Gözler Merkez Bankası'nda! İşte ekonomistlerin beklentisi

10.09.2019 - 12:47 | Son Güncelleme :
Gözler Merkez Bankası'nda! İşte ekonomistlerin beklentisi | Ekonomi Haberleri

Ekonomistler, Para Politikası Kurulu'nun perşembe günkü toplantısında politika faizinin 250-275 baz puan arasında düşürüleceğini tahmin ediyor.

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde 250-275 baz puanlık indirim beklerken, takip eden iki toplantıda da faizlerdeki süreceğini tahmin ediyor.

Merkez Bankası PPK toplantısının altıncısı 12 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek. Bir önceki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 425 baz puanlık indirimle yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekilmişti.

Haberin Devamı

Ekonomistler, temmuz ayındaki güçlü faiz indiriminin ardından bu ayki toplantıda da politika faizinin 250-275 baz puanlık düşüşle yüzde 17-17,25'e indirileceğini tahmin ediyor.

##$HABER_1457246$##

Enflasyondaki düşüş trendinin sürmesi ve gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci para politikalarının desteğiyle faiz indirimlerinin süreceğini değerlendiren analistler, piyasaların 24 Ekim ve 12 Aralık'taki PPK toplantılarında da toplamda 200-250 baz puanlık ilave bir faiz indirimini fiyatladığını dile getiriyor.

"YIL SONU POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 16 CİVARINDA OLABİLİR"

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, anketlerde faiz indirimine ilişkin medyan beklentinin 250-275 baz puan civarı olduğunu söyledi.
Faiz indiriminin bu beklentiyi karşılayacağını ve sınırlı da olsa aşma ihtimali bulunduğunu belirten Bürümcekçi, Kurul'un, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin yüklü faiz indiriminin olduğu temmuz toplantısında, "Parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir." olarak değiştirildiğini anımsattı.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, bunun ise, bankanın gelecek enflasyon beklentileri ve enflasyonun ana eğilimini baz alıp buna Türkiye için makul olacak bir reel faiz ekleyerek hesaplayacağı patikaya uygun bir şekilde politika faizini belirlemeye devam edeceği anlamına geldiğini ifade etti.

Ancak, TCMB Başkanı Murat Uysal'ın reel faiz seviyesi için Enflasyon Raporu'nda sunumunda bir paylaşımda bulunmadığını hatırlatan Bürümcekçi, "Türkiye'nin risk priminin 400'ün hemen altında olması ve diğer gelişmekte olan ülkelerin politika reel faizleri dikkate alındığında TCMB'nin baz senaryosunda politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 16 civarına yaklaştırma hesabı olduğu söylenebilir." diye konuştu.

Bürümcekçi, karar metninde enflasyona yönelik gidişattan memnuniyetin ve ileriye dönük olumlu beklentilerin aktarılacağını söyledi.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci adımlarının TCMB başta olmak üzere gelişmekte olan ülke merkez bankalarına çok etkisi olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirten Bürümcekçi, şunları kaydetti: "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl mayıs ayında ilk sinyallerini verdiği para politikasında ani dönüş olmasaydı, TCMB'nin parasal gevşemeye gitmesi bu kadar kolay olmayabilirdi. Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ilave gevşeme adımlarında piyasa beklentisini karşılaması durumunda TCMB’nin manevra alanı genişleyecek, ancak sürpriz olsa da bu süreçte bir kesinti olursa bu da TCMB'nin önüne bir engel olarak çıkabilecektir."

"İNDİRİMLER DEVAM EDECEK"

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen da Para Politikası Kurulu toplantısında 250 baz puan indirim beklediklerini söyledi. Yılın geri kalanında da faiz indirimlerinin devam edeceğine dikkati çeken Gökşen, politika faizinin yılı yüzde 15,5 civarında bitirmesini öngördüklerini ifade eti.

Gökşen, söz konusu beklentileri TCMB Başkanı Murat Uysal'ın daha önceki açıklamalarında belirttiği indikatörler çerçevesinde oluşturduklarını anlattı. Buna göre reel politika faizindeki düşüşün dolayısıyla rakip ülke karşılaştırmalarında diğer ülkelere kademeli olarak yakınlaşan, diğer taraftan ülke risk primlerini göz önüne bulunduran bir tahmin patikası oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Gökşen, "Bir önceki toplantıda karar notunda belirtilen 'Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir.' söyleminin tekrar edilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

"ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ MERKEZ BANKASININ ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR"

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise PPK toplantısında faiz indirim beklentilerin 250 baz puan seviyesinde, takip eden iki toplantıda da toplamda 200 baz puan indirim beklediklerini söyledi.

Son enflasyon verisindeki olumlu sürprizin, çekirdek enflasyondaki düşüşün ve gelecek aylarda enflasyondaki düşüşün sürecek olmasının faiz indirimi konusunda Merkez Bankasının elini güçlendirdiğini ifade eden Kömürcüoğlu, son enflasyon verisi sonrasındaki enflasyon momentumu nedeniyle yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 14'ten yüzde 12,5'e indirdiklerini belirtti.

Kömürcüoğlu, beklentileri dahilinde bir faiz indiriminin para politikası reel faizini yüzde 4,2 seviyesine çekeceğini ve bu rakamın gelişmekte olan ülke emsalleri arasında halen en yüksek reel faize işaret ettiğini dile getirdi.

Merkez Bankasının PPK toplantısında vereceği mesajın yılın kalan iki toplantısında atacağı adımları anlamak adına yakından takip edileceğini söyleyen Kömürcüoğlu, "Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci adımları TCMB ve diğer gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz indirimlerine gitmesinde uygun ortam sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans'ın Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne katılan 18 ekonomist politika faizinde indirim bekliyor. Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin indirim beklentilerinin medyanı 250 baz puan oldu. Bütün ekonomistler faiz indirimi beklerken, tahminler en düşük 175, en yüksek 375 baz puan indirim arasında yer aldı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,68% Hacim : 59.285 Mio.TL Son veri saati : 15:21
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3548 Değişim: 0,12%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9940 Değişim: -0,20%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,37 Değişim: 0,21%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.