"Bu yıl büyüme yüzde 4'e yakın gelebilir"

10.03.2017 - 10:37 | Son Güncelleme :
"Bu yıl büyüme yüzde 4'e yakın gelebilir" | Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Bu yıl büyüme yüzde 4'e yakın gelebilir; Temmuz'da çift haneli enflasyondan kurtuluruz; yüzde 7.5 yılsonu enflasyonu kuvvetle muhtemel" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yılsonu büyüme rakamının yüzde 4'e yakın gelebileceğini, Türkiye'nin Temmuz'da çift haneli enflasyondan da kurtularak, 2017'yi büyük ihtimalle yüzde 7.5'la enflasyonla kapatacağını söyledi.

Canikli Reuters'a verdiği söyleşide, büyüme rakamlarıyla ilgili soru üzerine, "Ben (büyümeden) hâlâ ümitliyim. 2016'da büyüme yüzde 3'e yakın olur. Ama bu yılın ilk çeyreği çok iyi gelecek. Bu canlanma verilere de yansıyor. İlk üç ayda yüzde 3.5'a yakın bir rakam bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

##$HABER_1437397$##

Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da büyüme 2016 için yüzde 3.2 iken, 2017 için yüzde 4.4 seviyesinde bulunuyor.

"2017'nin tamamına baktığımızda büyüme rakamının yüzde 4'ün üzerinde olacağını görüyoruz. İstihdam verileri de göstergelerden bir tanesi" diyen Canikli, "İstihdam seferberliği ile bu yıl şu ana kadar 300,000'in üzerinde istihdam var. Toplum yararına istihdamla birlikte 500,000 oldu bu rakam. Bunun işsizlik rakamlarına olumlu anlamda yansıması birkaç ay sonra gerçekleşecek."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu yıl başlattığı istihdam seferberliği kapsamında toplam 2 milyon yeni istihdam sağlanması hedefleniyor.

2017 ENFLASYONU YÜZDE 7.5 OLABİLİR

Dolar/TL'de dalga boyunun düştüğünü ve son zamanlarda dar bir bantta hareket ettiğini vurgulayan Canikli, "Bu hareket enflasyona büyük oranda yansıdı. TCMB'ye göre kurdaki dalgalanmanın enflasyona etkisi yüzde 15. Ama bana göre bu yüzde 8'i geçmez" ifadesini kullandı.

Canikli şöyle devam etti:

"Temmuz'dan itibaren çift haneli enflasyondan kurtuluruz diye düşünüyorum. Yılın sonunda rakamın yüzde 7.5'a düşürülmesi kuvvetle muhtemeldir."

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı TÜFE rakamlarındaki yıllık artışı yüzde 10.13 olarak açıklamıştı. Böylece enflasyon beş yıl sonra ilk kez çift haneyi görmüştü.

TCMB'nin yılsonu enflasyon hedefiyse yüzde 8 seviyesinde.

Canikli, banka kredileriyle ilgili olarak da, "Geçen yıl kredilerdeki artış hızı negatifteydi. Tekrar yükselişe geçtik. Yılsonunu yüzde 10'un üzerinde artışla kaparız. Biz daha önceki dönemlerin aksine krediyi tahrik etmek istiyoruz" dedi.

KOBİ'lere sağlanan kredilerde bankaların hiçbir riskinin bulunmadığını da vurgulayan Canikli, "250 milyar liralık KGF destekli kredi bankacılıkta da rahatlama sağlayacak. Çünkü takibe düşme ihtimali çok düşük" ifadesini kullandı.

TVF'YE ABD, AVRUPA VE UZAKDOĞU'DAN İLGİ VAR

Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla geçen yıl Ağustos'ta kurulan Türkiye Varlık Fonu'ndaki varlıkların ipotek olarak gösterilmeyeceğini kaydeden Canikli, şunları söyledi:

"TVF'ye devredilen kuruluşları teminat ve ipotek göstererek kredi temini gibi bir durumumuz asla sözkonusu değil. TVF'deki kuruluşlar sadece varlık fonunun aktifinde değerleriyle görünecek. Bilanço ve varlıklarının değerleri karşılığı kaynak sağlanacak. Yönetimlerine müdahale etmeyeceğiz. İşsizlik Fonu gibi plase edilmiş kaynaklara da dokunmayacağız."

Geçen yıl Ağustos ayında kurulan TVF, Şubat'ta bazı büyük kamu şirketlerini devralmıştı.

Fona yabancı ilgisi konusunda da Canikli, "Görüşmeler Körfez ülkelerinin yanısıra, ABD ve Avrupa'daki bazı ülkelerle de sürüyor. Onların ilgisi var. Uzakdoğu'dan da TVF'ye ciddi bir ilgi sözkonusu. Bu yıl ilk imza atarız diye düşünüyorum" diye konuştu.

TVF Başkanı Mehmet Bostan geçtiğimiz ay Reuters'a verdiği söyleşide, "Biri Avrupa'dan olmak üzere üç ülke fonu ile iyi niyet anlaşması imzalamak üzereyiz" demişti.

BELİRSİZLİKLER AZALMASIYLA DIŞ TİCARET İVME KAZANACAK

Türkiye'nin en kârlı pazarları olan Suriye ve Irak'ta normalleşmeye gidişin avantajının 2017'de görüleceğini söyleyen söyleyen Canikli, "Dış ilişkilerimizde belirsizlikler azalıyor. Irak ve Suriye'de gideceğimiz ciddi alan var. Rusya ile de ticaretimiz düzelecek, çünkü bugün yaşanan tartışmaların ciddi tehdidi yok. İran'la riskler azaldı. AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi de buraya yapılan ihracata ivme kazandıracak" dedi.

Haberin Devamı

Canikli 'FETÖ' ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle yönetimlerine kayyum atanan inşaat şirketlerinin konutlarına yatırım yapan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla çalıştıklarına da dikkat çekti.

Fİ-YAPI ve Dumankaya'yı örnek gösteren Canikli, "Bu şirketlere ait tespit ettiğimiz bazı gayrimenkulleri satacağız. Duran anlaşmaları da çözüp, bu konutları hak sahiplerine vereceğiz. Tek bir mağduriyet olmayacak" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından, hükümet darbe girişiminin arkasında bulunduğunu açıkladığı 'FETÖ' ile bağlantısı olduğu şüphesiyle bazı şirketlere el koymuş ve başlarına kayyum atamıştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3678 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9516 Değişim: -0,32%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,23 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.