Enerjide yıla damgasını vuran yatırım: STAR Rafineri

27.12.2018 - 14:35 | Son Güncelleme :
Enerjide yıla damgasını vuran yatırım: STAR Rafineri | Ekonomi Haberleri

STAR Rafineri Genel Müdürü İlter, "Hedefimiz, 2019’un başında tam kapasiteye çıkmak. Şu anda ilk ürünleri ürettik ve ürettiğimiz ürünleri de ocak ayından itibaren piyasaya, tüketicilerin kullanımına sunmaya başlayacağız" dedi.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, rafinerinin 19 Ekim’deki açılışından bu yana ünitelerin test aşamalarını tamamlayarak kademeli bir şekilde devreye alındığını belirterek, "Hedefimiz, 2019’un başında tam kapasiteye çıkmak. Şu anda ilk ürünleri ürettik ve ürettiğimiz ürünleri de ocak ayından itibaren piyasaya, tüketicilerin kullanımına sunmaya başlayacağız." dedi.

Haberin Devamı

İlter, 6,3 milyar dolar maliyetle Aliağa'da devreye giren ve tek kalemde en büyük yatırımlardan biri olan SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’deki son gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Rafinerinin 19 Ekim’de Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla açıldığını anımsatan İlter, daha sonra test çalışmaları tamamlanan ünitelerin kademeli olarak devreye alındığını söyledi.

##$HABER_1451691$##

İlter, STAR gibi büyük ve modern rafinerilerde her şeyin bir anda devreye giremediğini, komplike süreçlerin izlendiğini ve rafineride bin 200 döner ekipman, 50 binin üzerinde kontrol sistemi olduğunu anlattı. 
STAR Rafineri’nin dünyada en son teknoloji kullanan ve Endüstri 4.0’a hazır bir tesis olduğuna işaret eden İlter, "Birimler birbirine bağlı bir zincir şeklinde devreye alınıyor. Biz de planlarımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test çalışmaları sırasında, maliyetlerimizi etkileyecek majör bir problemle karşılaşmadık." diye konuştu.

"RAFİNERİDE BİN 100 İSTİHDAMLA OPERASYON SÜRECEK"

Söz konusu süreçlerin tamamlanmasının ardından yıl başında tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini aktaran İlter, rafinerinin geleceğine ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı:

"Hedefimiz, 2019’un başında tam kapasiteye çıkmak. Şu anda ilk ürünleri ürettik ve ürettiğimiz ürünleri de ocak ayından itibaren piyasaya, tüketicilerin kullanımına sunmaya başlayacağız. Rafineri tam kapasite devreye girdiğinde her ürünü aynı anda üretmek zorundayız. Bu yüzden tüm ürünler aynı anda ortaya çıkmış olacak. STAR’ın kuruluş felsefesinde petrokimya entegrasyonu da olduğu için ilk ürünü sembolik olması açısından kardeş kuruluşumuz olan Petkim’e vermek istiyoruz."

Haberin Devamı

Daha önce basına yansıyan ve rafinerinin tam kapasiteye çıkmasının geciktiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirten İlter, çalışmaların planlandığı şekilde devam ettiğini bildirdi.

İlter, rafinerideki işe alım süreçlerini de tamamladıklarını dile getirerek, bundan sonra bin 100 kişilik istihdam ile operasyonun süreceğini kaydetti.

"STAR İÇİN TOPLAM YATIRIM 7 MİLYAR DOLARI BULACAK"

İlter, 6,3 milyar dolar yatırım bedeli olan rafineri için bu miktarın yaklaşık yüzde 90’nın hayata geçirildiğini ifade ederek, önümüzdeki dönemde SOCAR Türkiye ve STAR Rafineri’nin planladığı başka yatırımlarının olduğunu da söyledi.

Söz konusu yatırımlardan birinin ikinci petrokimya tesisi olduğunu, diğer taraftan STAR Rafineri’nin depolama kapasitesini artırmaya yönelik bazı yatırımlarının da olacağına dikkati çekerek, "İkinci petrokimya tesisi ve rafinerinin depolama kapasitesini de artırmaya yönelik planlalarımızla birlikte STAR için toplam 7 milyar doları bulacak yatırımlar, 2021’e kadar devam edecek." ifadesini kullandı.

STAR Rafineri’nin devreye alınmasının hemen ardından SOCAR Türkiye’nin Aliağa yarımadasındaki yatırımlarını kapsayacak şekilde “özel endüstri bölgesi” statüsü verildiğini hatırlatan İlter, bu sayede artık tek muhataplarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olduğunu ve izin süreçlerinin de kısalmasını beklediklerini söyledi.

İlter, böylece yatırımcı olarak artık önlerini daha rahat görebileceklerini, aynı zamanda bazı teşviklerden de yararlanabileceklerine dikkati çekti.

"YENİ KANUN TEKLİFİ BAZI RAFİNERİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR"

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alt komisyona sevk edilen 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile İlgili Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin rafineri sektörüne olası etkilerini de değerlendiren İlter, dünyada yüzlerce petrol çeşidi olduğunu ve her petrolün kalitesine göre fiyatlandığını anlattı.

Türkiye’nin ulusal mevzuatına göre yerli petrolün ülke içinde rafineriler tarafından işlendiğini ve daha önce yerli petrolün fiyatında Ras Gharib petrolünün baz alındığını aktaran İlter, şunları kaydetti:

"Yeni düzenlemeyle Arap Heavy petrolünün fiyatının baz alınması öngörülüyor. Ras Gharib petrolüyle Arap Heavy petrolünün varili arasında 3,5-5 dolarlık fiyat farkı var. Yani bu teklife göre yerli petrolün fiyatı artacak. Bu da bazı rafinerilerin maliyetlerinde bir miktar artışa yol açabilir. Biz şu anda STAR Rafineri’de yerli petrol kullanmıyoruz ve 2019 yılı içinde de kullanmayacağız. İleride belki kullanabiliriz. Sonuç olarak bu teklif yasalaşırsa bazı rafinerileri olumsuz etkileyebilir.”

Yıllık ortalama 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan STAR Rafineri, tam kapasiteye çıktığında yaklaşık 5 milyon ton dizel, 1,6 milyon ton jet yakıtı, 1,5 milyon ton nafta, bir milyon ton reformat, 700 bin ton petrokok, 300 bin ton LPG ve 200 bin ton civarında kükürt üretecek.

Rafinerinin, Türkiye’nin cari açığının azalmasına yıllık ortalama 1,5 milyar dolarlık katkısı olacağı hesaplanıyor.  


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.986 Değişim: 2,03% Hacim : 39.920 Mio.TL Son veri saati : 12:26
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3281 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0511 Değişim: -0,20%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.282,91 Değişim: 0,24%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.