Ekonomide yoğun sonbahar mesaisi

31.08.2022 - 09:24 | Son Güncelleme :
Ekonomide yoğun sonbahar mesaisi | Ekonomi Haberleri

Ekonomi gündemi, eylül ayıyla birlikte hareketlenecek. 9 milyon vatandaşı ilgilendirecek düzenlemeler kapsamında, ilk olarak eylül ayı içerisinde orta vadeli program açıklanacak. KYK borçları, bazı alacakların silinmesi, Fiyat İstikrarı Komitesi’ni de içeren torba yasa, 2023 yılı bütçesi ve EYT düzenlemesi de ardından gelecek.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde yeni orta vadeli planın eylülün ilk haftasında açıklanacağını geçen günlerde duyurdu. Açıklanacak program, 2023-2025 döneminin makro büyüklüklerini içerecek. Bütçe büyüklüklerini de kapsayacak olan planda yapılması planlanan düzenlemelere de yer verilecek. 17 Ekim’de ise 2023 yılı bütçesi TBMM’ye sunulacak. Ekim ayının ikinci yarısında başlayacak olan bütçe maratonu aralık ayının sonuna kadar sürecek.

Haberin Devamı

9 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

TBMM’de 1 Ekim’de başlayacak yeni yasa döneminde ise, öncelikli olarak ekonomiyi ilgilendiren bir torba yasa teklifi bekleniyor. Teklifte birçok düzenleme yer alacak. Bunların arasında öğrenim kredisi borçları da bulunuyor. Toplam 3 milyon 157 bin gencin öğrenim kredilerindeki faiz uygulaması kaldırılırken, kredi geri ödemelerinden toplam 26 milyar TL’lik bir bölüm silinecek. Yeni öğrenim kredileri için de düzenleme yapılacak. Torba teklifin bir diğer düzenlemesi ise toplamda 6 milyon vatandaşın 30 milyar liralık borcunu etkileyecek.

BORÇLAR SİLİNECEK

Düzenleme iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada vatandaşların 2 bin TL’ye kadar elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçlarını devlet üstlenecek. 2 bin TL’ye kadar olan borç silinecek, icradan düşecek. Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlarla ilgili düzenleme yapılacak. 1 milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 TL’ye kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek. Silinecek borçlar bireysel borçları kapsayacak. Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlemesi iptal edilen Fiyat İstikrarı Komitesi’yle ilgili yasal bir düzenleme de torba teklife eklenecek.

Haberin Devamı

EYT’DE YASAL DÜZENLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de geçen günlerde yaptığı açıklamada, birçok insanın gündeminde olan emeklilikte yaşa takılanlarda takvimi açıkladı. Öncelikle sözleşmeli çalışanların kadroya geçişini değerlendireceklerini belirten Bilgin, “Programımızda ne varsa sırasıyla devam ediyor. Daha sonra EYT’liler konusu var. O daha geniş. Aralıkta veya ocak ayının başında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olur” dedi. EYT konusunda, “Bir torba yasa olur mu” sorusu üzerine Bakan Bilgin, “Torba yasa olması şart değil. Meclis nasıl takdir ederse o. Biz çalışmalarımızı tamamlarız Meclis nasıl takdir ederse o şekilde gerçekleşir”  yanıtını verdi.

SOSYAL KONUT PROJESİ GELİYOR

13 Eylül’de ise, kira ve ev fiyatlarındaki artışı durdurmak için gündeme getirilen sosyal konut projesi açıklanacak. Konut, konut arsası ve sanayi sitelerinin yer alacağı projede, gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak.

GÖZLER YENİ ASGARİ ÜCRETTE

Aralık ayında, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi için de masaya oturulacak. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmış ve net asgari ücret 5 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı. Aralık ayında yapılacak müzakerelerde masada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk-İş ve TİSK olacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.481 Değişim: -0,46% Hacim : 38.299 Mio.TL Son veri saati : 13:41
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5984 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7986 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,05 Değişim: 0,43%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.