"Gıda enflasyonunu düşürmek için kararlar kapıda"

27.08.2017 - 22:23 | Son Güncelleme :
"Gıda enflasyonunu düşürmek için kararlar kapıda" | Ekonomi Haberleri

Şimşek, "Ülkemizde yaklaşık 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için aldığımız kararlar, ekim ayı gibi hayata geçmiş olacak" dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yapısal sorunlara yönelik çok önemli kararlar aldıklarını belirtti.

Belli takvim aralığında geniş katılımla toplanan Gıda Komitesi'nin son derece etkin ve verimli çalıştığını ifade eden Şimşek, toplantılarda gıda enflasyonunu artıran her konunun masaya yatırıldığını ve orta ve uzun vadede çözüm odaklı değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Daha önce gıda fiyatlarındaki oynaklığı azaltmak için kısa vadeli tedbirleri uygulamaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, "Şimdi gıda arzını artıracak yapısal tedbirleri uygulamaya koyacağız" ifadesini kullandı.

Yaptıkları toplantılarda yaş meyve-sebze ve et fiyatlarında son dönemde belirginleşen artış eğilimi ve aşırı oynaklığa kalıcı çözüm getirecek tedbir önerilerinin görüşüldüğünü dile getiren Şimşek, yapısal sorunlarla etkin mücadele edecek çalışmalarda son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Şimşek, toplantılarda temel gündem maddesinin yaş meyve-sebze tedarik zincirindeki yüksek fire oranlarını düşürmeye ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmaya yönelik tedbirler olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaş meyve-sebzede yüzde 25-30’lara varan fire oranları iç piyasada yıllık yaklaşık 100 milyar liraya ulaşan perakende ticaret hacmi düşünüldüğünde çok büyük maddi kayba işaret ediyor. Fire oranları çeşitli ürünlerde özellikle mevsim şartlarının ağırlaştığı dönemlerde yüzde 50’lere ulaşabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek firenin hem ürün kaybına yol açarak yurt içi arzı azalttığına hem de fiyat oynaklıklarını beslediğine işaret eden Şimşek, söz konusu fire oranlarını en aza indirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uzun süredir yürütmekte olduğu çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:

"Yaptığımız son Gıda Komitesi toplantısında nihai değerlendirme yapılarak karar alındı. Buna göre yaş meyve-sebze ürünleri hasat sonrasında uluslararası standartlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlar kullanılarak paketlenecek. Paketlenen ürünler satış noktalarına frigorifik (soğutuculu) dorselerde taşınacak. Perakende satış noktalarında da soğutuculu reyonlarda sergilenecek. Bu uygulamalar zorunlu olacak. Uygulamaya ilişkin standartlar uluslararası normlarla uyumlu olacak şekilde belirlendi. Söz konusu standartlar kısa süre içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin yol haritasını da belirledik. Gerekli görülen durumlarda intibakı kolaylaştırıcı teşvik ve destekler de gündeme gelebilecek."

"MEYVE SEBZEDE AŞIRI OYNAKLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Yaş meyve-sebze tedarik zincirine yönelik bu kararların sektöre ilişkin çok önemli ve radikal bir yapısal dönüşüm hamlesi niteliği taşıdığını vurgulayan Şimşek, fire oranlarının azaltılması ile yaratılacak sadece 1 yıllık ilave ekonomik değerin bile çok büyük kazanımlara karşılık geldiğini söyledi. Şimşek, "Mevcut fire oranlarını yarı yarıya bile azaltabilirsek bunun ekonomimize katkısı yılda 15-20 milyar lira civarında olacak." dedi.

Bu uygulamalarla sadece israfın önüne geçilmekle kalınmayacağını, aynı zamanda dünya standartlarında modern gıda lojistik süreçlerine sahip olunacağını bildiren Şimşek, hijyen koşullarında da önemli iyileşmeler sağlanacağını, kayıt dışılık azalacağını ve yaş meyve-sebzede sağlıklı fiyat oluşumu sağlanarak aşırı oynaklığın önüne geçileceğini vurguladı.

MODERN TOPTANCI HALLERİ GELİYOR

Paketleme, nakliye ve perakende satış süreçlerindeki lojistik iyileştirmelerin etkili olabilmesi için toptancı hallerinde de modernizasyon yapılması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Mevcut durumda toptancı hallerinin fiziksel altyapıları söz konusu lojistik standartların uygulanmasını zorlaştıracak nitelikte. Bu gözlemden hareketle Gıda Komitesi ülke çapındaki toptancı hallerinin dünya standartlarında modernize edilmesine ilişkin önemli bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı’ndan sonra gerçekleştirilecek ilk Gıda Komitesi toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu konuya ilişkin önereceği reform paketi değerlendirilecek ve kararlar alınacak. Bu kararlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde yaş meyve-sebze sektöründe hızlı büyüme, ihracat potansiyelinde önemli ölçüde artış, hijyen koşullarında belirgin iyileşme, ürün kalitesinde iyileşme ve sağlıklı fiyat oluşumu öngörülüyor."

"YEM MALİYETLERİNİ KALICI OLARAK DÜŞÜRECEK TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, toplantının diğer önemli gündem maddesinin ise et fiyatları olduğuna dikkati çekerek, et maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ının yem maliyetlerinden oluştuğu gerçeğinden hareketle, bu maliyetlerin alt bileşenlerinin değerlendirildiğini ifade etti.

Kısa vadede yem maliyetlerini baskılamak amacıyla hali hazırda ithalata konu çeşitli yem ham maddelerinin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verildiğini aktaran Şimşek, ayrıca yem maliyetlerini kalıcı olarak düşürecek orta vadeli tedbir önerilerinin de gündeme geldiğini belirtti.

Şimşek, kaba yem arzını artırmak amacıyla mera ıslahı ve yem bitkisi üretimine ilişkin çeşitli hususlar tartışıldığını ve ilgili kurumların ilave çalışmalar yapmak üzere yetkilendirildiğini bildirdi.

Mevcut hayvancılık desteklerinin etkinliğinin değerlendirilerek teşvik ve desteklerin ihtiyaç duyulan öncelikli alanlara yönlendirilmesine ilişkin de ilave çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getiren Şimşek, bu çalışmaların kısa süre içerisinde sonuçlandırılarak karar aşamasına getirileceğini kaydetti.

"ÖZEL SEKTÖRÜN İLGİSİ CESARET VERİCİ"

Lisanslı depo kullanımına ilişkin alternatif model önerilerinin de ele alındığı toplantıda Komite’nin daha önce talep etmiş olduğu teknik çalışmalara ilişkin TMO tarafından bilgi sunulduğunu ifade eden Şimşek, lisanslı depo kapasitenin artırılmasına yönelik uygulamaya konulan teşviklere özel sektörün ilgisinin cesaret verici olduğunu söyledi.

Şimşek, "Gıda Komitemiz önümüzdeki dönemde de sık aralıklarla toplanarak tarım ve gıda sektörüne ilişkin yapısal sorunlara neşter atacak kararlar almaya devam edecek. Ülkemizde 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için yapısal sorunlara yönelik aldığımız bu kararlar, ekim ayı gibi hayata geçecek." dedi.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,4138 Değişim: -0,19%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6058 Değişim: -0,36%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,59 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.