Fed faiz kararını açıkladı! Piyasalar ne tepki verdi?

10.06.2020 - 21:21 | Son Güncelleme :
Fed faiz kararını açıkladı! Piyasalar ne tepki verdi? | Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası Fed politika faizini yüzde 0.00 – yüzde 0.25 aralığında sabit tuttu. Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Özsoy, piyasaların Fed'e tepkisini değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ABD ve dünya genelinde ekonomik sıkıntılara neden olduğuna işaret edilen açıklamada, bankanın bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya, böylece maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini desteklemeye kararlı olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

SALGIN ORTA VADEDE EKONOMİK GÖRÜNÜM ÜZERİNDE ÖNEMLİ RİSK OLUŞTURUYOR

Açıklamada, salgın ve halk sağlığını korumaya yönelik alınan önlemlerin, ekonomik faaliyette sert düşüşler ve iş kayıplarına neden olduğu anımsatılarak, zayıflayan talep ve önemli ölçüde düşüş gösteren petrol fiyatlarının tüketici enflasyonunu düşürdüğü aktarıldı.

Şirketlere ve hane halkına kredi akışını desteklemeye yönelik politika önlemleriyle finansal koşulların iyileştiğine dikkat çekilen açıklamada, halk sağlığı krizinin yakın dönemde ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam edeceği ve orta vadede ekonomik görünüm üzerinde önemli riskler oluşturduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu gelişmeler doğrultusunda Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) federal fon oranı için hedef aralığını yüzde 0 ila 0,25 arasında tutmaya karar verdiği kaydedildi.

HEDEF ARALIĞINI SÜRDÜRME SİNYALİ

Fed'in açıklamasında, ekonominin son sıkıntıları atlattığından ve maksimum istihdam ile fiyat istikrarı hedeflerine ulaşma yoluna girdiğinden emin olana kadar söz konusu hedef faiz aralığının sürdürülmesinin beklendiği aktarıldı.

Komitenin, halk sağlığıyla ilgili bilgiler de dahil olmak üzere ekonomik görünüme ilişkin gelişmeleri izlemeye devam edeceği belirtilen açıklamada, ekonomiyi desteklemek için uygun araçların kullanılacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, hane halkı ve işletmelere yönelik kredi akışını desteklemek için Fed'in gelecek aylarda hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını artıracağı kaydedildi.

Büyük ölçekli gecelik ve vadeli repo işlemlerinin de devam edeceği belirtilen açıklamada, Komitenin gelişmeleri yakından takip edeceği ve uygun adımları atacağının altı çizildi.

AMERİKAN EKONOMİSİ İÇİN BU YIL YÜZDE 6,5'LİK DARALMA BEKLENTİSİ

ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisinin yüzde 1,8 seviyesine çekildiği kaydedilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 daralacağı, 2021'de yüzde 5, 2022'de ise yüzde 3,5 büyüyeceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, Fed'in fonlama oranına ilişkin medyan beklentisinin ise 2020, 2021 ve 2022 yılları için yüzde 0,1, uzun dönem ortalama faiz beklentisinin ise yüzde 2,5 olduğu kaydedildi.

İşsizlik oranına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, ülkedeki işsizliğin bu yıl yüzde 9,3, 2021'de yüzde 6,5 ve 2022'de yüzde 5,5 olacağının öngörüldüğü ifade edildi.

PİYASALAR FED'E NE TEPKİ VERDİ?
Murat Özsoy - Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı

FED’in faiz oranı kararını açıklamasının hemen ardından ABD Dolarının küresel para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladığını gördük. ABD Doları; Euro karşısında %0,43, İngiliz sterlini karşısında %0,53, Japon Yeni karşısında %0,47, Çin Yuan’ı karşısında %0,44 oranında değer kaybetti. Kararın açıklanmasından yarım saat sonra ise kayıplar daha da artarak Euro/Dolar paritesi 1.1409; GBP/USD paritesi 1,2779 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak asıl ilginç değişim ABD Endekslerinde yaşanmaya başladı ki FED Kararının açıklanması sonucunda yükselişe geçen endeksler FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması esnasında düşüşe geçmeye başladılar. Dow Jones Endeksi %0,33 oranında kayıplar sergilerken Nasdaq ve S&P500 inişli çıkışlı bir seyir izlemeye başladı. ABD Endekslerinde Banka hisse senetlerinin ise %8’lere varan kayıplar sergilediğini gördük. Bundaki en önemli etkenin, FED’in 2020-2021-2022 yıllarında faiz oranlarında değişime gitmeyeceği ve şu andaki seviyesini koruyacağını açıklamasının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Basın toplantısında FED Başkanı Powell’ın kendisine yöneltilen hemen her soruda konuyu istihdam ve enflasyona çekmesi de dikkatlerden kaçmadı. Bu noktayı da “FED olarak biz reel ekonomi hedeflerine odaklandık” diyerek dile getirerek vurguladı. FED’in ana odağının uzun vadede iş güvenliği piyasasını salgın etkilerinden kurtarmak ve enflasyon hedeflemesi için de ekonominin patikaya girmesini sağlamak olduğunu belirtti. FED’in medyan politika faizi, büyüme ve işsizlik tahminlerini revize etmiş olmasına rağmen Jerome Powell ana hedefte bir değişme olmadığını vurguladı.

FED Başkanının bu açıklamaları sonrasındaki ilk gelişmeleri de göz önünde bulundurarak haftanın geri kalanında; ABD Doları Endeksinin 96-95 bandı arasında dalgalanmasını, Ons Altın’ın $1.736 seviyesinde yatayda sürebileceğini ve olası geri çekilmelerde $1730-$1700 arasında yer bulmaya çalışmasını, USD/TL paritesinin de 6,79 seviyesini aşmasının zor göründüğünü söyleyebiliriz.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.