Brexit ticareti vurmasın

11.02.2020 - 08:52 | Son Güncelleme :
Brexit ticareti vurmasın | Ekonomi Haberleri

İngiltere’nin AB’den ayrılması sonrasında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) bir çalışma yaptığını ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Brexit sonrasında ikili ticarette 14 milyar dolar olumsuz etkilenecek. Uzakdoğu’daki ülkelere karşı AB Gümrük Birliği avantajımız sona erecek. Arzumuz, İngiltere ile en kısa sürede ayrı bir serbest ticari anlaşması yapılması” dedi.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; iş dünyasının gündeminde Brexit’ten Türk iş dünyasının nasıl etkileneceği var. Konuyla ilgili olarak Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) kapsamlı bir çalışma yaptığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “İlk analizler, Türkiye’nin Brexit sonrasında, ticaretten en fazla negatif etkilenecek ülkeler arasında yer aldığına işaret ediyor. Zira İngiltere’ye yaptığımız 11 milyar dolarlık ihracatın yüzde 98’i yüzde (0) gümrük vergisine tabi. İngiltere’nin Gümrük Birliğinden çıkışının fiilen uygulanacağı 2021’den itibaren, gümrük vergilerinde bir miktar artış olacak. Ama bundan daha önemlisi şu. Rakibimiz olan özellikle Uzakdoğu’daki ülkelere karşı AB Gümrük Birliği avantajımız sona erecek” dedi.

Haberin Devamı

YENİ VERGİLERLE SÜRECEK

Brexit’ten en kazançlı çıkacak ülkelerin ABD ve Çin olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Arzumuz, İngiltere ile en kısa sürede ayrı bir serbest ticari anlaşması (STA) yapılması. STA, İngiltere’nin de yararına olacak. Zira İngiltere’den yaptığımız 8 milyar dolarlık ithalatın yarısı Brexit sonrasında ilave gümrük vergisine tabi olacak. Yani İngiltere’nin de yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatı bundan zarar görecek. Özetle, ikili ticaretimizin yüzde 70’i bir başka deyişle 14 milyar dolar olumsuz etkilenecek. Kısa vadede durum bu. AB ve İngiltere bir anlaşmaya varmadan önce İngiltere ile ayrı bir ticaret anlaşması yapmamız pek olası görünmüyor. Bu nedenle, Türkiye-İngiltere ikili ticaretinin bir süre daha yeni gümrük vergileriyle süreceği bekleniyor.”

Haberin Devamı

ELEKTRONİK VE MAKİNE

Şu anda, Türkiye’nin İngiltere’ye 10.9 milyar dolar değerinde mal ihraç ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “İngiltere’den ise 7.4 milyar dolar değerinde mal ithal ediyoruz. Türkiye ve İngiltere arasında yeni bir ticaret anlaşması imzalansa dahi Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının yüzde 55’inde dolaylı rekabet gücü kaybı oluşabilecek. Önümüzdeki dönemde gümrük vergileri doğrudan değişmeyecek olsa da üçüncü ülkelerin gümrük vergileri düşeceği için dolaylı pozisyon kaybı yaşanacak sektörlerin başında 2.7 milyar dolar ihracat kalemiyle elektronik ve makine sektörü geliyor. Elektronik ve makine sektörünü, 739 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim sektörü takip ediyor” diye konuştu.

ÜRÜN BAZINDA ALTERNATİF PAZARLARA BAKILMALI

GEÇİŞ süreci sonrasında rekabet gücünde yaşanabilecek doğrudan ve dolaylı olası kayıpları bertaraf etmek için ürün bazında alternatif pazarlara bakılabileceğini ifade eden Rifat Hİsarcıklıoğlu, “Örneğin, otomobil/ambulans ve karavan için İngiltere pazarına alternatif olarak 6 milyar dolardan fazla talebi olan Fransa, 5.5 milyar dolar talebiyle Belçika-Lüksemburg, 1.2 milyar dolar talebi olan İsveç, 495 milyon dolar talebi olan Slovakya gibi pazarlar öne çıkıyor. Alternatif pazarlarda, Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkelerinin öne çıktığı görülüyor.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5838 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8048 Değişim: 0,21%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.511,10 Değişim: 1,07%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.