"Türkiye en hızlı toparlanmayı yaşayabilecek ülkeler arasında"

23.11.2020 - 11:30 | Son Güncelleme :
"Türkiye en hızlı toparlanmayı yaşayabilecek ülkeler arasında" | Ekonomi Haberleri

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye olarak küresel ekonomi ve ticaretteki daralmaya karşı direncimizi gösteriyoruz. Türkiye, krizi en az hasarla atlatacak ve en hızlı toparlanmayı yaşayabilecek ülkeler arasındadır" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ticaret Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 yılı bütçesini sunumunda, Kovid-19 pandemisi neticesinde, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra gözlenen en büyük küresel ekonomik daralmayla karşı karşıya bulunulduğunu söyledi.

Bu durumun küresel ticaretin de tarihi düzeyde gerilemesine sebep olduğuna dikkati çeken Pekcan, Dünya Ticaret Örgütünün küresel ticaretteki küçülme beklentisini yüzde 9,2 olarak açıkladığını anımsattı.

Haberin Devamı

Küresel emtia fiyatları endeksinde 2020 Ocak-Ekim döneminde geçen seneye göre yüzde 12,4 azalışın söz konusu olduğunu dile getiren Pekcan, altın hariç bakıldığında bu gerilemenin yüzde 16,5 olduğunu bildirdi.

Türkiye olarak küresel ekonomi ve ticaretteki daralmaya karşı direnç gösterildiğini anlatan Pekcan, "Türkiye, krizi en az hasarla atlatacak ve en hızlı toparlanmayı yaşayabilecek ülkeler arasındadır." diye konuştu.

##$HABER_1465608$##

İhracatta mart, nisan ve mayıs aylarında yaşanan ani ve derin gerilemeden sonra haziran ayından itibaren toparlanma yaşandığını vurgulayan Pekcan, yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 33,9 ihracat artışı gerçekleştiğini söyledi.

Pekcan, ekimde 17,3 milyar dolarlık ihracatla sadece 2020'nin değil, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarını yakaladıklarına dikkati çekerek, ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 87,9 olduğunu, dış ticarette altın ayrıştırıldığında bu oranın yüzde 95,3 olduğunu belirtti.

İthalatın 2020'de yüzde 5,1 düştüğünü, 10 aylık ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85,7 gibi önemli bir seviyede gerçekleştiğinin görüldüğünü anlatan Pekcan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Önemli öncü göstergelerden olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Yeni İhracat Siparişleri Endeksi'nde, ekim ayı itibarıyla 50 eşik değerin üzerindeki ülkeler arasında bulunarak sırasıyla 53,9 ve 51,7 değerlerine sahip olmamız oldukça olumludur. İhracattaki ana sektörlerin üretim düzeyleri bakımından önemli bir gösterge olan imalat sanayi kapasite kullanım oranı ekimde bir önceki aya göre 0,6 puan artarak, üst üste altıncı ayda da artış sergilemiş ve yüzde 74,9 seviyesine ulaşmıştır"

"ÜRETİM ALTYAPISI VE İHRACAT KABİLİYETİNE GÜVENİYORUZ"

Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin ticaret performansı bakımından pandemi şartlarında önemli direnç sergilediğini ifade ederek üretim ve ihracat mücadelesini başarıyla sürdüren tüm çalışanlara, üretici ve ihracatçılara teşekkür etti.

Üretim altyapısına ve ihracat kabiliyetlerine güvendiklerinin altını çizen Pekcan, bunları daha da geliştirmek için çalıştıklarını ve gelecekten oldukça umutlu olduklarını vurguladı.

Geçen yıl toplam küresel ihracattan alınan yüzde 0,96'lık payın, bugüne kadar Türkiye'nin küresel ihracat pazarından aldığı en yüksek pay iken 2020 yılı Ocak-Ağustos döneminde, verisi açıklanan ülkelerin toplam ihracatı içindeki payın yüzde 1 düzeyine geldiğinin altını çizen Bakan Pekcan, şöyle devam etti:

"Teknoloji sınıflandırması bakımından ihracattaki en yüksek payı yüzde 34,9 ile orta-yüksek teknoloji ürünler almaktadır. Yüksek teknoloji ürünlerle değerlendirildiğinde bu oran yüzde 38,9'a çıkmaktadır. Pandemi ile birlikte küresel tedarik ve değer zincirlerinde belli değişim ve dönüşümler olabilecek. Türkiye, bu değişimlerin getirdiği yeni fırsatları en iyi şekilde değerlendirme, küresel yatırımlar ve ticaretteki rolünü daha da güçlendirme potansiyeline sahiptir. Biz de çalışmalarımızı bu vizyonla sürdürmekteyiz."

"TEMASSIZ TİCARET UYGULAMASINI HIZLA HAYATA GEÇİRDİK"

Pandeminin görüldüğü mart ayıyla uluslararası mal sevkiyatlarında sürekliliği temin edebilmenin önemli bir öncelik haline geldiğini belirten Pekcan, oldukça proaktif davranarak Habur, Kapıkule ve Kapıköy gümrük kapılarında ve Ro-Ro limanlarında temassız ticaret uygulamasını hızla hayata geçirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ticari araçların giriş-çıkış işlemlerini, tampon bölgede ve Ro-Ro limanlarında konteyner, dorse ve şoför değişimi yoluyla yaptıklarını dile getiren Pekcan, bu sayede, Habur ve Kapıkule'de pandemi öncesi dönemlere yakın sevkiyat akışı sağlandığını ifade etti.

Ticaret Bakanı Pekcan, İran'a kara yolu geçişlerinde tampon bölge olmamasından dolayı temassız ticaretin Kapıköy demiryolu gümrüğünde uygulandığını vurguladı.

E-ticaretin, dijital ekonomiye adaptasyon için stratejik önem arz ettiğini belirten Pekcan, pandemi koşullarında e-ticaretin kritik rolünün daha da belirgin hale geldiğine işaret etti.

Mayıs ve haziran aylarında Türkiye'deki e-ticaret sektörünün tüm ana aktörlerinin katılımlarıyla düzenledikleri "E-ticaret Olarak KOBİ'lerin Yanındayız" dayanışma kampanyasından yaklaşık 135 bin KOBİ'nin yararlandığını, 3 bin 761 KOBİ'nin e-ticaretle tanıştığını, KOBİ'lere vadesinden önce 1,2 milyar lira aktarıldığını anlatan Pekcan, "Bu yıl ilk kez ülkemizde e-ticaret sektörüne ilişkin verileri açıkladık. 2019 itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira, 2020 yılının ilk altı itibarıyla ise 91,7 milyar lira olarak gerçekleşti." dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi, dış pazarda tutunma ve markalaşma gibi süreçlerin tamamına yönelik cazip destek mekanizmalarıyla ihracatçıya mali destekleri sürdürdüklerini kaydederek "Bu yıl içerisinde ihracatçımıza 1,9 milyar lira, hizmetler sektöründen firmalarımıza da 588,3 milyon lira tutarında, toplamda 2,48 milyar lirası destek ödemesi gerçekleştirilmiştir." bilgisini paylaştı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3348 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1071 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.303,98 Değişim: 1,16%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.305,81
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.