorum." diye konuştu.

Bakan Zeybekci, enflasyonda kalıcı düşük seviyeye ulaşmak istediklerine işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu ay sivri biberden, bu ay limondan, bu ay şundan enflasyon yükseldi gibi mazeretleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Kalıcı bir şekilde bunları dünyayla eşit dalgalanır hale getiriyoruz. Şu anda enflasyonun tek haneli rakama düşmesi bizi sevindiriyor ama bunun kalıcı hale gelmesi lazım. Enflasyonun aşağı yönünün, eğiminin kalıcı olması lazım. İnşallah bu süreç bu şekilde devam eder, kalacağına da inanıyorum"

Zeybekci, enflasyonla mücadelede gıda fiyatları oynaklığının düşürülmesinin yanı sıra arzın artırılması gerektiğini de belirterek, arzın artırılması için üretimin ucuz hale getirilmesi ve özel sektör yatırımlarının artırılması gerektiğini söyledi.

KALKINMA BAKANI ELVAN'DAN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bu yıl sonunda Tüketici Fiyat Endeksinde (TÜFE) yıllık artış hızının tek hanede neticelenmesini beklediklerini belirterek, "2018 yılında Döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısının kalkarak, gıda fiyatlarında beklenen aşağı yönlü eğilimin katkısıyla yıllık enflasyonun daha da aşağılara ineceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Yıllık TÜFE artış hızı düşüş eğiliminin üst üste 3. ayda da sürdüğüne işaret eden Elvan, enflasyonun temmuzda yüzde 9,79'a gerilediğini ve tek haneye indiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Elvan, temmuzda yıllık enflasyonda kaydedilen gerilemeye en çok katkının giyim ve ayakkabıyla gıda ve alkolsüz içecekler gruplarından geldiğine dikkati çekerek, "Gıda fiyatlarındaki artışa yönelik aldığımız ve alacağımız tedbirlerin enflasyonla mücadelemize olumlu katkı vermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu ve bunu koruduğunu belirten Elvan, aldıkları tedbirler ve bundan sonra atacakları adımlarla ekonominin hedeflerine hızla ilerleyeceğinin altını çizdi. Elvan, önümüzdeki aylarda baz etkisi nedeniyle enflasyonda bir miktar yukarı yönlü eğilimin görülebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sıkı para politikası, ticaret ortaklarımızla ihracattaki olumlu seyir ve özellikle referandum sonrası oluşan güven ortamına bağlı olarak son dönemde yabancı sermaye girişindeki artışla birlikte Döviz kurunda istikrarın devam etmesi, emtia fiyatlarının mevcut seviyelerini koruması ve aralık ayındaki olumlu baz etkisiyle yıl sonunda TÜFE yıllık artış hızının tek hanede neticelenmesini bekliyoruz. 2018 yılının ilk aylarından itibaren Döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısının kalkarak, gıda fiyatlarında beklenen aşağı yönlü eğilimin katkısıyla yıllık enflasyonun daha da aşağılara ineceğini tahmin ediyoruz."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5544 Değişim: 0,02%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,8830 Değişim: 0,05%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.429,95 Değişim: -0,01%
Düşük 2.426,36 24.04.2024 Yüksek 2.433,36
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.