Gözler Fed'in toplantı tutanaklarında! Bu veriler takip edilecek

18.08.2021 - 09:17 | Son Güncelleme :
Gözler Fed'in toplantı tutanaklarında! Bu veriler takip edilecek | Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalarda dün satış ağırlıklı bir seyir izlenmesinin ardından gözler bugün ABD Merkez Bankasının (Fed) temmuz ayı toplantı tutanakları ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verilerine çevrilirken, yeni günün Asya borsaları ve endeks vadelileri tarafında pozitif başladığı görülüyor.

Dünya çapında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında delta varyantının yayılımına ilişkin endişeler ve bu paralelde alınan yeni kısıtlama tedbirleri ile Afganistan kaynaklı jeopolitik risklerdeki artış, pay piyasalarını baskılamaya devam ediyor.

Makroekonomik verilerin karışık sinyaller vermeye devam etmesi de risk iştahında azalışı beraberinde getirirken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı açıklamalar ekonomik gidişata yönelik bu belirsizlikleri destekledi.

Haberin Devamı

Powell, Kovid-19 salgınının hala ekonomik faaliyete gölge düşürdüğünü belirterek, "Salgını atlatmaya devam ederken, Fed'in ekonomiyi dikkatle izlemesi gerek. Ekonominin nasıl değiştiğini ve bankanın politikası üzerindeki etkilerini anlamaya çalışmalıyız. Delta varyantının ekonomi üzerinde önemli etkilerinin olup olmayacağının henüz net olmadığını söyleyebilirim." dedi. Fed'in Kovid-19 salgını karşısında acil durum araçlarını etkili bir şekilde kullandığını vurgulayan Powell, acil durum ortadan kalktığı için bu araçları tamamen kaldırma sürecinde olduklarını ifade etti.

Analistler, Powell'ın açıklamalarının ardından gözlerin bu akşam Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 27-28 Temmuz'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklara çevrildiğini belirterek, yatırımcıların ekonomik belirsizliklerin para politikalarına nasıl yansıyacağına dair daha fazla netlik aradığını söyledi.

Öte yandan dün ABD'de temmuzda bir önceki aya kıyasla perakende satışlar yüzde 1,1 ile sert düşerken, sanayi üretimi yüzde 0,9 artışla beklentileri aştı. Verilerin ardından son dönemde rekor üstüne rekor kıran New York borsasında, gelen kar realizasyonlarının da etkisiyle satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Dünkü kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 0,67 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 değer kaybetti.

Haberin Devamı

Dolar endeksi dün yüzde 0,3'lük artışla 92,9 seviyelerinden günü tamamlamasının ardından bugün yükselişini sürdürerek 93,1 seviyelerinde dengelendi. Dün risk iştahı azalan yatırımcının tahvil piyasasına yönelimi ile ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 0,22'nin altına inerek 12 günün en düşük seviyesini gördü. Tahvil faizlerinin bugün nispeten kayıplarını telafi ettiği ve yüzde 1,28 seviyelerinde dengelendiği görülürken, ABD endeks vadelilerinin yeni güne yükselişle başlaması dikkati çekiyor.

Avrupa borsalarının da son dönemdeki yükselişine ara vererek dün günü karışık bir seyirle tamamladığı görülürken, artan Kovid-19 vaka sayıları endekslerin bu seyrinde etkili temel gelişme olarak öne çıkıyor. İngiltere'de Kovid-19 salgınında yaklaşık son 5 aydaki en yüksek günlük can kaybı kayıtlara geçerken, Avrupa tarafında tur operatörlerinde tatil paketi ve havayolu şirketlerinde uçuş iptallerinin arttığı bildirildi. Makroekonomi veri tarafında ise Avro Bölgesi'nde ikinci çeyrek büyümenin çeyreklik bazda yüzde 2 ve yıllık yüzde 13,6 ile beklentiler paralelinde gerçekleştiği izlendi.

Bu gelişmelerle Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 yükseldi, Almanya'da DAX endeksi ise yatay seyretti. Avro/dolar paritesi, dün 1,17 sınırına kadar gerilemesinin ardından bugün yatay hareket ediyor. Avrupa endeks vadelilerinin ise yeni güne yükselişle başladığı görülüyor.

Asya tarafında Japonya'da genişletilen Kovid-19 tedbirleri ve Çinli regülatörlerin piyasa düzenlemeleri yatırımcı fiyatlamalarında etkili olmaya devam ederken, uzun süredir düşüşte olan endekslerin bugün yükselişe geçtiği görüldü. Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 ve Japonya'da Nikekki 225 endeksi yüzde 0,8 yükseldi.

Yurt içinde ise dün küresel piyasalarda azalan risk iştahına karşın TL varlıkların güçlü seyrini koruması dikkati çekerken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,44 artarak günü 1.461,69 puanla 2 ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. Dolar/TL paritesi ise dün aşağı yönlü hareketini 4'üncü işlem gününe taşıyarak 8,3830 ile iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün 8,43 seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Haberin Devamı

Analistler, ekonomik gidişata ve para politikalarının geleceğine yönelik belirsizliklerin devam ettiğini belirterek, bu akşam açıklanacak temmuz ayı FOMC toplantı tutanaklarının pay piyasalarının bundan sonraki seyri açısından önemli olduğunu söyledi.

Bugün ayrıca yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmelerinin, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve İngiltere'de enflasyon ile ABD'de konut başlangıcı verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.470 puanın direnç, 1.340 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 İngiltere, temmuz ayı TÜFE
10.00 Türkiye, haziran ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu
12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı TÜFE
15.30 ABD, temmuz ayı konut başlangıçları
21.00 FOMC temmuz ayı toplantı tutanakları


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.