Dünya Bankası'ndan 'Ukrayna' açıklaması: 4,5 milyar dolar finansman sağlandı

09.08.2022 - 09:46 | Son Güncelleme :
Dünya Bankası'ndan 'Ukrayna' açıklaması: 4,5 milyar dolar finansman sağlandı | Ekonomi Haberleri

Dünya Bankası, Rusya'nın işgali nedeniyle Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu sağlık, eğitim, sosyal hizmetler, acil ihtiyaçların karşılanması gibi hizmetler dahil olmak üzere Ukrayna hükümetine ABD tarafından sağlanan ek 4,5 milyar dolarlık hibe sağlandığını açıkladı.

Dünya Bankası, Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Ukrayna hükümetinin acil ihtiyaçları karşılamasına yardımcı olmayı amaçlayan Ukrayna'da İdari Kapasite Dayanıklılığı için Kamu Harcamaları (PACE) Projesi dahilinde Ukrayna için ABD tarafından hibe edilen 4,5 milyar dolarlık ek finansman sağlandığını duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından düzenlenen ve Dünya Bankası aracılığıyla yönetilen hibenin savaş uzadıkça artan yoksulluğa, engelli çocuklara ve ülkelerinden giden milyonlarca kişiye sosyal ve mali yardım da dahil olmak üzere Ukrayna hükümetinin temel işlevlerini sürdürmesine yardımcı olacağı belirtildi. Dünya Bankasından yapılan açıklamada, "Ek finansman, hükümetin ulusal ve bölgesel düzeylerde temel işlevleri yerine getirmesi için idari ve hizmet sunum kapasitesinin sürdürülmesine katkıda bulunacaktır. Proje, özellikle Ukrayna hükümetine savaşın sosyal ve ekonomik etkilerini hafifletmede ülke vatandaşlarının refahı için gerekli olan sosyal ödemeleri, sağlık hizmetlerini ve emekli maaşlarını karşılamada yardımcı olacak" denildi.

Haberin Devamı

“UKRAYNA HALKINI BÜYÜK ÖLÇÜDE DESTEKLEYECEK CÖMERT BAĞIŞLAR İÇİN MİNNETTARIZ"

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass ise yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın yaşam koşullarının ve yoksulluğun daha da kötüleşmesini önlemek için sağlık, eğitim ve sosyal koruma da dahil olmak üzere devlet hizmetlerine ihtiyacı var. ABD'ye ve ortaklarımıza hızlı destek mekanizmalarımız aracılığıyla sürekli destekleri ve Ukrayna halkını büyük ölçüde destekleyecek cömert bağışları için minnettarız" dedi.

##$HABER_1474530$##

Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Ülke Direktörü Arup Banerji, “Temel hizmetlerin günlük olarak sağlanmasının yanı sıra yeniden yapılanmayı sürdürmek için kaynaklara ihtiyaç var. Toparlanma ve yeniden yapılanma odağında, Ukrayna savaş sonrası toparlanmaya geçişe hazırlanırken reformlara, şeffaflığa ve yönetişime olan ilgiyi artırmak da kritik olacaktır. Temel sosyal hizmetlerin devamının desteklenmesi, daha başarılı ve daha az maliyetli bir iyileşme ve yeniden yapılanmayı destekleyecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÜNYA BANKASI, UKRAYNA’YA 13 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SAĞLADI

Dünya Bankası, bugüne kadar temel devlet hizmetlerinin devamını desteklemek için bağışçılardan alınan taahhütler de dahil olmak üzere Ukrayna'ya yaklaşık 13 milyar dolarlık acil durum finansmanını seferber etti.

ABD, UKRAYNA'YA TOPLAMDA 8,5 MİLYAR DOLAR SAĞLADI

USAID tarafından yapılan açıklamada ise, ABD'nin Ukrayna hükümetine ek 4,5 milyar dolar sağlaması ile Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'ya sağlanan bütçe desteğini toplamda 8,5 milyar dolara çıkaracağı ifade edilerek, Dünya Bankası aracılığıyla ABD Hazine Bakanlığı ile koordine edilen finansmanın dilimler halinde Ukrayna hükümetine gönderileceği ve ilk ödemenin bu ay içinde 3 milyar dolar ile başlayacağı aktarıldı. Bütçe desteğinin Ukrayna hükümetinin okullar ve hastaneler gibi altyapıyı sürdürmesine, insani yardım malzemeleri sağlamasına ve diğer kritik altyapılara gaz ve elektrik akışını sürdürmesine destek sağlayacağını belirten USAID, fonların uygun şekilde kullanıldığından emin olmak için Ukrayna hükümeti içinde yerleşik USAID tarafından finanse edilen üçüncü taraf gözetmenleri ile birlikte Dünya Bankası tarafından sağlam koruma önlemlerinin yerleştirildiğini ifade etti. USAID, "ABD, Rusya'nın sebepsiz ve haksız savaşının ardından Ukrayna'yı ve halkını desteklemeye kararlıdır" dedi.

SİLAH SATIN ALIMI İÇİN 1 MİLYAR DOLAR

Pentagon Sözcüsü Todd Breasseale ise yardım paketinin uzun menzilli silahlar ve zırhlı tıbbi nakliye araçları için mühimmat dahil silahlar için 1 milyar dolar içerdiğini aktardı.

Haberin Devamı

UKRAYNA'NIN YÜZDE 55'İ YOKSULLUKLA KARŞI KARŞIYA

Öte yandan Dünya Bankası, savaşın başlamasından önceki yüzde 2,5'e kıyasla Ukraynalıların yüzde 55'inin 2023 yılı sonuna kadar savaş ve yerinden edilmiş çok sayıda insan nedeniyle yoksulluk içinde yaşayacağını tahmin ediyor. Ukraynalı yetkililer, savaşın maliyeti ve azalan vergi gelirleri nedeniyle ülkenin ayda 5 milyar dolarlık bir mali açıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.042 Değişim: 2,67% Hacim : 64.396 Mio.TL Son veri saati : 15:27
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.060
Açılış: 8.864
32,3283 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0929 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.298,27 Değişim: 0,91%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.