Gelir vergisinde son hafta

28.03.2022 - 09:22 | Son Güncelleme :
Gelir vergisinde son hafta | Ekonomi Haberleri

Gelir vergisi ödemekle yükümlü milyonlarca mükellef için kritik dönemece girildi. Geçen yıl elde edilen gelirler için beyanname vermesi gerekenlerin 31 Mart’a kadar süreci tamamlamaları gerekir. İlk taksit ödemesinin de bu ayın sonuna kadar yapılması şart.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; 2021 yılında elde edilen gelirlerin beyan edilmesi için son haftaya girildi. Ticari kazanç, zirai kazanç, ücret geliri, serbest meslek kazancı, kira geliri, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlar (değer artışı kazancı ve arızi kazançlar) için yıl boyunca elde edilen yıllık kazancın gelir vergisi beyannamesi verilerek beyan edilmesi gerekiyor. 1 Mart’ta başlayan beyan dönemi 31 Mart 2022 tarihinde bitecek. İlk taksidin de yine 31 Mart tarihine kadar ödenmesi şartı var.

Haberin Devamı

7 BİN LİRA ÜSTÜ KİRA GELİRİNİZ VARSA

Geçen yıl kira geliri elde eden evsahiplerinin ve işyeri sahiplerinin 31 Mart tarihine kadar beyanname vermesi gerekiyor. Konuttan 7 bin lira, işyerinden ise 53 bin liranın üstünde gelir elde edilmişse bu gelirler beyan edilecek. Evini aylık 550 lira kiraya veren bir evsahibi yıllık bazda 6 bin 600 lira gelir elde etmiş olacak. Sınır 7 bin lira olduğu için beyanname verilmesine gerek yok. Ev 600 liraya kiraya verilmişse yıllık gelir 7 bin 200 liraya denk geliyor, sınır aşıldığı için beyanname verilmesi gerekiyor. Konutta tek mesken için istisna uygulanıyor. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamıyor. Kira gelirinin elde edilmesinde tahsil esasına bakılıyor. Örneğin kira bedeli çek ile ödenmişse de nakden tahsilat sayılıyor. Ya da kiracı geçmiş yıllara ait olarak kira bedellerini ilgili yılda ödemişse, tahsil edilen yılın beyan edilmesi gerekiyor. 2018, 2019 ve 2020 y1llarına ait kira gelirlerinin toplu olarak 2021 yılında tahsil edilmişse, bu gelirler 2021 yılının geliri sayılıyor.

Haberin Devamı

2021 yılında elde edilen gelirler Hazır Beyan Sistemi ile de beyan edilebiliyor. Bu sistemden; sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratları ayrı veya birlikte elde eden mükellefler yararlanabiliyor. Kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler sistem üzerinden beyanname veremeyecek. Sisteme Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr internet adresinden ulaşabiliyor. Hazır Beyan Sistemine; https://hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden (Kullanıcı girişi, e-Devlet Yöntemi veya Yabancı Kimlik Numarası ile Giriş) yapılabiliyor. Beyanname Hazır Beyan mobil uygulaması aracılığıyla cep telefonlarından da gönderebiliyor. Sisteme giriş yapıldığında hazırlanmış olan gelir vergisi beyannamesi ekrana yansımış oluyor.

EVİNİ 5 YIL İÇİNDE SATANLAR DİKKAT

Beyanname üzerinde gerekli kontroller, düzeltmeler ve varsa gider, indirim gibi eklemeler yapıldıktan sonra onaylanabiliyor, elektronik ortamda kayıt alınmış oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı değer artış kazancı kapsamına girdiği mükellefleri SMS ile uyardı. Bir bedel ödeyerek elde edilen gayrimenkulün 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak sayılıyor. Gayrimenkulün 5 yıllık süre geçtikten sonra satılması durumunda elde edilen gelir, vergiye tabi değil. Beş yıllık sürenin hesabında gün olarak hesaplama yapılıyor. Gayrimenkullerin ivazsız (karşılıksız) şekilde elde edilmesi değer artışı kazancının konusuna girmiyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazancının, 2021 yılı için 19 bin lirası gelir vergisinden istisna. Değer artışı kazancı elde eden mükelleflerin, gelirlerini elde edildiği yılı izleyen mart ayında beyan etmeleri gerekiyor. Geçen yıl evini 5 yıldan önce satanların 31 Mart tarihine kadar beyanname vermesi gerekiyor. İlk taksit için de mart sonuna kadar süre var. İkinci taksitin temmuz ayında ödenmesi gerekiyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: -0,18% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,5207 Değişim: 0,23%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5314
Açılış: 32,4475
34,8173 Değişim: 0,28%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8634
Açılış: 34,721
2.473,94 Değişim: 0,47%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,61
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.