"Enflasyon çift haneye çıkabilir" Uzmanlar değerlendirdi

03.02.2017 - 12:34 | Son Güncelleme :
"Enflasyon çift haneye çıkabilir" Uzmanlar değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Ocak ayı enflasyonu yüzde 2.46 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon ise yüzde 9.22 oldu. TÜFE beklentisi 1.78, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.35 seviyesindeydi. Uzmanlar açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

MART AYINDA ENFLASYON ÇİFT HANEYİ GÖREBİLİR

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Sepetin yeniden ağırlıklandırılması sonrasında açıklanan ilk veriler çerçevesinde, ekonomist beklentileri ve resmi beklentilerin de üzerinde bir enflasyon gerçekleşmesi olduğunu görmekteyiz. Hafta içinde açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) verileri aylık artışın %2 üzerinde gerçekleşebileceğini ortaya koymuştu. Böylece enflasyon %9 – 9,5 bandına girmiş oldu. Tabii %2,46’nın biraz aşırı bir artış olduğunu da belirtmek gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Alt kalemleri incelediğimizde bir önceki aya göre %6,37 artan gıda ve alkolsüz içecekler, %4,66 artan sağlık ve %3,24 artan ulaştırma kalemlerinin etkili olduğunu belirten Erkan, "Kur geçişkenliği fiyatların üzerinde etki etmekle beraber, fiyat ayarlamalarının da etkisi Ocak ayını biraz daha özel kılmaktadır. Mevsimsel koşullar ve hava şartları gıda enflasyonunu sebze ve meyve özelinde artırmış görünüyor. Enerji fiyatlarında Aralık ayında görülen yükselişin de ulaştırma fiyatları üzerinde etkili olduğu görülmektedir. İlaç fiyatlarına yapılan zam da sağlık sektörü fiyatlarındaki artışı açıklamaktadır" şeklinde devam etti.

##$HABER_1436917$##

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Korkarım enflasyon beklentileri de yükselecek. Kurun maliyetleri artırması sonucu yapılacak zamlar Mart ayında enflasyonun çift haneyi görmesine neden olacaktır. Öngörümüz Mart ayından sonra en az 3 aylık süre boyunca enflasyonun çift hanede seyretmesi yönündedir. Yıl sonu enflasyon tahminlerinde de yukarı yönlü risk teşkil eden kur faktörü, ortalama kur seviyesinin geçen senenin üzerinde olmasından dolayı yıl sonunda da %9 seviyesinde bir enflasyon gerçekleşmesi olmasına neden olabilecektir. Zayıf talebe rağmen, kur geçişkenliğinin fiyatlara bu denli yansıması da düşündürücüdür. 

Haberin Devamı

Bu noktada da enflasyonun gitmesi öngörülen seviyelerin Merkez Bankası’nın politika ve faiz duruşu bakımından işini zorlaştıracağını öngörebiliriz. Hali hazırda efektif piyasa fonlaması %10,34 seviyesine kadar sıkılaştırıldı. Bu TRY sıkılaştırmasının kısa vadede devam ettirilmesi gerekecek. Belki ilave sıkılaşma tedbirleri gerekebilir, faiz koridorunun genişletilmesinin de bu ihtimaller içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

KUR GEÇİŞKENLİĞİ ETKİLİ OLUYOR

IşıkFx Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Yılın ilk enflasyon rakamı %9.22 ile son 1 yılın en yükseğinde açıklandı. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili oluyor. İlk çeyrek boyunca da bunun etkilerini görmeye devam edebiliriz" dedi.

Nalbantlı şöyle devam etti: "En yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Sağlık ve ulaştırma ise bu grubu takip etmiş. Son dönemde muayene ücretlerine yapılan zamlar bu yükselişte etkili oldu. İlaç fiyatlarındaki artışın Şubat ayından itibaren devreye girmesi enflasyonda yukarı yönlü katkı yapacaktır. Enflasyonda gıdanın dışında kurdaki yükselişten etkilenen kalemlere dikkat etmemiz gerekiyor.

Üretici fiyatlarındaki artış diğer dikkat çeken nokta. %13.69 artış gösteren ÜFE kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklanıyor. Bu artış fiyatlara yansıyor yansıyor. Enflasyonu yukarı yönlü etkilerken tüketimi baskılıyor.

Bugün beyaz eşyada Nisan ayına kadar ÖTV oranı yüzde 7 yerine yüzde 0 olarak uygulanacağı, aynı şekilde mobilya ürünlerinde KDV oranı ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak belirlendiği açıklandı. Bu düzenleme de enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir.

Genel olarak baktığımızda enflasyonda yukarı yönlü baskının devam ettiğini düşünüyorum. Kur geçişkenliği devam edecek. Özellikle Mart ve Nisan aylarında enflasyonun %11’lere yaklaştığını görebiliriz."

Haberin Devamı

ÇETİNKAYA'NIN SUNUMU ARTIŞA İŞARET EDİYORDU

XTB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Ocak ayında aylık bazda yüzde 2,46 oranında artışla piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde fiyatı düşen tek kalem giyim ve ayakkabı olurken, en yüksek fiyat artışı yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.Ocak ayında ülke çapında yaşanan olumsuz hava koşulları işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni olarak öne çıkıyor. Öte yanda, geçtiğimiz ay hızla yükselen döviz kurları da enflasyon rakamlarına yansıyor. Ocak ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 9,22 seviyesine yükseldi" şeklinde belirtti.

Toktay açıklamalarına şöyle devam etti: "Raporda dikkat çeken detaylardan biri de sağlık sektöründe görülen yüzde 4,66 oranındaki yükseliş oldu. Yılsonunda belirlenen zamların etkisiyle sektörde yaşanan fiyat yükselişi de enflasyondaki beklenti üzeri gerçekleşmede etkili olmuş görünüyor.Bu hafta yayınlanan 2017 yılı ilk enflasyon raporu ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumu, Ocak ayında belirgin enflasyon artışına işaret etmekteydi. Kurdaki hareketlilik ve işlenmemiş gıda fiyatlarıyla birlikte enflasyonda yükseliş eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini düşünmekteyiz. Bu durumu destekleyen bir diğer faktör de, artan enerji maliyetleriyle birlikte üretici enflasyonunda devam eden yükseliş eğilimi olmakta. Beklenti üzeri gerçekleşme ile Türk Lirası’nda değer kaybı gözlemledik. Ancak USD/TRY paritesi 3,75 üzerinde kalıcı olamadı ve denge arayışına girdi. Son dönemde merkez bankasının müdahalesi TL’de değer artışını desteklerken, Dolar Endeksi’ndeki gerileme de pariteye düzeltme için fırsat verdi. Toparlamak gerekirse; paritede raporla birlikte yaşanan yükselişin sınırlı kalmasını bekliyor, kurdaki yön arayışının küresel ekonomik gelişmeler ile devam etmesi olasılığını yüksek görüyoruz."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.